...

Schriftelijke vraag en antwoord nr : 1440 - Zittingsperiode : 55


Auteur Tomas Roggeman, N-VA (07369)
Departement Vice-eersteminister en Minister van Mobiliteit
Sub-departement Mobiliteit
Titel Spoorovergangen. - Incidenten.
Datum indiening15/02/2023
Taal N
Status vraagAntwoorden ontvangen
Termijndatum17/03/2023

 
Vraag

Soms moeten we lezen dat er spijtig genoeg een persoon door een trein werd aangereden. Eveneens doken in het verleden reeds berichten op over niet-werkende seininrichtingen aan spooroverwegen. 1. a) Hoeveel aanrijdingen van een trein met een persoon gebeurden er in 2022? b) Welke locaties betrof dit (een spooroverweg, een spoorberm, enz.)? Graag een overzicht. c) Hoeveel keer gebeurde dit aan een onbewaakte overweg in een havengebied? 2. a) Hoeveel aanrijdingen van een trein met een ander voertuig gebeurden er in 2022? b) Welke locaties betrof dit (een spooroverweg, een spoorberm, enz.)? Graag een overzicht. c) Hoeveel keer gebeurde dit aan een onbewaakte overweg in een havengebied? 3. a) Hoeveel keer waren in 2022 de slagbomen niet gesloten en/of het sein niet op rood aan een spoorovergang terwijl dit op dat moment wel het geval diende te zijn? b) Graag een overzicht met eveneens de vermelding of dit aanleiding gaf tot een incident. c) Hoeveel keer gebeurde dit in een havengebied met onbewaakte overwegen? 4. Gebeuren er regelmatig controles van de seininrichtingen aan spooroverwegen om de goede werking ervan te waarborgen? 5. Gebeuren er regelmatig controles aan overwegen in havengebieden?


 
Status 1 réponse normale - normaal antwoord - Gepubliceerd antwoord
Publicatie antwoord     B106
Publicatiedatum 22/03/2023, 20222023
Antwoord

1. a) In 2022 werden acht mensen ter hoogte van een overweg aangereden door een trein (met zeven doden tot gevolg) en werden elf spoorlopers op de sporen aangereden door een trein (met zes doden en één zwaargewonde tot gevolg). b) De elf spoorlopers werden aangereden in een station (vijf gevallen) en in volle baan (zes gevallen). c) Er gebeurden in 2022 geen persoonsongevallen aan een overweg in een havengebied. 2. a) In 2022 gebeurden ter hoogte van een overweg 24 aanrijdingen met voertuigen (met vier doden en twee zwaargewonden tot gevolg). b) Deze 24 aanrijdingen gebeurden ter hoogte van een overweg. c) Van deze 24 ongevallen gebeurden er tien ter hoogte van een overweg in een havengebied. 3. a) 11 gevallen in 2022 waarbij één van de slagbomen niet volledig gesloten was op het moment waarop hij dit wel diende te zijn. Zodra er één van de lampen stuk gaat of een slagboom niet volledig sluit bij een aankondiging van een trein dan wordt een alarm ontvangen, waarbij techniekers opgeroepen worden om de installatie te gaan controleren en te herstellen. b) 0 gevallen. c) Onbewaakte overwegen hebben geen slagbomen of weglichtseinen. 4. De installaties van de seininrichting aan overwegen worden om de zes maanden gecontroleerd door gespecialiseerde techniekers van Infrabel. Bijkomend controleert Infrabel continu de goede werking van zijn overweginstallatie. Zodra er één van de lampen stuk gaat of een slagboom niet volledig sluit bij een aankondiging van een trein dan wordt een alarm ontvangen. Techniekers worden daarop opgeroepen om de installatie te gaan controleren en te herstellen. 5. Er wordt voor de controle van de installaties geen onderscheid gemaakt tussen havengebied of andere.

 
Eurovoc-hoofddescriptorVERVOERBELEID
Eurovoc-descriptorenONGEVAL BIJ HET VERVOER | TRANSPORTINFRASTRUCTUUR | HAVENINSTALLATIE | VERVOERBELEID | WEGVERKEER | VEILIGHEID VAN HET VERVOER | VERKEERSVEILIGHEID | STATISTIEK | VERVOER PER SPOOR | VOETGANGER
Vrije trefwoordenNMBS | ONGEVAL | ONGEVAL OP DE WEG