Plenumvergadering |
Séance
plénière |
van Donderdag 20 februari 2025 Namiddag ______ |
du Jeudi 20 février 2025 Après-midi ______ |
De vergadering wordt geopend om 14.16 uur en voorgezeten door de heer Peter De Roover, voorzitter.
La séance est ouverte à 14 h 16 et présidée par M. Peter De Roover, président.
De voorzitter: De vergadering is geopend.
La séance
est ouverte.
Een reeks
mededelingen en besluiten moeten ter kennis gebracht worden van de Kamer. U
kunt die terugvinden op de webstek van de Kamer en in het integraal verslag van
deze vergadering of in de bijlage ervan.
Une série de
communications et de décisions doivent être portées à la connaissance de la
Chambre. Elles seront reprises sur le site web de la Chambre et insérées dans
le compte rendu intégral de cette séance ou son annexe.
Aanwezig bij de opening van de vergadering is de minister van de federale regering:
Ministre du gouvernement fédéral présent lors de l'ouverture de la séance:
Maxime Prévot.
Mijn stemproblemen nopen mij ertoe gebruik te maken van de hamer. Ik zou het zeer op prijs stellen als u zo vriendelijk wilt zijn om respect te hebben voor mijn stemomstandigheden.
Overeenkomstig
het advies van de Conferentie van voorzitters van 19 februari 2025
hebt u een gewijzigde agenda voor de vergadering van vandaag ontvangen.
Conformément
à l’avis de la Conférence des présidents du 19 février 2025, vous
avez reçu un ordre du jour modifié pour la séance d'aujourd'hui.
Zijn er
dienaangaande opmerkingen? (Nee)
Y a-t-il une
observation à ce sujet? (Non)
Bijgevolg
is de agenda aangenomen.
En
conséquence, l'ordre du jour est adopté.
Mevrouw
Pas, u krijgt het woord.
02.01 Barbara Pas (VB): Mijnheer de voorzitter, ik heb een vraag over de lijst met mondelinge vragen, aangezien art. 127, 6, van het Reglement van de Kamer bepaalt dat indien een interpellatie over een bepaald onderwerp werd ingediend, alleen vragen die voor die interpellatie werden ingediend voor de desbetreffende interpellatie aan bod kunnen komen in dit Huis. Ik denk dat ik quasi onmiddellijk nadat deze regering het vertrouwen heeft gekregen een interpellatie heb ingediend over de Brusselse regeringsvorming. Ik stel nu vast dat daarover een vraag op de agenda van het vragenuurtje staat. Mijn interpellatie is helaas nog niet aan bod gekomen, aangezien de eerste minister pas volgende week naar de commissie voor Binnenlandse Zaken komt.
Mijnheer de voorzitter, ik vraag daarom het Reglement toe te passen en om vragen over eenzelfde onderwerp die na een interpellatie worden ingediend, aan die interpellatie toe te voegen. Het kan niet de bedoeling zijn dat die eerder worden behandeld in het vragenuurtje.
De voorzitter: Mevrouw Pas, u hebt voorheen al sterke argumenten aangebracht, maar dat is mijns inziens vandaag niet het geval. Het spijt me zeer, maar uw interpellatie, die aan de minister van Binnenlandse Zaken was gericht, heeft als titel ‘Het buitenspel zetten van de Brusselse Vlamingen bij de Brusselse regeringsvorming’. De vraag waarnaar u verwijst, is getiteld ‘Blocages politiques Bruxelles - Impacts néfastes pour la Belgique’. Het zou me ten zeerste verwonderen dat collega Bouchezs vraag handelt over het buitenspel zetten van de Brusselse Vlamingen. Dat zullen we straks kunnen vaststellen. Ik heb ook de inhoud van uw interpellatie bekeken en ik denk dat u bijzonder moeilijk kunt beweren dat die hetzelfde thema behandelt. Daarom wijs ik uw verzoek af.
02.02 Barbara Pas (VB): Mijnheer de voorzitter, dat is dezelfde impasse. Ik denk dat u bezwaarlijk kunt beweren dat die vraag en mijn interpellatie los van elkaar staan. U kunt niet volhouden dat de blokkage van de Brusselse regeringsvorming, zoals die vandaag op de agenda staat, los gezien kan worden van wat daar momenteel aan de gang is en wat de oorzaak ervan is. Als Kamervoorzitter moet u consequent en objectief zijn. Die zaken onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Ik heb de grote krijtlijnen van mijn interpellatie,
zoals dat hoort volgens het Reglement, ingeleverd. Voor een interpellatie heb
ik tien minuten spreektijd. U weet niet wat ik zal zeggen. Evenmin weet u wat
collega Bouchez vandaag zal zeggen, en vooral ook niet wat de premier daarop zal
antwoorden. Dat is een en hetzelfde debat en u weet dat zeer goed. (Applaus van de Vlaams Belangfractie)
De voorzitter: Mevrouw Pas, u hebt het applaus van heel uw fractie gekregen, wat waarschijnlijk de bedoeling was. Ik mag aannemen dat ook de schietpartijen in Brussel daarbij betrokken zijn en dat u niet verzoekt om die vragen te schrappen. Met andere woorden, u gaat wel heel ruim in de interpretatie van uw interpellatie. Het spijt me zeer. U wekt hier de indruk dat ik u niet de ruimte geef die u toekomt. Ik wens dat manifest tegen te spreken.
03.01 Ortwin Depoortere (VB): Mijnheer de premier, de toestand in Brussel is dramatisch. Ik heb het dan niet enkel over de politieke impasse, maar vooral over de drugsoorlog die volledig uit de hand aan het lopen is. Criminelen lopen rond met oorlogswapens en drugsdealers promoten hun koopwaar publiek.
Voor het geval dat u het nieuws misschien niet zou hebben gevolgd de afgelopen weken, geef ik u even een lijstje mee. Op 5 februari waren er schietpartijen in de Weidestraat en aan metrostation Clemenceau. Op 6 februari was er opnieuw een schietpartij aan Clemenceau met een gewonde. Op 7 februari was er een nieuwe schietpartij in de Peterboswijk met een dodelijk slachtoffer. Op 15 februari was er weer een schietpartij aan metrostation Clemenceau met opnieuw een dodelijk slachtoffer. Op 16 februari was er een schietpartij aan metrostation Sint-Guido en op 18 februari was er een bij een transportbedrijf in Anderlecht. Op 19 februari werden er nog meer aanslagen en schietpartijen aangekondigd via Snapchat.
Ik voeg daar de reacties aan toe van de mensen op het terrein die moeten instaan voor onze veiligheid. De reacties komen zowel van mensen van justitie als van de politie. Ik citeer de procureur des Konings, Julien Moinil: "Het is rampzalig. Het is tijd om wakker te worden. De lokale politiezone Zuid moet nu het onderzoek doen met beperkte middelen, terwijl er oorlogswapens worden gebruikt." Ik citeer de politievakbonden: "De politie is de afgelopen jaren veel te veel verwaarloosd." De korpschef van Brussel-Zuid, Jurgen De Landsheer, voegt eraan toe: "De oplossing kan niet enkel bij de politie liggen."
De hamvraag vandaag is: waar blijft deze
regering? Ik kwam niet verder dan wat wollige uitspraken van de nieuwe minister
van Binnenlandse Zaken. Ik citeer: "We zullen de maatregelen die reeds
zijn voege zijn herbekijken, om te zien welke maatregelen eventueel moeten
worden versterkt." Mijnheer de premier, waar bent u? Waarom ziet u de
ernst van de situatie niet in? Waarom hebt u (…)
03.02 Rajae Maouane (Ecolo-Groen): Monsieur le premier ministre, les Bruxelloises et les Bruxellois sont inquiets, très inquiets! Et moi aussi. On tire dans la rue, on tire à proximité des stations de métro, on tire sur des maisons, et la réponse de votre gouvernement, c'est plus de police. Or vos solutions ne fonctionnent pas. Les fusillades continuent, alors que la police est omniprésente. Nos enfants restent en danger parce que vous ne vous attaquez pas aux réels problèmes, aux véritables causes, et cette situation ne peut plus durer.
Comment en sommes-nous arrivés là, monsieur le premier ministre? J'ai une devinette pour vous. Qui a dit: "ll n'y a pas assez d'enquêteurs, pas assez de policiers de proximité, pas assez de ressources pour la justice, et il y en a marre des effets d'annonce"? Ce n'est pas moi, ce n'est pas un gauchiste, mais il s'agit du procureur du Roi de Bruxelles. Et, comme lui, j'en ai marre des effets d'annonce de la droite.
Encore aujourd'hui, nous payons les conséquences des coupes du gouvernement MR-N-VA dans la justice et dans la police. Rien qu'à Bruxelles, il manque au moins 100 enquêteurs pour la police judiciaire. La police locale, qui connaît le quartier, qui a la confiance du quartier, manque aussi de soutien. Vous avez aussi affaibli les douanes: Anvers, Zaventem, Bierset n'ont plus les moyens humains ou les moyens techniques pour faire face à l'afflux de marchandises illégales.
À Bruxelles, nous subissons les conséquences directes de ce trafic. La précarité alimente la criminalité, en laissant le terrain libre aux narcotrafiquants. Sans perspectives, certains jeunes tombent dans ces réseaux par défaut. Il faut leur offrir des opportunités, il faut leur offrir des perspectives pour lutter contre la misère, le décrochage et l'abandon. La sécurité de toutes et tous est nécessaire et elle exige une réponse forte, une réponse durable; et non des opérations éphémères ou des effets d'annonce.
Alors, monsieur le premier ministre, quelle est votre stratégie à long terme? Allez-vous renforcer la prévention, soutenir les associations, investir dans la santé mentale et les services sociaux pour couper l'herbe sous le pied aux trafiquants?
Allez-vous donner à la police et à la justice plus de moyens pour agir sur le long terme?
03.03 Alexia Bertrand (Open Vld): Mijnheer de premier, ik moet er geen tekening bij maken, u hebt de beelden gezien. We hebben allemaal de beelden gezien en die zijn schrijnend. We zagen een man met een kalasjnikov in het Brusselse metrostation Clemenceau.
De voorbije jaren trok u terecht hard aan de alarmbel in Antwerpen. U weet als geen ander wat de impact is van drugsgeweld op wijken, op een stad en op de bewoners. Toen Antwerpen in brand stond, naar aanleiding van één dode, heeft de vorige federale regering onmiddellijk overleg gepleegd met u. Ze heeft alles op alles gezet. Er was onmiddellijk overleg. Wat is er gebeurd? De Nationale Veiligheidsraad kwam samen. De federale politie in Antwerpen werd versterkt met 100 agenten. De scheepvaartpolitie ging van 90 naar 215 agenten. Het parket en de correctionele rechtbank in Antwerpen werden versterkt. We hebben de haven extra beveiligd, met meer controles en meer boots on the ground. Er is een nationale drugscommissaris aangesteld, naar aanleiding van één dode. Dat was ook het juiste om te doen.
Nu zien we zeven schietpartijen en twee dodelijke slachtoffers. Als burgemeester – u weet hoe nauw Antwerpen mij aan het hart ligt – had u gelijk. U verwachtte snelle en kordate actie. Brussel en de Rand verwachten dat van u vandaag, als premier. Dat geweld is immers een olievlek. Mijnheer de premier, we hebben u echter niet gezien, we hebben u niet gehoord.
U verwees twee jaar geleden naar het contrast tussen de middelen voor Antwerpen en die voor Brussel. U vroeg meer middelen omdat Antwerpen met een crisissituatie kampte. Zult u vandaag dezelfde logica toepassen voor Brussel? Wat zult u concreet doen? Er waren zeven schietpartijen, met twee doden, mijnheer de premier.
03.04 Brent Meuleman (Vooruit): Het ene moment loop je rustig naar je vaste metrohalte, kind aan de hand, klaar om aan de dag te beginnen, het volgende moment ben je terechtgekomen in een oorlogszone. Gelach wordt gegil. Dat is niet ver van ons gebeurd, niet lang geleden, hier vlakbij in Brussel.
Mijnheer de eerste minister, het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. In het afgelopen jaar hebben er meer dan 80 schietincidenten plaatsgevonden. Het drugsgeweld wordt almaar driester, almaar bloediger. Er zijn executies op straat en kalasjnikovs schieten kogels af.
Dat kan niet meer, mijnheer de eerste minister! De mensen verwachten van ons dat er opgetreden wordt. Als het zo fout gaat, stellen we ons de vraag wat we daaraan zullen doen. Zullen we de lokale besturen met de vinger wijzen, zoals minister Verlinden gedaan heeft in de afgelopen week, of zullen we de verantwoordelijkheid opnemen die we kunnen opnemen?
Laat het duidelijk zijn, de lokale besturen spelen een cruciale rol wanneer het gaat over veiligheid. Dat hoeft men mij en alle andere burgemeesters in het land niet te komen vertellen. Wij weten dat. De verantwoordelijkheid afschuiven en doorverwijzen naar de lokale besturen, helpt niemand vooruit.
Voor Vooruit is veiligheid een absolute topprioriteit. Wie veel geld heeft, koopt zijn veiligheid, met hoge poorten, dure alarmsystemen, veel camera's en noem maar op. Wie echter een normale job heeft en in een normale wijk woont, zoals in Anderlecht, die rekent voor zijn veiligheid en voor de veiligheid van zijn kinderen op een sterke overheid. We moeten dus doen wat gedaan moet worden. Ook nu moet de federale gerechtelijke politie ingrijpen. Ook nu moet justitie drugscriminelen snel opvolgen. Ook nu moeten we haast maken met het samenvoegen van de politiezones in Brussel.
De mensen in Anderlecht vragen (…)
03.05 Julien Ribaudo (PVDA-PTB): Monsieur le premier ministre, sept fusillades en deux semaines! Je voudrais d'abord prendre du temps pour apporter mon soutien aux victimes et à leurs proches, mais aussi aux habitants d'Anderlecht et de Bruxelles qui vivent dans l'angoisse. Il y a un an, jour pour jour, une fusillade éclatait à dix mètres de l'école de mes filles.
Monsieur le premier ministre, la sécurité est un droit, et même un droit fondamental, mais vous échouez à le garantir. Les gros trafiquants de drogue s'enrichissent et se sentent en totale impunité. La priorité doit aller à la lutte contre le crime organisé et le trafic de drogue. Il faut les arrêter. Pour ce faire, il importe de les toucher là où cela leur fait le plus mal: leur portefeuille. Voilà la priorité. Dans ce but, nos services publics doivent pouvoir accomplir leur travail. "Comment voulez-vous que j'arrête des auteurs si je n'ai pas d'enquêteurs spécialisés?" C'est ce qu'a déclaré à la presse le procureur du Roi de Bruxelles, en ajoutant qu'il en avait marre des effets d'annonce. Car, aujourd'hui, oui, vous faites des annonces à propos de moyens supplémentaires. Or ceux-ci sont trop faibles au regard des coupes que vos partis, le MR et la N-VA, ont opérées sous le gouvernement Michel.
Et puis, monsieur le premier ministre, j'ai aussi lu dans l'accord de gouvernement que les renforts seraient surtout destinés à Anvers, mais c'est partout qu'ils sont nécessaires! Cela m'incite à dire que vos moyens sont déjà insuffisants.
Il est essentiel de s'attaquer aux barons de la drogue, mais ces gens vivent de la misère d'autrui. Et vous, vous voulez mettre notre pays au régime pendant dix ans! Comment voulez-vous éradiquer ce fléau si vous ne parlez que d'austérité? Ce n'est pas d'austérité que nous avons besoin, mais d'investissements: dans la jeunesse, dans le travail social, dans la santé et l'enseignement. Il faut donc donner aux travailleurs les moyens de ne pas laisser la jeunesse dans les mains de ces trafiquants.
Monsieur le premier ministre, je reprendrai la question du procureur du Roi: combien d'enquêteurs la police judiciaire fédérale (PJF) va-t-elle recevoir?
03.06 Sammy Mahdi (cd&v): Mijnheer de eerste minister, in de eerste plaats wil ik u bedanken voor de extra politie, die het de minister van Binnenlandse Zaken meteen mogelijk heeft gemaakt om kordaat op het terrein op te treden. Wij weten allemaal dat er geen magische oplossing bestaat. Er bestaat niet één maatregel die alles oplost, iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen, en dus ook de burgemeesters, de PS-burgemeesters die vandaag in Brussel vzw's hun ding laten doen, die vandaag nalaten pizzeria's te sluiten waar geen pizza's worden verkocht, maar drugs worden verhandeld. Zij moeten optreden en ervoor zorgen dat daaraan iets wordt gedaan.
Als we ervoor willen zorgen dat iedereen zijn deel doet, dan spreekt dat misschien toch in het voordeel van de Nationale Veiligheidsraad, waarbij we niet alleen kijken naar het federale niveau, maar ook naar de regio's, to take back control. Wij moeten weer controle krijgen over onze straten. Er moet een versterking komen van de federale politie en van de federale gerechtelijke politie. Dat zijn allemaal zaken die we federaal kunnen doen
Tegelijkertijd moeten ook de andere politieke niveaus worden geresponsabiliseerd. Kijk naar Brussel momenteel. Hoe kunnen we de strijd tegen drugs voeren, als er gebruikersruimtes zijn, waarvan de Brusselse regering vindt dat het normaal is dat die er zijn? Dat krijg je mij niet uitgelegd.
Er is geen magische oplossing, behalve misschien de volgende: geen gebruiker betekent geen dealer; geen dealer betekent geen schietpartij. Het normaliseren van drugs in onze samenleving moet een halt toegeroepen worden. In films, Netflixseries en ook Vlaamse series worden drugs overal beschouwd als iets positiefs. Dat moet stoppen en wij moeten op het federale niveau de strijd tegen drugs voeren.
Mijnheer de eerste minister, welke maatregelen zullen wij nemen to take back control over onze straten?
03.07 Maaike De Vreese (N-VA): Mijnheer de eerste minister, collega's, 'elk nadeel heb zijn voordeel', zei ooit een groot filosoof. Met de arizonaregering stellen wij orde op zaken, met de neuzen in dezelfde richting, met een minister die onmiddellijk op het terrein was om actie te ondernemen, met een minister van Justitie die onmiddellijk daar was om mee het spoedoverleg in gang te steken.
Brussel is inderdaad al twee weken lang het strijdtoneel van drugsbendes, maar als we dat willen aanpakken, zullen we dat op de verschillende niveaus, van het lokale tot het internationale niveau, moeten doen. Dat is wat hier in de discussie ontbreekt.
Kijk naar het arizonaregeerakkoord. Alle maatregelen staan daar al in, want wij waren ons daarvan al bewust. We moeten inderdaad de gerechtelijke politie versterken, we moeten inderdaad de politiezones in het Brusselse fusioneren, we moeten inderdaad de criminelen heel hard straffen en aanpakken en we moeten de focus leggen bij de drugsgebruikers. Zonder drugsgebruikers is er geen afzetmarkt. Daar moeten we die criminelen treffen: in the pocket. We moeten hen treffen waar het geld zit. Ook op dat vlak zijn heel wat maatregelen gepland die in deze legislatuur zullen worden uitgevoerd.
Mijnheer de eerste minister, we kunnen hier inderdaad met de vinger wijzen naar iedereen, naar al degenen die de voorbije decennia volledig afwezig waren in het debat, maar dat mogen we vandaag net niet doen. Vandaag moeten alle neuzen in dezelfde richting.
Mijnheer de eerste minister, hoe zult u die eenstemmigheid tot stand brengen? Hoe zult u het lokale niveau en het gewest meekrijgen? Hoe zult u de kwestie ook internationaal op de kaart zetten?
03.08 Ridouane Chahid (PS): Monsieur le premier ministre, je vous plains, parce que vous avez des partenaires de majorité qui sont amnésiques. Vous avez un président de parti qui vient nous expliquer ici que ce sont les bourgmestres socialistes qui sont responsables d'une compétence de Justice et d'Intérieur. Un président de parti qui a eu la compétence de la Justice sous l'Arizona; de l'Intérieur sous la Vivaldi, et de la Justice sous la Suédoise.
Qu'avez-vous donc fait pour régler les problèmes en matière de Justice et d'Intérieur? Ça, c'est la vraie question. Aujourd'hui, monsieur Mahdi, nous avons un procureur du roi qui vous rappelle qu'il manque 100 enquêteurs spécialisés pour résoudre des problèmes de fond. Ça, c'est la vérité mais évidemment le socio-démocrate que vous êtes ne se retrousse pas les manches. Vous rejetez la faute sur les autres. Alors, monsieur le premier ministre, les prisons débordent, la justice ne sait plus où donner du pied tellement elle manque de moyens. Aujourd'hui, à la police fédérale, allez y faire un tour, monsieur Mahdi, il y a des voitures qui ne démarrent pas. Elles ne savent pas démarrer parce qu'elles sont en panne. Elles ne savent pas démarrer parce que vous n'avez pas mis les moyens nécessaires. Cela, c'est la vérité! Mais où étiez-vous quand on a commencé à désinvestir dans la police et la justice pendant quatre ans d'affilée. Ça, c'est la réalité. Aujourd'hui, le cancer de nos quartiers, vous n'y avez pas trouvé de solution. (Vives protestations de MM. Bouchez et Mahdi) Ça c'est la réalité, monsieur Mahdi, alors ne venez pas rejeter la responsabilité sur les autres! Et ne vous excitez pas, monsieur Bouchez, votre tour viendra!
Alors, monsieur le premier ministre: Quelle réponse allez-vous donner à la police judiciaire, à la justice? Et surtout, étant donné que l'on sait tous que le problème des narcotrafiquants est un problème européen, allez-vous initier une réunion du Conseil européen sur la matière pour faire en sorte que la lutte contre le trafic de drogue soit une question (...)
(Clameurs
échangées hors micro entre M. Bouchez et les bancs du PS)
De voorzitter: Mijnheer Bouchez en anderen, ik wil er nogmaals op wijzen dat wij ons hier niet op de jaarmarkt van een of andere Waalse gemeente bevinden. Ik heb immers de indruk dat die sfeer stilaan in het Parlement begint door te dringen. Dat kan trouwens ook op Vlaamse jaarmarkten weleens het geval zijn.
Er is hier een bepaalde manier van werken. Die bepaalde manier van werken stelt dat wie zich opgeeft om de vraag te stellen aan de eerste minister, zich op de sprekerslijst laat plaatsen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de heer De Smet, die nu zijn twee minuten spreektijd krijgt.
Ik verzoek u hem gedurende die tijd ook te laten uitspreken.
03.09 François De Smet (DéFI): Merci, monsieur le président.
Monsieur le premier ministre, nous devons tous être un peu plus humbles dans ce débat. Il en va de même pour vous, monsieur Mahdi! Franchement, si j'étais le président du parti qui a géré la sécurité de ce pays au cours des cinq dernières années, je serais un peu plus humble sur ce sujet. En effet, les fusillades actuelles à Bruxelles résultent principalement de l'échec des deux gouvernements précédents, à savoir la Vivaldi et la Suédoise.
Nous sommes dix à intervenir sur ce sujet aujourd'hui, c'est très bien. Pour ma part, je suis intervenu tout au long de la dernière législature pour tenter d'alerter sur le fait que notre pays devenait un narco-État. Les autorités judiciaires ont fait de même, mais nous n'avons pas été écoutés.
Rappelons les faits. Les problèmes de drogue et de grand banditisme sont d'abord du ressort de la police judiciaire fédérale. Comme les polices judiciaires à Anvers et à Bruxelles n'ont pas assez d'enquêteurs, les polices locales bruxelloises se retrouvent face à des kalachnikovs. Voici la vérité!
Même si vous arrêtez cinq fois, dix fois, vingt fois ces dealers qui se tirent dessus pour un bout de trottoir et pour un territoire, nous savons tous qu'ils seront remplacés du jour au lendemain. Ce phénomène ne pourra pas être endigué si vous ne frappez pas les têtes, si vous ne frappez pas les portefeuilles, si vous ne confisquez pas l'argent, si vous ne confisquez pas les voitures de luxe et si vous ne démantelez pas les réseaux de trafic d'armes, de corruption et de blanchiment d'argent.
Il faut plus de bleus dans les rues, mais il en faut surtout plus derrière les écrans. Je reconnais que cela peut sembler contre-intuitif. Une vision simpliste et populiste du dossier consiste à dire: "Il suffit d'arrêter les gens et il suffit d'avoir des solutions simplistes, comme par exemple la fusion forcée de zones de police." Cela ne marchera pas! Si vous voulez aider les zones de police locale, revoyez la norme de financement – cela tombe bien, c'est prévu dans votre accord – et faites-le vite! Pour le reste, laissez-les tranquilles et aidez plutôt le procureur du Roi de Bruxelles en lui donnant les moyens qu'il demande! Continuez également à apporter votre aide au procureur du Roi d'Anvers! Mais surtout, il est grand temps d'aider les riverains de Bruxelles, fatigués de ce genre d'effets d'annonce, qui veulent être secourus maintenant!
03.10 Youssef Handichi (MR): Monsieur le premier ministre, je suis le dernier à vous poser la question. Je suis le dernier, mais je ne serai pas le premier à faire un jeu de devinettes. Je ne vais pas faire la liste des tirs. La situation est beaucoup trop dramatique. Les gens et les travailleurs dans ces quartiers, monsieur Chahid – je pense que nous venons du même quartier, ou pas très loin –, à Anderlecht, veulent vivre en paix. Ils veulent prendre les transports en commun en sécurité. À 2 h ou à 7 h du matin, ils veulent vivre en paix. Les premières actions qui ont été menées sur le terrain vont dans ce sens-là. Il s'agissait d'apporter une réponse forte.
Monsieur le premier ministre, vous avez une majorité qui vous soutient dans vos actions. Nous soutenons notre ministre de la Sécurité et de l'Intérieur dans les premières actions qui ont été menées. Sont-elles suffisantes? Nous sommes tous d'accord pour dire, non, elles ne le sont pas. C'est la question principale que j'ai à vous poser, monsieur le premier ministre: quelle est la suite de ces actions?
Effectivement, les Bruxellois, les Anderlechtois vous regardent, les trafiquants vous regardent. À un moment donné, on devra cesser cette politique visant à demander qui a fait quoi, et on devra mener des actions concrètes. Il faut taper fort. Tolérance zéro vis-à-vis de ces crapules. Monsieur le premier ministre, nous sommes vraiment impatients de comprendre, de savoir et d'aller chercher ces crapules pour les mettre en prison et assurer la paix à tous les Bruxellois.
03.11 Bart De Wever, premier ministre: Chers collègues, je vais commencer par donner raison à M. De Smet. Face à la criminalité organisée, je pense que tout le monde devrait être humble et serein. Il s'agit d'un fléau mondial et il n'y a pas de réponse facile. C'est la vérité. Comme vous le savez, notre niveau de menace est actuellement au niveau 3 sur une échelle de 4. Les services se trouvent donc déjà dans un état de vigilance renforcée.
Le Conseil national de sécurité est un organe de coordination des politiques et non une entité opérationnelle. Le ministre de la Sécurité et de l'Intérieur ainsi que la ministre de la Justice sont en contact étroit avec les différents services et le parquet. Ils me tiennent régulièrement informés. Demain, ils feront un nouveau point de la situation lors du Conseil des ministres où, comme vous le savez, siègent également tous les membres permanents du Conseil national de sécurité. Si à un moment donné, nous constatons qu'il est nécessaire de convoquer un Conseil national de sécurité pour une coordination supplémentaire, je ne manquerai évidemment pas de le faire.
Wat we de afgelopen weken hebben gezien aan Clemenceau is helaas geen onbekend tafereel. Het gaat hier over een bendeoorlog, waarbij bendes op straat met elkaar in de clinch gaan en daarbij grof geweld gebruiken. Dat is een tafereel dat helaas in heel wat Europese steden een trieste realiteit is geworden. We zien ook wat er in Nederland gebeurt, namelijk dat het drugsgeweld zich niet meer beperkt tot de steden, maar zich verder verspreidt. Dat is waarvoor ik in mijn vorige bevoegdheid inderdaad altijd heb gewaarschuwd.
Het goede nieuws is dat er deze keer wel een plan klaarligt. Als u zegt dat de Nationale Veiligheidsraad moet bijeenkomen om een plan te maken, dan antwoord ik u van niet, want de bestrijding van de georganiseerde misdaad komt heel uitgebreid aan bod in dit regeerakkoord. Er is een plan en de middelen van de veiligheidsdepartementen zullen ook worden opgedreven.
Het is mijn uitdrukkelijke ambitie om een integrale aanpak uit te rollen ten aanzien van de georganiseerde misdaad en in het bijzonder van de drugscriminelen. U zult begrijpen dat dit mij heel na aan het hart ligt. Het gaat over bronland of productiesite, logistiek, invoerhavens of luchthavens, geldstromen, ondermijning, bendevorming tot en met straatdealers en uiteraard ook over het geweld dat daarmee gepaard gaat. Dat moet allemaal aangepakt worden.
Daarin past het heropnemen van zowel het Kanaalplan als het Stroomplan 2.0. Ook de fusie van de Brusselse politiezones zal bijdragen aan een efficiëntere bestrijding van de georganiseerde misdaad in onze hoofdstad. Ik hoop dus op de medewerking van alle burgemeesters. De lokale politie kan heel veel betekenen, zeker als het gaat over straatbendes en ondermijning. Ik denk dat ik heel goed geplaatst ben om u dat te vertellen. Het is dus zaak om het regeerakkoord resoluut uit te voeren.
Deze problematiek vereist een structurele aanpak. Het geweld dat men vandaag in Brussel ziet, is niet het begin, maar wel het eindresultaat, het trieste gevolg van een lange criminele pijplijn. We moeten de droevige waarheid onder ogen zien, namelijk dat niemand kan beloven dat men dit op korte termijn structureel kan doen stoppen. Sereniteit is in dezen echt wel geboden. Als we het structureel willen stoppen, dan zal iedereen moeten meewerken. Elke overheid zal moeten samenwerken.
Ik ben daarvoor – letterlijk – al de wereld rond geweest. Ik heb met havens, overheden, anti-corruptiediensten en justitie in diverse landen gesproken en de havens verenigd. Er is al zoveel voorbereidend werk verricht en er ligt zoveel klaar. Ik heb altijd goed en nauw samengewerkt met de vorige ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. Er is al enorm veel voorbereid, nationaal en internationaal, waarvan ik nu hoop dat wij de vruchten zullen kunnen plukken. Ik heb tijdens mijn eerste meeting met de heer Costa al gezegd dat dit ook een Europese prioriteit moet worden, anders duwen wij het probleem alleen maar naar elkaar toe. Dat is echter helaas helemaal nog niet het geval. Wij hebben daarvoor iedere overheid nodig.
C’est pourquoi je déplore également qu’il n’y
ait toujours pas de gouvernement de plein exercice à Bruxelles pour mettre en
œuvre des réformes structurelles de manière décisive avec nous. J’appelle
encore une fois chacun à arrêter les jeux politiques et à assumer ses
responsabilités pour la sécurité de nos citoyens. Merci.
03.12 Ortwin Depoortere (VB): Wie dacht dat met de N-VA in de regering veiligheid prioriteit nummer 1 zou worden, is eraan voor de moeite. Terwijl Antwerps premier Bart De Wever enkele jaren geleden zelf opriep om het leger in te zetten, blijft het nu oorverdovend stil. Hij gaat liever naar een patserfilm en zegt dat de drugsproblematiek is wat ze is.
Mijnheer de premier, als het u menens is met de veiligheid van onze burgers, dan moet u de oplossingen van het Vlaams Belang in de praktijk omzetten, structureel en op korte termijn. Wij stellen een totaalaanpak voor met inzet van alle veiligheidsdiensten, desnoods ook met het leger, en een versterking van de gespecialiseerde politie-eenheden om de jarenlange onderfinanciering tegen te gaan. Houd desnoods grootschalige razzia's in die wijken, ga van deur tot deur, pak die criminelen op. Zet criminelen die hier illegaal zijn het land uit. Zorg opnieuw voor veilige straten voor onze bevolking!
03.13 Rajae
Maouane (Ecolo-Groen):
Monsieur le premier ministre, je vous remercie pour vos réponses.
J'ai été un peu frustrée parce que j'aurais aimé entendre que ce dont on a besoin, ce sont des services publics qui tiennent debout. J'aurais aimé entendre qu'on a besoin d'une police bien formée et présente au quotidien dans les quartiers, d'une justice qui a les moyens d'enquêter et d'un véritable travail de prévention. J'aurais aimé entendre qu'il faut protéger les quartiers, que les quartiers populaires aussi ont droit à la sécurité et que la réponse ne peut pas être seulement répressive.
Malheureusement, votre gouvernement Arizona détricote le statut des policiers et diminue aussi la capacité à recruter des agents et des agentes.
Le procureur du Roi n'a pas demandé plus de police et plus de chefs de police. Il a demandé davantage d'inspecteurs à la police fédérale. Il n'y en avait pas qui étaient disponibles. C'est un vrai problème.
Et, quand j'entends certains partis qui sont au pouvoir depuis 25 ou 30 ans sans discontinuer, je continue à être inquiète et je me demande comment on va faire pour la suite. Parce qu'en fait, la sécurité ne se construit pas à travers des effets d'annonce; elle ne se construit pas à travers des opérations coup de poing, mais à travers de la répression, de la prévention et un travail main dans la main (...)
03.14 Alexia Bertrand (Open Vld): Mijnheer de eerste minister, u hebt veel plannen. Wij willen echter concrete actie. Wij hebben u geholpen met concrete actie in Antwerpen. Welke middelen hebt u opgenomen in uw begrotingstabellen voor 2025 voor de politie? Dat is 26 miljoen euro. Dat staat in schril contrast met de 100 miljoen euro voor 2024, die wij hebben ingeschreven. Mijnheer de eerste minister, wij hebben u geholpen in Antwerpen. In Brussel zien of horen wij u niet. Wij hebben vier keer zoveel middelen uitgetrokken in 2024 als u voor 2025 inschrijft.
03.15 Brent Meuleman (Vooruit): Mijnheer de eerste minister, ik dank u voor uw antwoord en voor uw oproep tot sereniteit. Het Vlaams Belang kan daarvan nog wat leren.
Collega’s, laten we alle theater achterwege laten, want dat komt ten koste van de veiligheid van de mensen. Laat het duidelijk zijn: iedereen moet zijn steentje bijdragen.
Voor Vooruit is veiligheid een absolute topprioriteit. Hoe brengen mensen hun kinderen in godsnaam naar school, als ze elk moment in een schietpartij terecht kunnen komen? De inwoners van de betrokken wijken voelen zich niet veilig. Net om die reden hebben de regeringspartijen afgesproken dat meer centen en meer middelen naar justitie en politie zullen gaan.
Immers, collega’s, alleen door nu samen op te treden, zullen we het geweld een halt kunnen toeroepen en ervoor kunnen zorgen dat de mensen opnieuw in leefbare wijken wonen en er veilig kunnen opgroeien.
03.16 Julien Ribaudo (PVDA-PTB): Monsieur le premier ministre, vous avez parlé de sérénité. Alors, moi, je m'amuse de voir la droite s'exciter comme ça sur les bancs, bien que vous ayez eu les dix derniers ministres de l'Intérieur.
Monsieur le premier ministre, vous avez dit avoir un plan. Mais nous vous avons posé des questions concrètes et votre réponse était vague, très vague.
Avez-vous écouté le procureur du Roi hier, quand il a parlé de donner plus de moyens? Les chiffres parlent d'eux-mêmes: à Bruxelles, il manque 137 policiers à la police judiciaire fédérale, sur 722; à Anvers, il en manque 95 sur 508. Et même la police locale, qui doit se charger de la police de proximité, est en sous-effectif. Comment voulez-vous lutter contre le narcotrafic si vous démantelez les services publics et si vous détériorez les conditions de travail de la police?
Monsieur le premier ministre, vous ne pourrez pas lutter efficacement contre le crime organisé, ni garantir la sécurité des citoyens, si vous poursuivez dans cette direction.
03.17 Sammy Mahdi (cd&v): Dank u, mijnheer de eerste minister. U hebt terecht gezegd dat we verder kordaat moeten optreden.
Mijn laatste boodschap geef ik in het Frans.
Ce message s'adresse à certains jeunes de quartiers.
À toi, petit dealer, qui essaies d'avoir de l'argent facile en trafiquant de la drogue. Toi, le petit dealer, alors que tes grands-parents et tes parents se sont cassé le dos pour travailler dans cette société, aujourd'hui, tu te retournes contre cette société. À toi, petit dealer, qui peut-être écoutes certains partis de gauche qui te disent que tu n'as aucune opportunité dans cette vie, je veux te faire passer un message.
C'est qu'il y a deux options. Ou bien tu t'intègres, tu t'investis et tu prends les opportunités qui existent au sein de cette société. Ou bien tu feras face à un pouvoir politique qui ne tolérera pas qu'aujourd'hui, des jeunes menacent la sécurité pour eux-mêmes, pour les autres jeunes de quartiers et pour les parents.
Pas avec nous, pas avec ce gouvernement! J'espère que tu l'as bien entendu!
03.18 Maaike De Vreese (N-VA): Het is fake news, mevrouw Bertrand. U zou beter moeten opletten en even luisteren. U verkoopt hier in het Parlement fake news. Dat weet u. U moet leren optellen. Het gaat om 110 miljoen erbovenop.
Ik kan u één ding zeggen, collega's: de bendes hebben een heel slecht moment uitgekozen. Die criminelen hebben een slecht moment uitgekozen, want wij zullen er staan. Arizona zal er staan, als één blok. Wij zullen zorgen voor een eenheid van commando. Het is met ons of het is tegen ons. Wie niet horen wil, zal voelen.
We zullen dit allemaal samen doen. Daarom is het zo belangrijk en vraag ik ook de lokale besturen en het gewest om zich achter dat blok te scharen en zich niet weg te steken, maar om de strijd samen met ons aan te gaan.
03.19 Alexia Bertrand (Open Vld): (…)
De voorzitter: Het zal u bekend zijn, mevrouw Bertrand, dat eventuele tussenkomsten of persoonlijke feiten aan bod komen na afloop van het debat.
03.20 Ridouane Chahid (PS): Monsieur le premier ministre, merci pour les réponses, mais vous n'avez pas répondu à un certain nombre de questions. Au mieux, vous avez lu la déclaration de gouvernement que vous aviez déjà lue il y a quelques jours. Mais la question est la suivante: est-ce vraiment avec 75 millions d'euros que vous allez apporter une réponse face à des narcotrafiquants qui brassent des milliards?
Vous avez parlé de la police locale. Aujourd'hui, les polices locales, les sections locales de recherche se mettent à disposition pour aider la police fédérale, pour faire en sorte de trouver des solutions et de régler des problèmes de fond.
L'appel du procureur du Roi est donc simple. Ce n'est pas une fusion des polices qui va régler le problème, mais c'est engager des enquêteurs. Il manque plus de 100 enquêteurs à la police judiciaire fédérale. C'est ce qu'ils attendent de vous.
03.21 François De Smet (DéFI): Monsieur le premier ministre, merci pour vos réponses. Il y a de bonnes choses. Mais sur la fusion des zones de police, pour rappel, les six zones bruxelloises font déjà partie du top 12 des zones les plus denses. Si vous les fusionnez de force, vous allez déstructurer une police de proximité, qui est une des rares choses qui fonctionnent dans l'ensemble.
Non seulement les 19 bourgmestres, toutes couleurs confondues, sont contre. Le procureur du Roi vous dit que c'est une mauvaise idée. Le procureur général vous dit que c'est une mauvaise idée.
De grâce, arrêtez avec ce qui ressemble de plus en plus à un nouveau BHV, à un totem communautaire absolument irrationnel, qui n'a pas de plus-value. Arrêtez de vous attaquer aux zones de police; attaquez-vous aux narcotrafiquants.
03.22 Youssef Handichi (MR): Tout d'abord, un petit message au PTB: au lieu de se poser la question de qui a eu quoi comme ministères ces 30 dernières années, peut-on être d'accord sur le fait que vous, vous n'avez jamais rien eu dans les mains? C'est un premier point.
Ensuite, je m'adresse aux camarades de la gauche. Il faudrait peut-être faire la liste de vos compétences et voir où se trouve aujourd'hui M. Vervoort. Il est aux abonnés absents. M. Cumps à Anderlecht fait des effets d'annonce, mais où est la police locale?
Effectivement, nous avons renforcé la présence
des bleus. C'est une première réponse qui est nécessaire. Pas du tout de la
prévention, mais de la répression. Comme je vous l'ai dit, à un moment donné,
la peur doit changer de camp, monsieur le premier ministre. Vous avez une
majorité qui vous soutient dans ce sens-là. Merci.
Fait
personnel
03.23 Alexia Bertrand (Open Vld): Het was uiteraard een persoonlijk feit, mijnheer de voorzitter.
Wie vertelt hier nu fake news? Ik heb hier de tabellen. Daar staat voor de ministerraad van 23 oktober 2020: plus 100 miljoen euro in 2024 voor de politie. Bij jullie is dat 26 miljoen euro. Dat is vier keer minder, bovenop natuurlijk. Wij zijn het eens, mijnheer Ronse. Het is 100 miljoen euro boven op de middelen die voorzien waren. Wij hebben dus vier keer meer gedaan dan wat jullie zullen doen in 2025. Dat is een feit.
De voorzitter:
Het woord is aan mevrouw De Vreese. Het Reglement bepaalt dat de aangesprokene
repliektijd krijgt. (Protest op de Open
Vld-banken)
Collega's, het zou fijn zijn als u allemaal het Reglement even bekijkt.
Ik geef dus het woord aan mevrouw De Vreese.
03.24 Maaike De Vreese (N-VA): Collega Bertrand, u zou als geen ander de begroting moeten kennen. De verhoging van Vivaldi is natuurlijk mee in de begroting opgenomen. Daar doen we dit nog eens bovenop. Het is natuurlijk jammer en pijnlijk voor Open Vld om dit te horen, maar wij doen het er dus nog bovenop, dit in een context waarin uw partij een desastreuze begroting heeft achtergelaten. U komt ons nu lesjes leren over de manier waarop wij in veiligheid moeten investeren, terwijl u in de voorbije legislatuur een put hebt achtergelaten. Het is een schande dat u op die manier durft tussen te komen.
De voorzitter: Ik verwijs even naar artikel 55. Het is altijd toegestaan het woord te vragen voor het beantwoorden van een persoonlijk feit. De toelichting van het persoonlijk feit en het eventuele antwoord van een ander lid of een lid van de regering mogen samen niet meer dan vijf minuten van de tijd in beslag nemen.
Het incident is gesloten.
L'incident est
clos.
04.01 Wouter Vermeersch (VB): Mijnheer de premier, eerder maakten begrotingsexperts brandhout van uw begrotingstabellen. Ik citeer professor Peersman: "Ik heb het nog nooit zo extreem gezien." Ook de Nationale Bank haalt de cijfers van uw regering stevig onderuit. De gouverneur van de Nationale Bank, Pierre Wunsch, is een aimabel man, maar zijn analyse van uw regeerkakkoord is snoeihard. De hervormingsplannen volstaan gewoonweg niet om de begroting op orde te krijgen. Het is verre van duidelijk of het begrotingstekort zal dalen. De miljarden aan terugverdieneffecten zijn volgens hem zeer onduidelijk. Dit land blijft veel te veel uitgeven, meer dan 55 % van het bbp. Door hoge schulden zullen ook de intrestbetalingen verder toenemen.
Kortom, ook na het aantreden van uw regering blijven de vooruitzichten heel slecht. De financiële situatie is en blijft onhoudbaar. Bij een nieuwe schok komt dit land mogelijk opnieuw in het vizier van de financiële markten. We waren al een slechte leerling en nu worden we de slechtste leerling van de klas. Landen als Spanje, Portugal en zelfs Griekenland hebben betere cijfers dan u en uw regering. De Bart De Wever van voor de verkiezingen zou vernietigend geweest zijn voor een dergelijke regering.
We kennen het standpunt van Bart De Wever, maar hoe reageert u, mijnheer de eerste minister De Wever?
04.02 Axel Ronse (N-VA): De Nationale Bank heeft ons vier medailles uitgereikt.
Eerste medaille, België is het gulzigste land van alle niet-communistische regimes ter wereld: 55 % van de waarde die we creëren, gaat in de pocket van de overheid.
Tweede medaille, het grootste gat in de hand, schulden maken en op de poef leven.
Derde medaille, België vreet het meeste weg van wat werkgevers betalen aan lonen. Weg competitiviteit!
De vierde medaille, ten slotte, ging naar het land dat de uitkeringen het snelst heeft doen stijgen en dat er vooral ook voor heeft gezorgd dat werken onaantrekkelijk is.
Vier medailles. Wie kunnen we vinden die zo'n land wil leiden, hervormen en weer gezond wil maken? Wie is er zo zot om dat te doen? Ik heb er mijn hoofd over gebroken. Wie? Er is team La lutte sociale, bestaande uit de PS en de PTB. La lutte sociale! C'est scandaleux ce qu'on fait! Zij willen de uitkeringen verder verhogen, den dop onbeperkt in de tijd, niets doen aan activering. On va pour plusieurs médailles!
Er is ook team Kookwekkertje. Dat wil nog vijf jaar applaudisseren voor team La lutte sociale. Nog dieper de dieperik in, nog meer medailles!
En dan is er team Arizona. Eindelijk, enfin
la réforme, enfin on est là. Dat team heeft gelukkig iemand gevonden die zo zot is om dat land te
leiden. En de Nationale Bank zegt tegen die leider dat hij niet genoeg zal
hebben aan vijf jaar, dat hij tien of vijftien jaar nodig zal hebben. Eigenlijk
zegt de Nationale Bank dat we twintig jaar eerste minister De Wever nodig
hebben. (Hilariteit)
Mijnheer de eerste minister, mijn vraag aan u is heel eenvoudig: bent u bereid om de komende twintig jaar ons land te leiden?
04.03 Dieter Vanbesien (Ecolo-Groen): Mijnheer de eerste minister, met uw toestemming keer ik even terug naar het hier en nu.
U zei zelf dat het succes van de regering-De Wever I zal bepaald worden door de mate waarin u erin slaagt het gat in de begroting te dichten. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn de terugverdieneffecten. U rekent op bijna 8 miljard, een waanzinnig bedrag, dat door ons al weken in vraag wordt gesteld. Wij vinden dat totaal niet geloofwaardig.
Ik kan me inbeelden dat het u niet veel doet om kritiek op uw begroting te krijgen van mij en van mijn fractie. Integendeel, u vindt die waarschijnlijk voorspelbaar en u vindt het misschien zelfs een beetje amusant te kunnen sparren met de linkiewinkies die niet willen besparen en die – stel u voor – opkomen voor de zwakkeren in onze samenleving. Die kritiek van ons doet u hoegenaamd geen pijn.
Maar dan kijk ik naar de experts die wat meer onafhankelijk zijn. Professor Economie Gert Peersman: "De regering rekent zich rijk met terugverdieneffecten. Ik heb het nog nooit zo extreem gezien." Professor Economie Paul De Grauwe: "Die terugverdieneffecten, dat is een akte van geloof." Professor Arbeidseconomie Stijn Baert: "De regering zal de beoogde doelstellingen niet halen." Nu zegt gouverneur Wunsch van de Nationale Bank dat hij absoluut niet gelooft in de begroting die u wilt indienen. De laatste keer dat ik het nagekeken heb, was de heer Wunsch geen lid van een of andere linkse hobbyclub. Als de heer Wunsch die kritiek geeft, doet het dus wel pijn.
Mijnheer de eerste minister, vorige week hebben we u gevraagd om het regeerakkoord te laten doorrekenen door het Federaal Planbureau. U hebt dat geweigerd. U hebt erbij gezegd dat in de loop van de formatie alle scenario's reeds doorgerekend werden door verschillende instanties.
Vandaar mijn vraag aan u: bent u bereid om het rapport over de terugverdieneffecten dat u toen ontvangen hebt te delen met het Parlement, ja of neen?
04.04 Eerste minister Bart De Wever: Wat de Nationale Bank in haar rapport schrijft, is niet nieuw. Dat verslag gaat voor alle duidelijkheid uit van ongewijzigd beleid. Het is een herhaling van wat ze al jaren zegt: er is in dit land een explosie van de sociale uitgaven door de veel te hoge inactiviteit en de vergrijzing en dat maakt ons sociaal systeem onhoudbaar. De vorige spreker zei dat wij de zwakken niet zouden beschermen. Het tegendeel is echter waar: niets doen, is wellicht het ergste wat de zwakken in onze samenleving zou kunnen overkomen.
Er komt nog bij dat de vorige regering, ondanks die realiteit de uitkeringsmassa gevoelig verhoogde. Ik wil toch ook nog eens de cijfers meegeven waarmee we nu van start moeten gaan. Het tekort in België in 2024 is -4,6 % van het bbp of 28 miljard, waarvan 20 miljard op entiteit I, die natuurlijk de bulk van de sociale uitgaven moet dragen. Als we het begrotingsbeleid van de vorige regering gewoon zouden voortzetten, dan zakken we volgens de Nationale Bank naar een tekort van 41 miljard euro enkel voor entiteit I. Een tekort van 41 miljard! Dat is een ongezien dieptepunt. Ik mag dus zeggen dat wij voor een gigantische budgettaire uitdaging staan.
Onze eerste doelstelling, die ik ook in mijn regeerverklaring heb vermeld, is het rotten te stoppen en het bloeden stelpen. De hervormingen die we daarvoor vooropstellen, zijn naar Belgische normen zeer ambitieus en absoluut noodzakelijk. Recent heeft de Studiecommissie voor de Vergrijzing ingeschat dat de budgettaire kosten van de vergrijzing nog sneller zullen stijgen dan wat in haar vorig verslag vermeld stond. De leeftijdsgebonden uitgaven stijgen in België op lange termijn nog veel sterker dan in de andere Europese landen. Het aantal personen dat meer dan een jaar arbeidsongeschikt is, is de voorbije tien jaar toegenomen met 60 % en zou in 2024 de magische grens van een half miljoen personen hebben overschreden.
Wat de Nationale Bank vandaag zegt, is dat de plannen van Arizona goed zijn en dat ze het rampscenario waarop we afstevenen, zullen vermijden. Maar uiteraard zal er op dit elan nog lang moeten worden doorgegaan, al hoop ik geen twintig jaar, mijnheer Ronse, maar toch langer dan één legislatuur, om het nominaal saldo te kunnen verbeteren, wat al een hele uitdaging wordt, en bovenal om dat saldo structureel gezond te krijgen. Dat is het allerbelangrijkste. Dat strookt volgens mij helemaal met wat ik in de regeerverklaring heb gezegd en wat de ambitie van deze regering is. We zijn inderdaad vertrokken voor een sanering die we niet op vijf jaar zullen kunnen afronden, want dat is eerlijk gezegd onmogelijk, en dat weet u.
De regering zal de komende jaren bovendien heel strikt de evolutie van de uitgaven moeten opvolgen en de beoogde effecten inderdaad moeten monitoren en indien nodig bijkomende maatregelen nemen. Laten we eerlijk toegeven dat ook de geopolitieke situatie ons kan nopen om nog aanzienlijke bijsturingen te doen. Daarin kunnen we het best heel realistisch zijn, want dat komt misschien wel eens heel snel op ons af.
De federale regering heeft in deze oefening uiteraard de grootste rol en zal met ambitieuze hervormingen die rol ook opnemen, maar ik roep uiteraard ook alle andere overheden op om hun verantwoordelijkheid op te nemen en hun financiën op orde te stellen. Daarbij richt ik mij in eerste instantie tot die regio die tot heden heeft nagelaten om een regering te vormen, maar niet heeft nagelaten om enorme tekorten op te stapelen.
04.05 Wouter Vermeersch (VB): Mijnheer de eerste minister, wanneer de rekeningen van België niet kloppen, gaat de rekening uiteindelijk naar de Vlamingen. Dat weet u. U en uw fractie hebben op dat vlak steeds de juiste analyse gemaakt, maar wat hebben u en uw partij uiteindelijk gedaan? U hebt het Vlaamse programma aan de kant geschoven om te kunnen deelnemen aan een Belgische regering. U noemde de Vlaming de meest gepluimde kip van allemaal. Nu staat u op het punt ze verder uit te benen tot op het bot.
U zult wat dat betreft het Vlaams Belang op uw pad treffen en samen met ons een steeds groter wordende groep Vlamingen die het Belgische, Waalse en Brusselse potverteren op de kap van de Vlaamse belastingbetaler beu zijn. Mijnheer de eerste minister, beste N-VA, het is tijd voor echte hervormingen en om Vlaanderen nu eindelijk te bevrijden uit het Belgische financiële moeras.
04.06 Axel Ronse (N-VA): De Vlaming heeft gestemd om de werkloosheidsuitkering te beperken in de tijd, om ervoor te zorgen dat onze pensioenen betaalbaar zijn en om een gezondheidszorg te hebben die betaalbaar is. De Vlaming heeft ervoor gestemd dat wij hier over vijf jaar, tien jaar of twintig jaar niet meer staan met de vreselijke medailles van een gulzige overheid met een gat in haar hand, maar dat wij hier staan met medailles omdat veel mensen aan het werk zijn, de gezondheidszorg nog altijd betaalbaar is en mensen toegang hebben tot deftig onderwijs.
Team La lutte sociale en team Kookwekkertje, als het aan jullie ligt, zullen we inderdaad nog vijf of tien jaar wachten en zullen ze hier weer hun ding doen. Dat leidt recht naar de afgrond.
(…): (…)
04.07 Axel Ronse (N-VA): Ik kan niet focussen op twee sprekers terwijl ik zelf spreek. Ik zal uw naam niet noemen, want ik wil geen persoonlijk feit uitlokken.
Mijnheer de eerste minister, ik wil gewoon zeggen dat ik hoop dat u er voor de komende vijf, tien of twintig jaar voluit voor gaat. Wij hebben u nodig.
04.08 Dieter Vanbesien (Ecolo-Groen): Mijnheer de premier, vragen over uw regering kunt u niet blijven beantwoorden door een sneer te geven naar een vorige regering. De vragen gaan over uw plannen. Ze gaan over uw bilan.
U zegt dat u waarschijnlijk in de loop van de jaren zult moeten bijsturen op basis van veranderende realiteiten en geopolitieke uitdagingen. De terugverdieneffecten die u hebt ingeschreven, zijn op basis van uw huidige cijfers en plannen echter nu al ongeloofwaardig. U start al verkeerd.
U bent erin geslaagd een meerderheid te vinden die uw financiële plaatje verdedigt en gelooft. De heer Ronse is een uitstekende luitenant om dat de komende 20 jaar te doen, maar het feit blijft dat de gouverneur van de Nationale Bank, de heer Wunsch, vandaag brandhout heeft gemaakt van uw begroting.
Sta me toe af te ronden met een flauwe woordspeling. Uw financieel beleid is vooral gebaseerd op Wunschful thinking.
Het incident is gesloten.
L'incident est
clos.
05.01 Peter Mertens (PVDA-PTB): Mijnheer de eerste minister, in De Tijd zegt minister van Defensie Francken dat we ons beter wat zouden inspireren op het Amerikaanse model, dat de sociale zekerheid iets voor wussies is en dat we beter nog wat meer Amerikaans materiaal zouden bestellen.
Ik heb het gevoel dat er in Europa een soort Stockholmsyndroom heerst, want sinds de eerste dag dat Donald Trump opnieuw president is geworden, heeft hij alleen maar gehandeld alsof de Europese lidstaten niet van tel zijn. Dat was al duidelijk in de Groenlandkwestie, een land vol mineralen dat al 800 jaar bij Denemarken hoort en waarvan Theo Francken trouwens zegt dat de Verenigde Staten het best mogen hebben. Er kwam daarop zo goed als geen reactie.
Dat was ook duidelijk met de inmenging van Elon Musk in de politieke aangelegenheden in Europa, met name in Duitsland. J.D. Vance heeft dat nadien nog eens overgedaan. Er kwam daarop enkel een erg flauwe reactie. Dat is vandaag opnieuw het geval met de deal tussen Trump en Poetin over Oekraïne, waarbij Trump wil dat Europa de oorlogskosten draagt en hij met de kostbare grondstoffen kan gaan lopen. Get real, Trump is niet de vriend van de Europese Unie en zal dat ook niet worden. Het is niet door meer materiaal te bestellen bij Lockheed Martin dat Trump van mening zal veranderen.
Mijn vraag aan u en aan deze regering is of deze regering nog steeds van plan is om, zoals Theo Francken beweert, extra F-35's in de Verenigde Staten te bestellen. Die F-35's kunnen trouwens niet opstijgen zonder de toestemming van het Pentagon. Is ons land nog steeds van plan om meer militaire bestellingen bij de VS te plaatsen in de hoop dat Trump daardoor kalmeert?
05.02 Els Van Hoof (cd&v): Mijnheer de premier, de mensen liggen wakker van de dagelijkse onheilsberichten die de wereld op zijn kop zetten. Donald Trump heeft duidelijk geen gebrek aan fantasie: Zelensky is een dictator en Oekraïne is verantwoordelijk voor de oorlog. Er is duidelijk een open lijn tussen Moskou en Washington. Trump lijkt wel een Russische onderhandelaar, bijna een communist, mijnheer Mertens.
Moskou kan zich geen beter openingsbod indenken. Het vredesplan van Trump is duidelijk een capitulatie, terwijl we net nood hebben aan veiligheidsgaranties, zowel voor Oekraïne als voor Europa. Als kers op de taart lijkt het erop dat Oekraïne verdeeld wordt in Russische en Amerikaanse wingewesten, terwijl Oekraïne en de Europese Unie lijdzaam moeten toekijken. We vragen ons dus af of de Verenigde Staten nog een bondgenoot zijn.
We hebben vandaag nood aan een Europese sense of urgency en aan eensgezindheid. Daarnaast zijn er meer investeringen in veiligheid en meer investeringen in defensie nodig. Ik ben het daarover dus niet eens met de communistische partij. We moeten de duidelijke boodschap brengen dat er geen Oekraïense vrede komt zonder Oekraïne en dat er geen Europese veiligheidsregeling komt zonder Europa.
Mijnheer de premier, wat werd er besproken tijdens de al dan niet virtuele digitale top in Parijs? Welke boodschap zal Macron brengen in Washington? Als er geen eensgezindheid is tussen de 27 lidstaten, is er dan bereidheid tot samenwerking tussen gelijkgezinde staten?
05.03 Eerste minister Bart De Wever: Bedankt, collega Van Hoof, om alle vragen te stellen waarover wij gezworen hadden te zullen zwijgen. Ik zal mijn best doen.
Mijnheer Mertens, uw tussenkomst was een langgerekte aanval op Trump. Daar is misschien een reden voor, maar het is nog altijd een NAVO-bondgenoot. Ik hoorde verder geen kwaad woord over Vladimir Poetin. Dat viel me wel op.
De eerste twee weken van mijn premierschap, dat nog twintig jaar zou moeten duren, waren alleszins redelijk vermoeiend. Er was de defensietop, er waren heel wat bilaterale contacten met regeringsleiders, er was een gesprek met de voorzitter van de Europese Raad, er was een onderhoud met de Oekraïense premier en gisteren was er de informele top van Macron in Parijs. Het waren drukke weken, met als voornaamste onderwerp uiteraard het onderwerp van uw vraag.
In het laatste overleg in Parijs was de pertinente vraag die iedereen bezighield hoe een duurzame vrede er nu uit zou zien. Hoe kan die eruitzien? Wat is daarvoor nodig? Het is natuurlijk een zaak om die oorlog te doen stoppen, het is een andere om te verzekeren dat Rusland geen nieuwe aanvallen op Oekraïne of op het Westen zou kunnen lanceren. Ik herinner u aan de Minskakkoorden van 2014-2015, zeven jaar later door Rusland versnipperd met een brutale invasie.
Het is dus alleszins zeker dat ons land meer defensie-inspanningen zal moeten leveren, om bij te dragen tot de veiligheid van ons continent. Inderdaad, ons defensiebudget zal stijgen en wij zullen op een verstandige manier met die centen omgaan, mijnheer Mertens.
Ik denk dat in Europa heel wat beslissingen, die anders misschien heel veel tijd vragen, met betrekking tot de integratie van de markten, tot minder wapensystemen, tot intelligente keuzes over de eigen productie en intelligente keuzes over de aankoop weleens op korte termijn zouden kunnen worden genomen, maar het moet gebeuren.
Ik moet discreet blijven over het overleg in Parijs, maar ik zal u de principes meegeven, waarvan iedereen wel weet heeft en die voor alle deelnemende naties enorm belangrijk zijn.
Ten eerste moeten we de steun aan Oekraïne volhouden. Daarover waren we het allemaal eens. Ten tweede zal een deal zonder Oekraïne en zonder Europa nooit een aanvaardbare optie zijn en nooit tot een gewenst resultaat leiden. Men kan de Europeanen niet vragen een vredesbestand te verdedigen aan hun buitengrens waarover zij geen zeggenschap hebben gehad. Ik moest terugdenken aan de 18de eeuw, namelijk aan 1713 en de vrede van Utrecht met Melchior de Polignac: "Nous traiterons de vous, chez vous, sans vous". Die vernedering weerklinkt nog altijd in de geschiedenis en die mag zich niet herhalen. Ten derde en ten slotte was iedereen het erover eens dat de Europese landen en bijkomende partners zoals Canada, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en IJsland op korte termijn beslissingen moeten nemen om die posities kracht bij te zetten: peace through strength.
President Macron heeft aangegeven de nodige contacten hiervoor te leggen. Hij heeft een leiderschapsrol opgenomen en zou coördineren met de EU en de NAVO. We zullen de lijnen met die partners heel kort houden.
Het is alleszins zeker dat agressie richting Europa niet mag worden getolereerd en dat Rusland de agressor en Oekraïne het slachtoffer is. Het vrije democratische Westen heeft maar één keuze als het trouw wil blijven aan zijn waarden: Oekraïne steunen op weg naar een door hen aanvaarde en duurzame vrede. Dat zal ook de boodschap zijn die ik morgen uitspreek, wanneer ik president Zelensky zal spreken. Ik hoop dat ik die boodschap kan geven met de ondubbelzinnige steun van ieder lid in dit halfrond. Slava Ukraini!
05.04 Peter Mertens (PVDA-PTB): Mijnheer de eerste minister, het valt mij op dat u in het regeerakkoord heel veel spreekt over Poetin en wellicht is dat terecht. Over de Verenigde Staten staat er één belangrijke zin in dat regeerakkoord, namelijk dat het onze belangrijkste en beste bondgenoot voor wereldwijde stabiliteit is. Welnu, ik mag hopen dat u noteert wat de president vindt over bijvoorbeeld Panama, dat u noteert wat hij vindt over bijvoorbeeld Groenland, een deel van de Europese Unie nota bene, dat u noteert wat de president denkt over Gaza, dat hij wil opkopen, en dat u beseft wat hij nu aan het doen is met Poetin, namelijk het onderling verdelen van Oekraïne en het roven van de grondstoffen. Dat is hetgeen gebeurt.
Ik had een beetje zelfreflectie van de Europese leiders verwacht. Ook in ons land had ik een klein beetje zelfreflectie verwacht. Is het wel strategisch voor Europa om ons wagonnetje aan dat van de Verenigde Staten te blijven hangen? Is het wel strategisch om daar nieuw materiaal te bestellen? Daarop hebt u trouwens niet geantwoord en dat is heel duidelijk.
05.05 Els Van Hoof (cd&v): Mijnheer de premier, om toch al een tipje van de sluier te lichten, ik nam in mijn vraag dezelfde positie in als u. Wat we nodig hebben, en dit is wat mensen willen, is duurzame vrede.
Mijnheer Mertens, mensen willen veilig zijn. Dat betekent ook investeren in Europese defensie. Wij moeten onze eigen belangen kunnen behartigen. Moeten we daarom de trans-Atlantische bruggen opblazen? Nee, maar we moeten wel onze eigen boontjes kunnen doppen, want het is heel duidelijk dat Europa solidair moet blijven met Oekraïne. Europa kan namelijk niet veilig zijn zonder een veilig en soeverein Oekraïne. Het is onze morele plicht om die waarden te verdedigen, zoals we altijd hebben gedaan. We mogen Oekraïne dus niet in de steek laten.
L'incident est
clos.
Het incident is gesloten.
06.01 Georges-Louis Bouchez (MR): Monsieur le président, je voudrais commencer en proposant une devinette aux collègues. Connaissez-vous la différence entre la gauche et la droite? Quand la droite perd les élections, elle se tait, elle va au Parlement et elle fait son travail d'opposition. Quand la gauche perd les élections, elle fout le feu à la rue, elle crée du bordel partout dans la société; et en plus, maintenant, elle bloque totalement une Région sur le plan institutionnel. C'est une grande différence.
Cette Région est pourtant dans de graves difficultés. Malgré les graves difficultés de cette Région, nous avons pu voir récemment un vote, par exemple, pour sanctionner Israël et ne plus lui livrer des armes depuis Bruxelles. Cela tombe bien: il n'y a pas d'entreprise d'armement à Bruxelles. C'est vraiment un texte d'une utilité majeure.
Pendant ce temps-là, cela leur permet de ne pas évoquer toute une série de vrais sujets comme la violence. Il y a eu 90 fusillades en 2024 à Bruxelles. Le ministre-président, Rudi Vervoort – pour lequel il faut d'ailleurs peut-être lancer un avis de recherche, monsieur le premier ministre –, nous expliquait qu'il n'y a pas de problème de sécurité à Bruxelles.
Tout à l'heure, le PS voulait savoir quelle était sa responsabilité. Ils gèrent cette Région depuis 20 ans. Eh bien, figurez-vous, monsieur Chahid, que vous avez des collègues bourgmestres qui ne savent même pas qui réside dans certains logements. Le fait d'avoir favorisé l'immigration illégale par un soutien social fait qu'aujourd'hui, une partie des membres de cette immigration illégale alimente le crime organisé.
Cette Région, dominée par la gauche depuis 20 ans, a un risque de pauvreté qui est le double de la moyenne nationale. Nous sommes aussi dans une Région où, sur un budget d'un peu plus de 7 milliards, le déficit est aujourd'hui de 1,6 milliard.
Monsieur le premier ministre, ma question est très simple. Tous ces enjeux pour notre Région capitale comportent des risques pour la Belgique, des risques par rapport à notre statut de capitale des institutions européennes, des risques aussi sur le plan du budget. À ce titre-là, je voudrais les connaître et savoir la réponse que nous pouvons y apporter.
06.02 Bart De Wever, premier ministre: Cher collègue, cher Georges-Louis, je vous remercie pour cette question. La formation d'un gouvernement bruxellois dure depuis plus de huit mois. C'est sans précédent!
Le formateur bruxellois, David Leisterh, fait une ultime tentative pour mettre en place un gouvernement bruxellois. Comme vous le savez, chaque groupe linguistique doit former une majorité pour obtenir ce gouvernement. C'est une réalité constitutionnelle que chacun doit accepter et respecter, surtout le parti qui ose accuser les autres de se lancer dans des aventures communautaires. Il faut arrêter ce sketch!
Les limites ont été largement dépassées, en termes de délai et en ce qui concerne la situation même à Bruxelles. La Région est virtuellement en faillite et risque même de ne plus pouvoir se financer. J'appelle donc à ce que le bon sens l'emporte et qu'un gouvernement bruxellois soit mis en place, engagé à être réformateur afin que le budget puisse enfin être assaini.
Bruxelles a besoin de réformes structurelles fondamentales, non seulement sur le plan social et économique mais surtout en matière de sécurité. Les récentes fusillades en témoignent. Comme je l'ai annoncé tout à l'heure, le gouvernement fédéral prend les choses en main.
L'accord de gouvernement fédéral prévoit notamment que les six zones de police actuelles fusionneront en une seule zone. De plus, nous allons développer et mettre en œuvre un plan Canal 2.0. En outre, nous avons l'ambition d'avoir un contrôle beaucoup plus strict sur les CPAS, ce qui me semble particulièrement pertinent à Bruxelles.
Il est temps de remettre de l'ordre dans la capitale! Il faut en finir avec le laxisme et la politique du laissez-faire. L'image de la capitale en souffre tant à l'intérieur du pays qu'au niveau international. J'en appelle au sens des responsabilités de tous les partis concernés.
06.03 Georges-Louis Bouchez (MR): Merci monsieur le premier ministre pour votre réponse claire.
Je pense que nous vivons un moment d'histoire assez particulier où un premier ministre, issu d'un parti nationaliste flamand, est beaucoup plus respectueux des institutions et du fonctionnement institutionnel de ce pays que des socialistes, que des gens de gauche qui soit-disant répètent sans cesse aimer le pays et vouloir le faire fonctionner.
Vous l'avez évoqué, monsieur le premier
ministre, les réformes sont majeures. Et à cet égard, puisqu'on parlait des
fusillades à Anderlecht, je tiens quand même à dire que le bourgmestre de cette
commune, s'il était soutenu aussi par un gouvernement régional, pourrait faire
autre chose que de distribuer des aides aux CPAS qui en l'occurrence sont
indues plutôt que de lutter contre l'insécurité. Et aujourd'hui, mesdames et
messieurs, je veux dire à tous les démocrates de ce pays que si l'on veut que
Bruxelles ne rime pas avec tutelle, il est grand temps que la classe politique
bruxelloise, dans son intégralité, prenne ses responsabilités car il est minuit
moins une. Je vous
remercie.
De voorzitter: Bedankt, mijnheer de eerste minister, daarmee hebt u een hele reeks collega's al dan niet tevredengesteld.
Het incident is gesloten.
L'incident est
clos.
Er is nu een kleine verschuiving in de volgorde. Minister Crucke moet vandaag eerder het halfrond verlaten. We zullen de vragen voor de heer Crucke dus even naar voren schuiven.
07.01 Irina De Knop (Open Vld): Mijnheer de minister, dames en heren, we staan aan de vooravond van een treinstaking van maar liefst negen dagen. Enkele kleinere spoorvakbonden zijn voor een keer wel heel erg creatief geweest. Ze hebben nagedacht over hoe ze de pendelaars zo veel mogelijk kunnen treffen met zo weinig mogelijk inzet van de vakbonden. Daarom staken ze niet één dag, maar negen. Bovendien hebben ze bepaald dat ze een en ander roterend zouden doen, zodat iedereen overal te lande geraakt wordt door hun actie. Als zelfs het ABVV die actie erover vindt, wil dat wel wat zeggen.
Bij Open Vld vinden we trouwens, net als de NMBS zelf, dat dit totaal onaanvaardbaar, onverantwoord en buiten proportie is. Want wie zal hiervan het slachtoffer zijn? Opnieuw de treingebruiker, de mensen die pendelen, de studenten en zelfs de mensen met een beperking. Die mensen zijn al wat gewend bij het spoor. De treinen komen meestal niet op tijd, zijn meestal veel te laat en zitten overvol, maar dit slaat toch wel alles.
Gelukkig, mijnheer de minister, hebben we sinds een aantal jaren onder liberale impuls de gegarandeerde dienstverlening. Dat is een klein hulpje. Al zal het voor de NMBS natuurlijk zaak zijn om erop toe te zien dat die gegarandeerde dienstverlening echt gewaarborgd wordt. Voor u zal het zaak zijn om erop toe te zien dat de vakbonden er niet iedere keer opnieuw voor zorgen dat het spoor lam ligt. Vandaar ook mijn vragen aan u, mijnheer de minister.
Wat zult u doen om ervoor te zorgen dat de gegarandeerde dienstverlening echt gewaarborgd wordt? Moeten we die niet uitbreiden om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking ook op hun bestemming raken?
07.02 Dorien Cuylaerts (N-VA): Mijnheer de voorzitter, mijnheer de minister, toen ik zes maanden geleden aantrad in het Parlement, had ik nooit verwacht dat de NMBS zo vaak het onderwerp van discussie zou zijn. Hier staan wij echter opnieuw, net als vorige week, wegens een nieuwe staking. De twee kleine vakbonden, OVS en ASTB, plannen een staking van maar liefst negen dagen. Ik had gehoopt dat ze na overleg alsnog bij hun zinnen zouden komen, maar helaas is dat niet gebeurd. Ze houden vast aan hun negen dagen. Ze noemen dat een braaf compromis. Ik ben benieuwd of de pendelaars dat ook op die manier zien wanneer ze hun trein alweer zien wegvallen. Zullen zij dat dan ook een braaf compromis vinden? Ik twijfel daaraan.
Het spoorpersoneel dat wel wil werken, wordt immers simpelweg ook gegijzeld door die kleine minderheid. Het zijn immers vooral de treinbestuurders die zullen staken. Dat maakt dat een flink pak treinbegeleiders die dagen zelfs niet zal kunnen werken. De grote vakbonden vinden die staking hallucinant. Laten wij echter niet vergeten dat ook een overgrote meerderheid van het spoorpersoneel wel haar job met passie en toewijding uitvoert. Aan hen willen wij even onze expliciete dank uitspreken. Immers, slechts een handvol vakbondsmilitanten stookt de boel op en sleurt iedereen mee in die staking, die buiten proportie is.
Mijnheer de minister, laat het dus duidelijk zijn. Niemand wil dat dit land geblokkeerd wordt door een kleine vakbond zonder verantwoordelijkheidszin. Welke maatregelen overweegt u om ervoor te zorgen dat dergelijke buitensporige acties niet langer het hele land kunnen platleggen?
07.03 Frank Troosters (VB): Mijnheer de minister, mijn eerste vraag aan u als nieuwe minister van Mobiliteit is geen aangename. Morgen start een negendaagse spoorstaking, die wordt georganiseerd door de vakbond OVS. Zoals u weet, zijn er bij die vakbond zeer veel treinbestuurders aangesloten. Een treinbestuurder – het woord zegt het al – bestuurt de trein. Als de treinbestuurders actievoeren, dan rijdt de trein niet. Wie zal daar de dupe van zijn? Dat zijn natuurlijk de treinreizigers.
Het blijft niet bij die actie van OVS. Ook de grote spoorvakbonden ACOD Spoor en ACV-Transcom hebben aangekondigd dat ze heel wat acties zullen voeren, tot zelfs in juli. Daar zullen ook stakingen bij zijn. De eerste staking werd al aangekondigd voor 31 maart.
Zij doen dat omdat ze een signaal willen geven aan u als minister van Mobiliteit, die deel uitmaakt van de arizonaregering. Ze zijn namelijk een beetje ongerust en ontevreden over de plannen van de arizonaregering, waarover ze lezen in het regeerakkoord. Dat maakt dat er een lente en zomer van sociale onrust zal zijn bij het spoor.
De treinreizigers zullen daar de dupe van zijn. Die treinreizigers werden de voorbije jaren al allerminst verwend inzake stiptheid, performantie, betrouwbaarheid en veiligheid. Nu krijgen ze dit er nog bij. Bovendien zorgen die acties ervoor dat het spoor als alternatief vervoermiddel minder aantrekkelijk wordt. Bovendien zullen ook weinig mensen zich geroepen voelen om treinbestuurder te worden, een job waaraan grote nood is.
Ik heb begrepen dat u overlegd hebt met de vakbonden. Daaruit valt alleszins af te leiden dat dit niet heeft geleid tot het opschorten van de aangekondigde acties. Ik hoop dat daar nog beterschap in komt. Mijn bezorgdheid gaat echter vooral uit naar de treinreizigers. Mijnheer de minister, wat zult u doen om ervoor te zorgen dat zij niet langer de dupe zijn van de sociale onrust die uw arizonaregering bij het spoorpersoneel creëert?
07.04 Minister Jean-Luc Crucke: Geachte collega's, hartelijk dank voor uw vragen over de stakingsactie in de spoorwegsector. Ik heb het al benadrukt in mijn vorige interventie, de NMBS en Infrabel zijn autonome overheidsbedrijven. De sociale dialoog is een bevoegdheid die in de eerste plaats toekomt aan het bestuursorgaan en de sociale partners.
Als minister van Mobiliteit ben ik echter alert voor de gevolgen van deze acties voor de gebruikers en voor het goede verloop van de sociale dialoog.
Wat de status van de huidige staking betreft, is het belangrijk te benadrukken dat het een beweging is, geïnitieerd door een onafhankelijke vakbond. Die acties zijn gericht op bepaalde maatregelen waarin het regeerakkoord voorziet. Volgens de informatie van de NMBS, Infrabel en HR Rail worden deze stakingen als onaanvaardbaar, onverantwoord en onevenredig beschouwd, vooral omdat er geen voorafgaande overlegd werd gevraagd door de initiatiefnemers van de beweging. Ik deel dat standpunt helemaal.
Wat het vervoersaanbod tijdens de stakingsperiode betreft, geef ik u de beschikbare gegevens voor zaterdag 22 februari. Drie IC-treinen op de vijf en drie L- of S-treinen op de vijf zullen rijden. In totaal zal 58 % van de treinen rijden, vergeleken met een normale zaterdag. De impact van de staking varieert per dag en zal tijdens de weekdagen groter zijn dan tijdens het weekend. De NMBS-reisplanner wordt elke dag vóór een stakingsdag bijgewerkt om de reizigers zo goed mogelijk te informeren over de verkeersomstandigheden. De NMBS is van plan om gedurende de hele sociale beweging dagelijks te communiceren over het beschikbare vervoersaanbod.
Ik benadruk het belang van de sociale dialoog en wijs erop dat overleg de beste manier is om deze problemen aan te pakken. Mijn inzet blijft die van een constructieve en open dialoog, om zowel de continuïteit van de openbare dienstenverlening als het respect voor de werknemers in de spoorwegsector te waarborgen. Het is zeker geen geschenk om met een staking van enkele dagen te leven, maar de slachtoffers van de staking zijn niet alleen degenen die u aanduidt, mevrouw De Knop, maar ook het publieke bedrijf, en wij moeten het publieke bedrijf verdedigen. Dat zal ik ook doen.
Mevrouw Cuylaerts, het overleg is nog niet begonnen, hoewel enkele vakbonden al staken. Het gaat om enkele kleine vakbonden, dat is niet voor alle vakbonden het geval. Dat moet u weten en beseffen. Met de grote vakbonden zal ik het sociaal overleg zeker voortzetten.
07.05 Irina De Knop (Open Vld): Mijnheer de minister, we moeten ons ervan bewust zijn dat het draagvlak voor de NMBS bij iedere staking afneemt. Het geduld van de mensen is werkelijk op.
De vakbonden blijven privileges uit het verleden verdedigen die absoluut onhoudbaar zijn. Om het in de andere landstaal te zeggen: ça suffit, mijnheer de minister. De vakbonden hebben 8 maanden de tijd gehad om het regeerakkoord naar links op te schuiven. Het is genoeg. Trop is te veel.
07.06 Dorien Cuylaerts (N-VA): Mijnheer de minister, ik dank u voor uw antwoord.
Het is heel duidelijk. De hervormingen zijn absoluut nodig en ik ben dan ook heel tevreden dat de nieuwe regering het lef heeft om verantwoordelijkheid te nemen. Die maatregelen hadden al tientallen jaren geleden genomen moeten zijn. Zonder die ingrepen zullen de sociale zekerheid en de pensioenen simpelweg onbetaalbaar worden. De volgende generaties zullen de regering heel dankbaar zijn en ik ben blij dat we met de arizonacoalitie voor het juiste spoor kiezen.
07.07 Frank Troosters (VB): Mijnheer de minister, ik dank u voor uw antwoord.
U mag verontwaardigd zijn, maar daar schieten de treinreizigers niets mee op. Uw voorganger, de heer Gilkinet, was een kampioen. Hij heeft namelijk het record gevestigd van het aantal treinstakingen tijdens zijn ministerschap. Dat is een negatief record en ik hoop dat u tijdens uw ministerschap dat record niet zult breken.
Het Vlaams Belang verwacht geen negatieve records, maar hoopt dat u deze legislatuur zult zorgen voor positieve records op het vlak van stiptheid, veiligheid en performantie bij het spoor. De treinreizigers mogen absoluut niet de dupe worden van wat er bij het spoor gebeurt. Ik hoop dat u de dialoog kunt voortzetten en ervoor zorgt dat de aangekondigde acties worden opgeschort. De treinreizigers zijn al veel getroffen. Ze moeten sinds februari meer betalen, maar krijgen daarvoor alleen maar meer spoorellende in de plaats. Dat is onaanvaardbaar.
L'incident est
clos.
Het incident
is gesloten.
08.01 Pierre Kompany (Les Engagés): Monsieur le ministre, ce 18 février, dans un communiqué baignant dans l'hypocrisie, le gouvernement rwandais a annoncé qu'il suspendait le programme d'aide bilatérale avec la Belgique. Le Rwanda nous accuse donc de politiser le développement, de prendre des mesures punitives unilatérales, de pratiquer une ingérence externe injustifiée et de mettre à mal le processus de médiation dirigé par les Africains. Il va même jusqu'à nous accuser d'orchestrer une campagne agressive, en coopération avec la République démocratique du Congo, pour saboter l'accès du Rwanda au financement du développement. Je ferai remarquer que le Rwanda est le premier exportateur de minerais de haute valeur. Je n'ai rien dit, mais cela signifie qu'il y a de l'argent.
Visiblement, les dirigeants rwandais sont devenus maîtres dans l'art de projeter chez les autres leurs propres pratiques inacceptables, alors qu'ils se rendent eux-mêmes coupables de mesures punitives et d'ingérence extérieure vis-à-vis de leur voisin, à savoir la République démocratique du Congo, sapant ainsi les processus de médiation régionaux.
Monsieur le ministre, que répondez-vous aux accusations fallacieuses proférées par cet État qui ne respecte rien? Quelle position avez-vous adoptée après la suspension du programme de coopération bilatérale? Quelles mesures allez-vous demander au Conseil des ministres de l'Union européenne du 24 février? Quelle position allez-vous défendre? Quel est le plaidoyer de la Belgique vis-à-vis des autorités congolaises pour qu'elles participent aussi à une solution pacifique?
08.02 Kathleen Depoorter (N-VA): Mijnheer de minister, collega's, de situatie in Congo blijft maar escaleren. De M23-rebellen, die gesteund worden door de Rwandese regering, hebben de steden Goma en Bukavu volledig in hun greep en rukken ook verder op naar de rest van het land. Het is dus echt wel een verontrustende situatie.
Er zijn op dit moment ook heel wat vluchtelingen: 6,5 miljoen mensen zijn op de vlucht. Dat destabiliseert de hele regio van de Grote Meren. We horen ook van hulporganisaties dat de gezondheidstoestand heel ernstig is. Kinderen worden eveneens volledig aan hun lot overgelaten; 800.000 kinderen hebben geen toegang tot school, zelfs niet tot voedsel of tot zorg. Ondertussen blijft de Rwandese regering met de steun van die rebellen heel vrolijk verder doen. Ze plundert de rijkdommen van haar buurman, foltert de bevolking en respecteert de territoriale soevereiniteit van Congo absoluut niet.
Een paar weken geleden stond ik hier ook. Toen vroeg ik naar een aantal sancties. Ik vroeg onder andere om de middelen voor ontwikkelingssamenwerking aan Rwanda op te schorten. Nu lijkt het, mijnheer de minister, dat president Kagame die vergadering heeft gevolgd, want hij vraagt net hetzelfde. Dus we hebben een akkoord. Er voltrekt zich echter een humanitaire ramp, dat weten we en dat verklaren we.
Mijnheer de minister, zult u die middelen opschorten? Hoe zult u ze gebruiken? Hoe zult u er concreet mee omgaan?
08.03 Minister Maxime Prévot: Monsieur Kompany, mevrouw Depoorter, hartelijk bedankt voor uw vragen.
De situatie ter plaatse is uiterst zorgwekkend en onstabiel na de val van Goma, Bukavu en andere steden. Ondanks diplomatieke inspanningen op regionaal en internationaal niveau, wordt er nog steeds gevochten in Noord- en Zuid-Kivu. De M23-rebellen en het Rwandese leger zetten hun offensieven met weinig weerstand voort. Ook de gevolgen voor de regionale stabiliteit staan op het spel. Het geweld tegen burgers en de humanitaire gevolgen daarvan zijn onaanvaardbaar.
S'agissant des réactions rwandaises, je pense qu'il faut regarder les choses de manière factuelle pour ne pas entrer dans des polémiques stériles. Avec quelles lunettes faut-il lire et comprendre la position de la Belgique? La question n'est pas de savoir si nous sommes pour les uns ou contre les autres; nous sommes simplement, constamment et fermement pour la défense du respect du droit international, pour le respect de l'intégrité territoriale, pour le respect des droits humains. C'est notre seul agenda et c'est précisément cela qui explique notre positionnement clair dans les enceintes internationales, sur la région des Grands Lacs, comme aussi d'ailleurs dans le conflit ukrainien ou encore au Moyen-Orient. Et nous ne rougissons pas des positions fortes que nous prenons.
Il serait par ailleurs naïf de croire que nous sommes isolés et que nous soyons le seul pays qui souhaite prendre des mesures. Je note, par exemple, que le groupe international de contact dont nous faisons partie avec les états-Unis, la Grande-Bretagne, la Suisse, l'Allemagne, la France, les Pays-Bas et d'autres encore, a pris une position très ferme vis-à-vis du Rwanda, hier, dans son communiqué. Hier, toujours, des voix se sont encore élevées, y compris de pays africains, au Conseil des Nations Unies pour dénoncer la situation et appeler à une réaction de la communauté internationale. Tout ce dossier sera traité, à ma demande, au Conseil Affaires étrangères de lundi prochain, où nous cherchons à avoir une approche collective. J'y défendrai à nouveau l'importance de prendre des sanctions individuelles, de suspendre le dialogue sécurité-défense avec le Rwanda, de suspendre le mémorandum d'entente sur les matières premières critiques ou encore de suspendre le financement de l'armée rwandaise au Mozambique.
Rwanda verwijt ons dat wij de samenwerking tussen de democratische strijdkrachten voor de bevrijding van Rwanda en het Congolese leger niet veroordelen. Niets is absurder, gezien het aantal communiqués dat België over het onderwerp heeft uitgegeven om de situatie aan de kaak te stellen. We hebben ook een groot aantal diplomatieke stappen ondernomen om ervoor te zorgen dat alle samenwerking onmiddellijk wordt stopgezet. Ook voor ons is haatzaaien tegen een specifieke gemeenschap totaal onaanvaardbaar.
Nous ne manquerons pas non plus de demander à la République démocratique du Congo des réformes en matière de gouvernance et de justice et de souligner l'importance de travailler sur les causes profondes du conflit. En outre, nous sommes très clairs vis-à-vis des autorités congolaises sur le besoin de saisir les opportunités de dialogue au niveau régional et national. Leur responsabilité pour arriver à la paix est également importante. Et je le dis et le répète, il n'y aura pas de solution militaire à ce conflit.
08.04 Pierre Kompany (Les Engagés): Monsieur le ministre, je crois que, si aujourd'hui les Congolais avaient branché leurs appareils pour écouter et voir peut-être ce qui se passe ici, ils auraient compris que la Belgique peut permettre à tout le monde de faire un pas en avant. Pourquoi la Belgique? Parce que la Belgique est ce pays qui est le mieux placé pour parler avec le Congo depuis longtemps. Tous les autres se sont ajoutés après la Première Guerre mondiale.
Monsieur le ministre, vous semblez connaître l'adage qui dit et qui est chanté en Afrique: "Quand le mensonge prend l'ascenseur, la vérité prend l'escalier. Elle met du temps mais finit toujours par arriver." Nous sommes à l'heure où la vérité est en train d'arriver dans cette histoire de l'Est du Congo.
08.05 Kathleen Depoorter (N-VA): Mijnheer de minister, dat er diplomatieke oplossingen moeten worden geboden, defensiehulp moet worden stopgezet, dat de mensenrechten moeten worden gerespecteerd en dat er humanitaire hulp moet worden geboden, daarover zijn wij het absoluut eens. Laat het echter helder zijn dat voor de N-VA middelen voor ontwikkelingssamenwerking dienen om samen te werken aan een betere toekomst en aan een betere wereld en niet dienen ter sponsoring van wat er vandaag in Rwanda gebeurt, met name plundering, chaos en foltering.
L'incident est clos.
Het incident is gesloten.
09.01 Carmen Ramlot (Les Engagés): Monsieur le ministre, la réforme du paysage hospitalier a fait l'objet d'une communication massive du Parti Socialiste, annonçant la suppression pure et simple des services d'urgences et des hospitalisations de nuit.
Cela a causé un certain émoi au niveau de la population, mais également auprès des employés des hôpitaux, provoquant une réaction en chaîne. Les hôpitaux ont même été obligés de démentir ce que le Parti Socialiste avait dit. Il faut savoir que, si le plan annoncé par le Parti Socialiste se concrétisait, la moitié des hôpitaux en Wallonie et un tiers de ceux de Bruxelles seraient menacés. L'accord de gouvernement énonce pourtant bien que nous gardons la qualité et la proximité, et même que nous augmentons la qualité.
Monsieur le ministre, il est vraiment temps de mettre fin aux atermoiements actuels et de faire la clarté dans toute cette affaire. D'où mes questions.
D'où viennent les informations qui ont été données par le Parti Socialiste? Confirmez-vous que le seul accord que vous ayez validé est l'accord gouvernemental, au même titre que tous les partenaires de l'Arizona?
Confirmez-vous également que vos guides seront la proximité, la qualité et le fait de tenir compte des spécificités du terrain?
Quel est votre plan? Est-il déjà mis en œuvre? Pouvez-vous me dire quel est votre programme?
09.02 Ludivine Dedonder (PS): Monsieur le ministre, je vous interroge au sujet de la situation des hôpitaux parce que je suis inquiète. Parce que nous sommes inquiets. Parce que les directions, le personnel soignant et les patients sont inquiets.
Vous avouerez quand même qu'il y a de quoi l'être quand, dans l'accord de gouvernement, on inscrit délibérément un montant inférieur aux besoins estimés par le Bureau du Plan pour les soins de santé et qu'ainsi se profilent deux milliards d'économies. Après les mauvaises nouvelles quant à leurs pensions, les membres du personnel soignant ne peuvent même plus imaginer une quelconque revalorisation salariale. La population doit craindre de payer plus cher les consultations chez le médecin et chez le dentiste; le prix des médicaments augmente. Maintenant, elle ne pourra même plus avoir accès à des soins de qualité et de proximité, avec la réforme du paysage hospitalier.
Oui, il y a une réforme du paysage hospitalier! Monsieur le ministre, vous l'avez confirmé. Je vous cite: "Oui, des corrections, des rationalisations sont absolument nécessaires. Dans l'avenir, nous aurons besoin de moins de nuitées. On le voit déjà aujourd'hui. On peut, à un certain moment, se demander que faire de tous ces hôpitaux où on organise ces nuitées. Pouvons-nous les organiser de façon plus rationnelle?" Votre réponse a été oui. Car certains hôpitaux vont devenir trop petits. Car, oui, votre conseiller a présenté ce plan élaboré par Zorgnet-Icuro au Conseil fédéral des établissements hospitaliers le 25 janvier dernier. Car, oui, sur cette base, une carte effrayante qui montre toute une série d'hôpitaux qui vont disparaître a été publiée dans la presse écrite. Ce ne sont pas des fake news. Ce sont vos prévisions. Ce sont vos données.
Monsieur le ministre, pouvez-vous m'affirmer les yeux dans les yeux que vous n'imposerez pas la fermeture de certains hôpitaux la nuit dans quelques mois et que vous n'allez pas réduire le nombre de services d'urgences?
09.03 Frank Vandenbroucke, ministre: Chers collègues, les soins de santé doivent être accessibles et abordables pour tous. C'est pourquoi nous investissons dans les soins de santé dans l'intérêt des patients et dans l'intérêt du personnel soignant et c'est la raison pour laquelle nous réformons le secteur dans ce sens. Nous agissons de la sorte d'autant que les besoins évoluent vers moins d'hospitalisations aigues, plus de soins de longue durée et donc, si vous voulez aussi garantir l'accessibilité à des soins de qualité, il est essentiel d'adapter notre système aux besoins de demain. Une des réformes en cours a pour but de concentrer les soins lorsque les situations complexes le requièrent et vise à favoriser l'hôpital de jour quand c'est possible et souhaitable.
En même temps, l'accord du gouvernement cite la proximité des soins comme un principe fondamental et, comme je l'ai déjà dit clairement dans ce Parlement, les détails qui circulent sur des hôpitaux menacés par des fermetures n'ont pas lieu d'être. On fait référence à des échanges et des présentations qui ont eu lieu entre certains experts d'octobre à janvier. Et en effet, le professeur Johan Kips, qui est un expert de mon cabinet, a participé à ces échanges. Il a présenté des scénarios et des possibilités, c'est absolument vrai mais en son propre nom. Et, comme je l'ai déjà dit ici, il n'y a aucune proposition de ma part et certainement pas de plan pour une raison simple: l'attitude fondamentale du gouvernement, c'est la concertation avec les acteurs; c'est se baser sur l'avis du secteur et des experts du secteur avant de prendre une décision et de lancer un plan. Un plan de réforme du paysage hospitalier viendra plus tard. Il sera basé sur cette concertation dans laquelle les collègues des Régions seront également impliqués. Il sera guidé par l'intérêt des patients et du personnel soignant. Il devra trouver un équilibre entre la proximité des soins quand c'est possible et leur qualité dans des situations complexes. Évidemment, la notion de proximité ne signifie pas la même chose en zone rurale ou en ville. C'est pourquoi nous chargerons des experts du secteur d'étudier toutes ces questions. Pour le reste, il n'y a aucun plan établi à ce stade.
Madame Dedonder, que nous soyons dans la
majorité ou dans l'opposition, notre devoir commun est d'agir dans l'intérêt de
la population. La campagne de désinformation, menée avec force dans les médias
et sur les réseaux sociaux, a pour unique conséquence de créer la panique au
sein du personnel soignant et de la population des zones rurales. Ce que nous
faisons est toujours dans l'intérêt des personnes les plus vulnérables et de
notre système de soins. Ce dernier doit être garanti aussi pour demain. Croire
que notre but est ailleurs, c'est se tromper. Le dire dans une telle campagne est
tout simplement scandaleux!
09.04 Carmen Ramlot (Les Engagés): Monsieur le ministre, je vous remercie pour votre réponse.
Et oui, madame Dedonder, les méthodes utilisées par le PS sont indécentes. Elles sont aussi irrespectueuses envers les citoyens et surtout les travailleurs.
La réponse du ministre est très rassurante. Monsieur le ministre, je formule le vœu que vos guides soient la proximité, l'attention aux spécificités du terrain ainsi que la qualité des soins. Je désire vraiment vous faire confiance. Si ces guides vous accompagnent, nous atteindrons un résultat. Je compte évidemment sur vous pour tenir compte de l'hospitalisation en milieu rural et pour mener à bien cette réforme.
09.05 Ludivine Dedonder (PS): Monsieur le ministre, l'expérience et le temps m'ont appris à ne croire que les actes et pas vraiment les paroles. Dans vos paroles, au-delà de vos propos lors de la commission de la semaine dernière que j'ai pu citer, vous avez dit aujourd'hui qu'on trouvera un équilibre entre proximité et qualité quand c'est possible. Alors, moi, je crois qu'il n'y a pas de fumée sans feu. Nous continuerons donc à alerter et à mettre en garde.
Et, madame Ramlot, Les Engagés avaient fait de la santé le grand combat pendant la campagne électorale. Force est de constater aujourd'hui que la santé, avec les pensions, sont les grandes sacrifiées de l'Arizona. Et pour ça, je vous dis un grand bravo!
Het incident is
gesloten.
L'incident est
clos.
10.01 Fatima Lamarti (Vooruit): Mijnheer de minister, we hebben het daarnet gehad over de stakingen bij de NMBS. Ik zal het nu hebben over een doelgroep die in de kou dreigt te blijven staan. Zich kunnen verplaatsen naar zijn werk en terug naar huis na een lange dag is geen luxe, het is een basis. Voor niet iedereen is dat echter evident. Vele mensen hebben hulp nodig van anderen om ergens te raken, anders geraken ze er niet.
Vanaf morgen wordt er gestaakt. Dat is een recht. Dat moet men respecteren. Wat we echter ook respecteren in dit land is de minimale dienstverlening bij een staking. Niet iedereen heeft de luxe om voor negen dagen een taxi te boeken. Niet iedereen kan zich überhaupt zelfstandig verplaatsen per wagen.
De minimale dienstverlening moet gelden voor iedereen. Of men goed ter been is, of hulp nodig heeft, zich verplaatsen is een basisrecht. De NMBS zegt nu tegen honderden mensen: niet voor u, verplaats u maar niet, blijf maar negen dagen aan de kant staan.
Voor Vooruit is dit onacceptabel. Met meer dan 130 aanvragen per dag is deze dienstverlening essentieel. Ze moet worden gegarandeerd. Mijnheer de minister, de wet is duidelijk. Het vervoer moet worden gegarandeerd. Als we solidair zijn met de stakers, moeten we ook solidair zijn met de mensen die nergens heen kunnen. Voor ons van Vooruit is het essentieel dat ook hun recht gegarandeerd wordt. Wat zult u daarvoor doen als minister van Gelijke Kansen?
10.02 Minister Rob Beenders: Collega Lamarti, de afgelopen dagen kwamen er verschillende reacties van mensen die assistentie nodig hebben bij het nemen van de trein. De NMBS antwoordde hun dat er tijdens de staking geen reservaties voor assistentie mogelijk zullen zijn. Dat heeft een grote impact op die mensen. Er is het grondrecht om te staken, maar daar bestaan een aantal uitzonderingsprincipes op. Daarom is er bij de NMBS een minimale dienstverlening. Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat die minimale dienstverlening weer een uitzondering op zichzelf realiseert, waardoor de grondrechten van andere mensen in het gedrang komen.
Voor ons is het zeer duidelijk dat de minimale dienstverlening voor iedereen moet gelden, ook voor mensen die assistentie nodig hebben. Het feit dat die verhalen de voorbije dagen vrij talrijk naar buiten zijn gekomen, betekent dat dit een groot probleem is. Ik heb intussen de eerste contacten gelegd met mijn collega-minister Crucke, die bevoegd is voor Mobiliteit. Ik heb ook reeds samengezeten met de administratie.
We zullen effectief stappen moeten ondernemen bij de NMBS om aan te geven dat de minimale dienstverlening voor iedereen geldt en niet voor een bepaalde groep. Dat lijkt me een kwestie van gezond verstand. We zullen dit de volgende dagen bovenaan de agenda plaatsen en we hopen op de korte termijn een oplossing te vinden. Ik reken ook op het gezond verstand van de vakbonden. We hebben de eerste contacten met hen gehad. Zij zullen ook inspanningen moeten doen om bij die minimale dienstverlening deze oproep te ondersteunen, opdat mensen die assistentie nodig hebben die ook effectief zullen krijgen.
10.03 Fatima Lamarti (Vooruit): Negen dagen lang, negen dagen niet mee mogen doen, negen dagen voelen dat je er niet bij hoort. Een persbericht van de NMBS is snel geschreven, maar het leed dat het veroorzaakt wordt nu langzaam verwerkt. Wel of geen handicap, iedereen doet ertoe. Vooruit staat voor een samenleving waarin iedereen mee kan, waarin iedereen die zijn best doet, gezien en beloond moet worden. Die mensen verdienen het ook om op hun bestemming te raken. Zij verdienen meer dan een simpel persbericht. "Kom over negen dagen maar terug." Niet voor ons. Goed dat u er werk van maakt, mijnheer de minister. Dank u.
Het incident is gesloten.
L'incident est
clos.
De voorzitter: Dank u wel, collega's. Dit is het einde van de mondelinge vragen.
In de laatst rondgedeelde agenda komt een lijst van voorstellen voor waarvan de inoverwegingneming is gevraagd.
Vous avez pris connaissance dans l'ordre du jour qui vous a été distribué de la liste des propositions dont la prise en considération est demandée.
Indien er geen bezwaar is, beschouw ik de inoverwegingneming van die voorstellen als aangenomen. Overeenkomstig het Reglement worden die voorstellen naar de bevoegde commissies verzonden.
S'il n'y a pas d'observations à ce sujet, je considère la prise en considération de ces propositions comme acquise. Je renvoie les propositions aux commissions compétentes conformément au Règlement.
Geen bezwaar? (Nee)
Aldus zal geschieden.
Pas d'observation? (Non)
Il en sera ainsi.
Demande d'urgence
11.01 Sofie Merckx (PVDA-PTB): Monsieur le président, nous demandons l'urgence pour la proposition de modification du Règlement de la Chambre des représentants en ce qui concerne la suppression de l'indemnité parlementaire de sortie et de départ, n° 712/1.
Nous savons tous à présent que ce gouvernement a décidé de mettre au régime la population dans son ensemble, de couper dans nos services publics si essentiels, de faire prester aux gens des heures supplémentaires sans qu'ils soient payés davantage, de les faire travailler plus longtemps sans sursalaire et avec une pension moindre. En revanche, ceux qui ne sont pas au régime, ce sont finalement les politiques. En effet, quel travailleur reçoit 125 000 euros d'indemnités après cinq ans de travail? Quel travailleur? Aucun! Mais les politiques vont continuer à se les octroyer. Donc, au lieu de mettre la population au régime, nous proposons de mettre les politiques au régime et de faire comme tout le monde. Fini les indemnités de sortie! Et si vous perdez votre emploi, vous n'avez qu'à aller au chômage!
De voorzitter: Ik stel u voor om ons over deze vraag uit te spreken.
Je vous propose de nous prononcer sur cette demande.
De urgentie wordt verworpen bij zitten en opstaan.
L'urgence est rejetée par assis et levé.
Deze interpellatie werd gehouden in de openbare vergadering van de commissie voor Buitenlandse Betrekkingen van 12 februari 2025.
Cette interpellation a été développée en réunion publique de la commission des Relations extérieures du 12 février 2025.
Twee moties werden ingediend (MOT nr. 15/1):
- een motie van aanbeveling werd ingediend door de heer Ortwin Depoortere;
- een eenvoudige motie werd ingediend door mevrouw Catherine Delcourt.
Deux motions ont été déposées (MOT n° 15/1):
- une motion de recommandation a été déposée par M. Ortwin Depoortere;
- une motion pure et simple a été déposée par Mme Catherine Delcourt.
Daar de eenvoudige motie van rechtswege voorrang heeft, breng ik deze motie in stemming.
La motion pure et simple ayant la priorité de droit, je mets cette motion aux voix.
Vraagt iemand het woord voor een
stemverklaring?
Quelqu'un demande-t-il la parole pour une déclaration avant le vote?
12.01 Ortwin Depoortere (VB): Mijnheer de voorzitter, collega's, vorige week heb ik in de commissie de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, de heer Quintin, ondervraagd over de drugsoorlog. Ik zal niet herhalen wat tien sprekers tijdens het vragenuurtje al hebben aangebracht. De situatie is ernstig. Er is dringend nood aan maatregelen, zowel op korte termijn als structureel.
Wij vragen de regering om op korte termijn zwaarbewapende agenten in te zetten in de wijken die het slachtoffer zijn van georganiseerde criminaliteit. Wij dringen erop aan om op korte termijn een wettelijk kader klaar te stomen, zodat ook militairen, waar mogelijk, kunnen worden ontplooid. Voorts moet de regering meer patrouilles naar die wijken sturen en mag ze niet talmen met de eenmaking van de Brusselse politiezones. Er moet ook een actieplan worden uitgewerkt, zodat nultolerantie op het terrein echt wordt toegepast en de betrokken misdadigers onmiddellijk opgesloten worden en gepaste effectieve straffen krijgen.
Op de lange termijn willen wij een aangepast opleidingskader tegen de zwaarbewapende drugscriminelen. De veiligheidsdiensten moeten meer financiële middelen krijgen dan wat nu in de begroting is ingeschreven. We moeten meer politiepatrouilles en agenten voorzien in die probleemwijken. We moeten ook de Belgische nationaliteit afnemen van criminelen met een dubbele nationaliteit die ernstige criminele feiten plegen.
Uit het vragenuurtje heb ik begrepen dat alle partijen veiligheid als hun hoogste prioriteit beschouwen. Ik verwacht dan ook van alle partijen dat ze de eenvoudige motie wegstemmen en de motie van aanbeveling goedkeuren.
De voorzitter: Begin van de stemming / Début du vote.
Heeft iedereen
gestemd en zijn stem nagekeken? / Tout le monde a-t-il voté et vérifié son vote?
Einde van de
stemming / Fin du vote.
Uitslag van de
stemming / Résultat du vote.
(Stemming/vote 1) |
||
Ja |
100 |
Oui |
Nee |
37 |
Non |
Onthoudingen |
0 |
Abstentions |
Totaal |
137 |
Total |
De eenvoudige motie is aangenomen. Bijgevolg vervalt de motie van aanbeveling.
La motion pure et simple est adoptée. Par conséquent, la motion de recommandation est caduque.
We moeten overgaan tot de goedkeuring van de agenda voor de vergadering van volgende week.
Nous devons procéder à l’approbation de l'ordre du jour de la séance de la semaine prochaine.
Zijn er dienaangaande opmerkingen? (Nee)
Y a-t-il une observation à ce sujet? (Non)
Bijgevolg is de agenda aangenomen.
En conséquence, l'ordre du jour est adopté.
De vergadering wordt gesloten. Volgende vergadering donderdag 27 februari 2025 om 14.15 uur.
La séance est levée. Prochaine séance le jeudi 27 février 2025 à 14 h 15.
De vergadering wordt gesloten om 16.20 uur.
La séance est levée à 16 h 20.
De bijlage is opgenomen in een aparte brochure
met nummer CRIV 56 PLEN 032 bijlage. |
L'annexe est reprise dans une brochure séparée,
portant le numéro CRIV 56 PLEN 032 annexe. |
DETAIL VAN DE NAAMSTEMMINGEN |
DETAIL DES VOTES NOMINATIFS |
Vote nominatif - Naamstemming: 1
Oui |
100 |
Ja |
Almaci Meyrem, Aouasti Khalil, Bacquelaine Daniel, Bayet Hugues, Bergers Jeroen, Bertels Jan, Bombled Christophe, Bouchez Georges-Louis, Buysrogge Peter, Chahid Ridouane, Cornillie Hervé, Courard Philippe, Cuylaerts Dorien, Daenen Nele, Daerden Frédéric, Deborsu Charlotte, Dedonder Ludivine, Delcourt Catherine, De Maegd Michel, Demesmaeker Eva, Demon Franky, Depoorter Kathleen, Dermagne Pierre-Yves, De Roover Peter, Désir Caroline, De Smet François, De Sutter Petra, Dethier Simon, De Vreese Maaike, De Wit Sophie, D'Haese Christoph, Dubois Xavier, Dufrane Anthony, El Yakhloufi Achraf, Farih Nawal, Foret Gilles, Frank Luc, Freilich Michael, Gatelier Jean-François, Gielis Tine, Gijbels Frieda, Goffin Philippe, Grillaert Leentje, Handichi Youssef, Hansez Isabelle, Jadoul Pierre, Kompany Pierre, Lamarti Fatima, Lambrecht Annick, Lasseaux Stéphane, Legasse Dimitri, Lejeune Marc, Lutgen Benoît, Mahdi Sammy, Maouane Rajae, Matagne Julien, Matheï Steven, Metsu Koen, Meuleman Brent, Meunier Marie, Michel Mathieu, Muylle Nathalie, Nuino Ismaël, Oru Funda, Peeters Lotte, Piedboeuf Benoît, Pirson Anne, Prévot Patrick, Ramlot Carmen, Raskin Wouter, Reuter Florence, Ronse Axel, Safai Darya, Schlitz Sarah, Scourneau Vincent, Seuntjens Oskar, Soete Jeroen, Taton Julie, Thémont Sophie, Thiébaut Éric, Tourneur Aurore, Truyman Lieve, Vanbesien Dieter, Vandeberg Victoria, Vandemaele Matti, Vandenbroucke Joris, Van den Heuvel Koen, Vandeput Steven, Van der Donckt Wim, Van der Straeten Tinne, Van Hecke Stefaan, Van Hoof Els, Van Keymolen Phaedra, van Riet Katrijn, Vanrobaeys Anja, Van Vaerenbergh Kristien, Verkeyn Charlotte, Weydts Axel, Wollants Bert, Yzermans Alain
Non |
37 |
Nee |
Bertrand Alexia, Bury Katleen, Coenegrachts Steven, Daems Greet, D'Amico Roberto, De Knop Irina, Depoortere Ortwin, De Witte Kim, Dillen Marijke, Eggermont Natalie, Gabriëls Katja, Hedebouw Raoul, Jacquet Farah, Keuten Dieter, Merckx Sofie, Mertens Peter, Moons Kurt, Moscufo Nadia, Pas Barbara, Ponthier Annick, Ravyts Kurt, Ribaudo Julien, Sneppe Dominiek, Somers Werner, Tonniau Robin, Troosters Frank, Van Belleghem Francesca, Van den Bosch Annik, Vander Elst Kjell, Van Hoecke Alexander, Van Lommel Reccino, Van Quickenborne Vincent, Van Tigchelt Paul, Verbelen Kristien, Vereeck Lode, Vermeersch Wouter, Yigit Ayse
Abstentions |
0 |
Onthoudingen |