...

Bulletin nr : B085 - Schriftelijke vraag en antwoord nr : 0667 - Zittingsperiode : 54


Auteur Barbara Pas, VB (01236)
Departement Vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Europese Zaken, belast met Beliris en de Culturele Instellingen
Sub-departement Buitenlandse Zaken en Europese Zaken
Titel OIF. - Misleidende informatie.
Datum indiening28/06/2016
Taal N
Publicatie vraag     B085
Publicatiedatum 16/08/2016, 20152016
Termijndatum01/08/2016

 
Vraag

Sinds 2004 is België lid van de Organisation Internationale de la Francophonie (OIF). Deze instelling groepeert naar eigen zeggen 80 staten en regeringen, meer bepaald 57 staten die lid zijn en 23 staten die als waarnemer optreden. Op de webstek van deze instelling wordt informatie gegeven over de leden. Bij de informatie over België lezen we dat in 2010 dit land 10.698.000 inwoners telde, waarvan er 8.243.900 Franssprekend zouden zijn. De niets vermoedende bezoeker van deze webstek zou op basis daarvan tot de merkwaardige vaststelling kunnen komen dat dit land een Franstalige meerderheid heeft die 77 % van de bevolking uitmaakt. Verder stellen wij ook vast dat er nog een tweede officiële instantie in dit land al sinds 1980 lid is van de OIF, waarvan de officiële naam volgens de webstek van de OIF Fédération Wallonie-Bruxelles zou luiden. De bevolking daarvan zou in 2008 4.505.000 zielen hebben geteld, waarvan 4.415.000 of 98% Franstalig zou zijn. De officiële taal van die zogenaamde Fédération Wallonie-Bruxelles zou het Frans zijn. Voor zover ik weet, bestaat er in dit land evenwel geen instelling die als officiële naam Fédération Wallonie-Bruxelles heeft; er is mij alvast in de Grondwet of in enige bijzondere of gewone wet geen instelling met die naam bekend. Dit soort politieke rekenkunde en stemmingmakerij is natuurlijk pure onzin en pure desinformatie. 1. Op grond van welke overwegingen trad België in 2004 toe tot de OIF? Acht u dat eigenlijk wel verantwoord in het licht van de federale indeling van dit land zoals we die nu kennen en het feit dat de Franse Gemeenschap er al lid van is? 2. Heeft u, als minister van Buitenlandse Zaken, die uiteindelijk beide grote bevolkingsgroepen in dit land moet vertegenwoordigen, al bij deze instelling geprotesteerd over de misleidende informatie die zij op haar webstek zet? 3. Heeft u het OIF er reeds op gewezen dat er in dit land geen instelling bestaat die als officiële naam Fédération Wallonie-Bruxelles draagt en zo niet, overweegt u dat alsnog te doen? 4. Neemt deze regering een initiatief om het lidmaatschap van België bij deze organisatie op te zeggen, mee gelet op het feit dat de Franse Gemeenschap daar al lid van is?


 
Status 1 réponse normale - normaal antwoord
Publicatie antwoord     B089
Publicatiedatum 23/09/2016, 20152016
Antwoord

1. De datum 2004 aangegeven op de fiche "België" van de website van de Organisation internationale de la Francophonie (OIF) klopt niet; de lijst "Statuut en toetredingsdatum van staten en regeringen" op dezelfde website vermeldt correct als toetredingsdatum 1970 voor België en 1980 voor de Franstalige gemeenschap van België. België ondertekende in 1970 het Verdrag van Niamey dat het Cultureel en Technisch Agentschap (ACCT) oprichtte, voorloper van de huidige OIF. De Belgische bijdrage aan het ACCT werd toen ingeschreven op het budget van de Franstalige Cultuur. Met de tweede staatshervorming van 1980 nam de Franse Gemeenschap voortaan de Belgische zetel in het ACCT. Vanaf 1986 wordt de Top van de Staats- en Regeringsleiders van de Francofonie georganiseerd. België wordt er vertegenwoordigd door de eerste minister. Dit systeem met twee instanties (de top en het ACCT) duurde tot 2005 toen een éénvormig systeem werd opgericht, de huidige OIF. Er werd beslist dat België en de Franse Gemeenschap elk een zitje zouden nemen in de Francofonie. Alleen de Franse Gemeenschap draagt de financiële bijdrage voor de OIF. 2. Het OIF moet inderdaad worden verzocht haar webpagina gewijd aan België aan te passen wat betreft onder andere de toetredingsdatum, cijfers van het BBP, de bevolking en de officiële websites. De uitdrukking "Franssprekend" verwijst naar personen die de Franse taal machtig zijn en niet naar de Franstaligen in ons land. Zo vermeldt dezelfde site 200.000 Franssprekenden in Armenië, 890.500 in Griekenland, 2.800.000 in Egypte en 623.200 in Vietnam. Mijn administratie zal zich bij de OIF informeren over de bron die werd gebruikt om tot dat aantal "Franssprekenden" in België te komen. 3. De federale overheid gebruikt in berichtgeving eigennamen die in de Grondwet en de speciale wetten zijn opgenomen. Voor het overige is het aan de Franse Gemeenschap om op deze vraag te antwoorden. 4. Zoals hierboven aangegeven is België sinds 1970 lid van de Francofonie en is het niet van plan die internationale organisatie, die ook bevoegd is voor federale materies, te verlaten. Naast andere zaken heeft de Francofonie zich onder meer tot doel gesteld bij te dragen tot de instelling en ontwikkeling van de democratie, het voorkomen, beheren en oplossen van conflicten, steun voor de rechtsstaat en respect voor de mensenrechten. De aanwezigheid van België in de OIF is dus een troef wanneer voornoemde thema's van het federale bevoegdheidsdomein worden besproken.

 
Eurovoc-hoofddescriptorBUITENLANDS BELEID
Eurovoc-descriptorenTAALGROEP | BUITENLANDS BELEID | FRANSE GEMEENSCHAP