...

Schriftelijke vraag en antwoord nr : 0662 - Zittingsperiode : 55


Auteur Michael Freilich, N-VA (07022)
Departement Vice-eersteminister en Minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post
Sub-departement Ambt.zaken, Overheidsbedr, Telecom, Post
Titel Ultra Fiber.
Datum indiening06/03/2023
Taal N
Status vraagAntwoorden ontvangen
Termijndatum07/04/2023

 
Vraag

Proximus kondigde in oktober 2022 zijn Ultra Fiber-netwerk aan. ITDaily.be meldde onlangs dat dit project nu ook operationeel is in enkele steden. 1. Hoeveel Proximus-klanten zijn reeds aangesloten, in deze steden, op het Ultra Fiber-netwerk? 2. Wat zijn de prognoses voor 2023?


 
Status 1 réponse normale - normaal antwoord - Gepubliceerd antwoord
Publicatie antwoord     B106
Publicatiedatum 22/03/2023, 20222023
Antwoord

1. De uitrol van glasvezel door Proximus in Vlaanderen steunt zowel op de investeringsinspanningen van Proximus als op deze van Fiberklaar. De uitrol van de 10 Gbps Ultra Fiber technologie zal geleidelijk verlopen. Een selecte groep klanten heeft sinds eind november 2022 al toegang tot Ultra Fiber en de feedback van deze klanten is tot nu toe zeer positief. In de tweede helft van februari 2023 werd het product commercieel gelanceerd in Brussel, Antwerpen, Namen, Gent en Luik. Vanaf de tweede helft van dit jaar zal elk huishouden dat is aangesloten op het Proximus-glasvezelnetwerk kunnen kiezen voor Ultra Fiber. 2. Met deze technologische evolutie wil Proximus de toekomst van zijn klanten veiligstellen en voorop lopen in het telecommunicatielandschap. Door deze 10 Gigabit-technologie in te zetten op zijn bestaande glasvezelnetwerk en te investeren in ultramoderne apparatuur, bereikt het een ongekende internetsnelheid voor alle klanten die het maximale uit hun verbinding willen halen. Ultra Fiber richt zich dan ook op segmenten met data-intensieve toepassingen, zoals grote gezinnen met gelijktijdig gebruik, gamers en kmo's. Naarmate de glasvezel footprint de komende jaren zal toenemen, zal ook de beschikbaarheid aan Ultra Fiber toenemen. Gezien de high-end aard van het Ultra Fiber-product en de doelgroep, wordt echter niet verwacht dat het op korte termijn het mainstream Fiber-product zal worden. De prognoses zijn daarom dienovereenkomstig opgesteld.

 
Eurovoc-hoofddescriptorPOST EN TELECOMMUNICATIE
Eurovoc-descriptorenGLASVEZEL | TELECOMMUNICATIE-INDUSTRIE | POST EN TELECOMMUNICATIE | TRANSMISSIENET | TELECOMMUNICATIE | INTERNET
Vrije trefwoordenPROXIMUS