...

Bulletin nr : B014 - Schriftelijke vraag en antwoord nr : 0293 - Zittingsperiode : 55


Auteur Franky Demon, CD&V (06805)
Departement Minister van Mobiliteit, belast met Belgocontrol en de Nationale Maatschappij der Belgische spoorwegen
Sub-departement Mobiliteit, Belgocontrol, NMBS
Titel Infrabel. - Afsluiten spoorwegovergangen.
Datum indiening12/02/2020
Taal N
Publicatie vraag     B014
Publicatiedatum 24/03/2020, 20192020
Status vraagAntwoorden ontvangen
Termijndatum13/03/2020

 
Vraag

Infrabel is als beheerder van het spoorwegnet een tijdje geleden gestart met een nationaal actieplan om de veiligheid aan spoorwegovergangen te verbeteren. Dit gebeurt onder meer door het volledig afsluiten van overgangen, daar waar vooral kleinere gemeentewegen en spoorwegen elkaar kruisen. Infrabel bezoekt hiertoe alle betrokken gemeentebesturen en legt aan de hand van een presentatie het hoe en waarom van hun actieplan uit. Ze beperken zich tot het vragen van de goedkeuring van de betrokken colleges van burgemeester en schepenen, alhoewel maatregelen met betrekking tot het openbaar domein van de gemeente de bevoegdheid van de gemeenteraad uitmaken, voor zover het geen loutere daden van beheer zijn. Het voor altijd afsluiten van een gemeenteweg kan niet als een handeling van beheer aanzien worden. 1. Bestaat er aangaande de overwegen een nationaal actieplan van Infrabel, en zo ja, in welke bestuursorganen en wanneer werd dit besproken en goedgekeurd? 2. Op welke wettelijke basis steunt Infrabel zich om dit "af te dwingen" bij de gemeente? 3. Bestaat er een verschil in rangorde tussen gemeentelijk openbaar domein en openbaar domein van de spoorwegen in beheer bij Infrabel? Hoe verhoudt zich dit tot het nieuwe decreet gemeentewegen van de Vlaamse overheid? 4. Is het nemen van een beslissing hierover geen bevoegdheid van de gemeenteraden en waarom vraagt Infrabel enkel een akkoord van de schepencolleges?


 
Status 1 réponse normale - normaal antwoord - Gepubliceerd antwoord
Publicatie antwoord     B017
Publicatiedatum 04/05/2020, 20192020
Antwoord

1 en 3. Het laatste beheercontract van Infrabel voorzag in de opmaak van een plan "Overwegen 2008-2015". Sindsdien zijn afschaffingen onder andere gebaseerd op een risicoanalyse, maar worden ze ook uitgevoerd in functie van bepaalde opportuniteiten (werf ter plaatse bijvoorbeeld) en op basis van de beschikbare middelen. Infrabel leeft alle geldende reglementaire voorschriften na. 2. Er is een ministerieel besluit nodig met betrekking tot de aanpassing van de seininrichting van de overweg. Ook is Infrabel gemachtigd om - bij ministerieel besluit - overwegen autonoom af te sluiten. In de praktijk wordt dit echter niet zonder meer toegepast en wordt er steeds met de stad/gemeente naar een akkoord gestreefd. Infrabel zal een overweg pas afschaffen zodra er een akkoord is. Een afschaffing van een overweg heeft immers weinig kans op succes wanneer er geen draagvlak is bij de gemeente en wanneer deze niet is afgestemd met de mobiliteitsplannen van de gemeente of provincie. 4. Het is inderdaad correct dat, indien een gemeenteweg aangepast of verlegd wordt, dit het akkoord moet krijgen van de gemeenteraad. Infrabel zal in eerste instantie bij het schepencollege een principeakkoord vragen omtrent de afschaffing. Tijdens de bouwaanvraagprocedure zullen ook het advies en het akkoord van de gemeenteraad gevraagd worden.

 
Eurovoc-hoofddescriptorVERVOERBELEID
Eurovoc-descriptorenGEMEENTE | TRANSPORTINFRASTRUCTUUR | VERVOERBELEID | ACTIEPROGRAMMA | VEILIGHEID VAN HET VERVOER | VERVOER PER SPOOR
Vrije trefwoordenINFRABEL