Commissie voor de Volksgezondheid, het Leefmilieu en
de Maatschappelijke Hernieuwing |
Commission
de la Santé publique, de l'Environnement et du Renouveau de la Société |
van Woensdag 13 april 2016 Voormiddag ______ |
du Mercredi 13 avril 2016 Matin ______ |
La réunion publique de commission est ouverte à 10.13 heures et présidée par Mme Muriel Gerkens.
De openbare commissievergadering wordt geopend om 10.13 uur en voorgezeten door mevrouw Muriel Gerkens.
01 Vraag van mevrouw Daphné Dumery aan de staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude, Privacy en Noordzee, toegevoegd aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, over "de afschaffing van de 7 beaufortregel" (nr. 9634)
01 Question de Mme Daphné Dumery au secrétaire d'État à la Lutte contre la fraude sociale, à la Protection de la vie privée et à la Mer du Nord, adjoint à la ministre des Affaires sociales et de la Santé publique, sur "la suppression de la règle des 7 Beaufort" (n° 9634)
01.01 Daphné Dumery (N-VA): Mijnheer de staatssecretaris, eindelijk wordt de 7 beaufortregel afgeschaft via een koninklijk besluit. Het zomerseizoen staat echter voor de deur en de watersporters zitten nu reeds op het water; wij hebben inderdaad een prachtige paasvakantie gehad.
Hoe ver staat u met het koninklijk besluit? Kunt u meer informatie geven omtrent dat nieuwe koninklijk besluit?
De sporters die de zee ingaan, zullen vanaf een bepaalde afstand een aangepast middel voor het versturen van noodsignalen bij zich moeten hebben. Kunt u daarover wat meer uitleg geven?
01.02 Staatssecretaris Bart Tommelein: Mevrouw Dumery, de huidige wetgeving was inderdaad dringend aan vernieuwing toe. Er waren immers heel wat interpretatieverschillen. Er was geen coherentie in de federale wetgeving en ook niet op het regionale en lokale niveau. Er was ook geen regelgevend kader voor nieuwe sporten.
Bovendien ondervonden heel wat sporters problemen met de 7 beaufortregel en de verplichte uitrusting. Wij zijn namelijk het enige land ter wereld dat zijn wind- en kitesurfers verbiedt op zee te gaan als er te veel wind is. Dat is vergelijkbaar met een verbod om te gaan skiën als er sneeuw is. Onze sporters, zelfs vele topsporters, kunnen hun sport dus niet uitoefenen in eigen land, niettegenstaande dat wij wereldkampioenen hebben op dat vlak.
Daarom heb ik in februari 2015, zoals ik had gezegd, het herzieningsproces voor de wetgeving opgestart. Wij hebben overleg gepleegd met alle actoren: federaties, handhavingdiensten, de Vlaamse minister van Sport, de gouverneur van West-Vlaanderen.
Het doel is om voor alle sporten die vanaf het strand naar zee vertrekken, de zogenaamde brandingsporten, een geïntegreerd koninklijk besluit te maken. Wij maken dus een zeer globaal eenvoudig kader waarmee wij de lokale besturen en de watersportclubs afhankelijk van de eigen situatie een duidelijke leidraad geven. Dan kunnen zij afhankelijk van de lokale situatie de verdere beoordeling doen.
Het voorliggende federale ontwerp bevat de volgende krachtlijnen.
Ten eerste geeft het een antwoord op de vraag wat brandingsporten zijn. Er moet een duidelijke definitie komen. Het betreft namelijk alle sporten die vanaf het strand richting zee kunnen vertrekken: windsurfing, kitesurfing, rafts, jetskisport en jetscootersport. Andere vaartuigen zijn uitgesloten.
Ten tweede, er wordt bepaald dat reddingsdiensten van die voertuigen vrij gebruik kunnen maken bij het uitoefenen van hun opdracht. Redders kunnen bijvoorbeeld voortaan vrij gebruikmaken van jetski’s.
Ten derde, er worden voor de beoefening van de brandingsporten duidelijke zones aangeduid. In het koninklijk besluit baseren wij ons hiervoor op de regelgeving van het Vlaams Gewest. Brandingsporters kunnen logischerwijs vertrekken van op het strand en aangezien het strand onder de bevoegdheid van het Vlaams Gewest valt, noemen wij dat een insteekzone. Het Vlaams Gewest zal bepalen over welke sport het kan gaan. Als het gaat over jetski-insteekzones, dan zullen die door het Vlaams Gewest kunnen worden aangeduid. Tot vandaag was dat enkel toegestaan vanuit havens.
Belangrijk is inderdaad, mevrouw Dumery, dat de 7 beaufortregel wordt afgeschaft. Hiervoor zijn verschillende redenen. België is het enige land dat een dergelijke maatregel in het verleden had ingevoerd. Dat zorgt ervoor dat onze topsporters, alsook onze gewone sporters moeten uitwijken naar buurlanden om hun hobby of professionele activiteit uit te oefenen. Ik vind dat niet kunnen. Het is trouwens voor de windsporters net interessant om boven die snelheden op zee te kunnen gaan. Ondertussen is ook duidelijk dat het niet gaat om verschrikkelijk veel dagen. Gemiddeld gaat het over 12 dagen per jaar. Wind maakt nu eenmaal een fundamenteel onderdeel uit van de sport.
Wat de veiligheidsuitrusting betreft, willen wij een belangrijke hervorming doorvoeren, afhankelijk van de zone waarin men zich bevindt. Er is ook een logische opbouw. Hoe verder men zich van het strand begeeft, hoe veiliger men uitgerust moet zijn. In de dichtste zone, de insteekzone, volstaat een isothermisch pak. Indien men verder in zee gaat, dan moet in een aanpast middel voorzien worden voor het versturen van noodsignalen, conform de internationale standaarden. Het gaat bij voorkeur om een middel waarbij men een plaatsbepaling kan doen. Als men met een jetski in zee gaat, moet men altijd een reddingsvest dragen.
Tot slot, het spreekt voor zich dat wanneer zich een scheepsramp voordoet, zoals vorig jaar met de Flinterstar, onze reddingsdiensten niet kunnen ingrijpen bij eventuele incidenten bij brandingsporten. Wij nemen daarom in het KB op dat de West-Vlaamse gouverneur een tijdelijk verbod kan opleggen op het beoefenen van de sport.
Het nieuwe KB plaatst dus zowel vrijheid als veiligheid centraal. De officiële adviesprocedure voor het KB werd intussen opgestart. De Gewesten en de Raad van State worden op dit moment geraadpleegd. We mikken op 1 juli 2016 voor het van kracht worden van de wetgeving.
Ik voeg eraan toe dat we dit jaar ook nog zullen starten met de herziening van de wetgeving op de pleziervaart. Ik zal dat doen samen met mijn collega Galant, die bevoegd is voor de binnenwateren. We zullen samen de nodige initiatieven nemen.
01.03 Daphné Dumery (N-VA): Mijnheer de staatssecretaris, u gaf niet alleen een duidelijk antwoord, want blijkbaar is er ook een koninklijk besluit dat wij vóór 1 juli 2016 mogen verwachten. Wij verwachten alleszins dat het koninklijk besluit er dan zal zijn.
Ik heb alleszins het gevoel dat het desbetreffende ontwerp van koninklijk besluit alle facetten bevat waaraan op dit ogenblik nood is, zoals duidelijkheid over de tijdstippen wanneer men wel en niet in zee mag, duidelijkheid over de plaatsen waar men in zee kan en duidelijkheid over de veiligheidsuitrusting die nodig is.
Ik wil u alvast bedanken voor de inspanningen die u ter zake hebt geleverd. Ook de sector zal u dankbaar zijn.
L'incident est clos.
02 Vraag van mevrouw Daphné Dumery aan de staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude, Privacy en Noordzee, toegevoegd aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, over "de verkeersveilige dagen op zee" (nr. 10275)
02 Question de Mme Daphné Dumery au secrétaire d’Etat à la Lutte contre la fraude sociale, à la Protection de la vie privée et à la Mer du Nord, adjoint à la ministre des Affaires sociales et de la Santé publique, sur "les jours de sécurité pour la navigation de plaisance en mer" (n° 10275)
02.01 Daphné Dumery (N-VA): Mevrouw de voorzitter, mijnheer de staatssecretaris, verkeersveilige dagen op zee klinkt misschien wat bizar, maar zoals men bijvoorbeeld alcoholcontroles heeft op de weg zijn gelijkaardige controles ook nodig op zee of bij het binnenvaren van een haven. Op zee kan men immers net zo goed genieten als op een terrasje.
De scheepvaartpolitie heeft aangekondigd dat zij al enkele jaren die verkeersveilige dagen op zee organiseren. Met de komst van de lente en het mooie weer wordt het opnieuw drukker op zee en komen die verkeersveilige dagen er opnieuw aan.
Wat betekent een verkeersveilige dag precies? Welke acties worden ondernomen? Ik merk dat er in Nieuwpoort en Zeebrugge in het voorjaar van 2016 acties zijn gepland. U hoeft mij de data niet mee te delen. Het lijkt mij niet logisch om dit op voorhand te weten, maar misschien wilt u die datum wel meedelen.
Kunt u ter zake wat meer informatie verschaffen? Wat is de doelstelling van die verkeersveilige dagen?
02.02 Staatssecretaris Bart Tommelein: Mevrouw de voorzitter, mevrouw Dumery, op zondag 22 mei in Nieuwpoort en op zondag 19 juni in Zeebrugge zullen voor de vijfde keer de verkeersveilige dagen op zee plaatsvinden. Het is de FOD Mobiliteit, afdeling Maritiem Vervoer, die het event organiseert.
Weinigen weten het, maar onze Noordzee geldt als een van de drukst bevaren zeeroutes van heel de wereld. Ik heb daarover een anekdote. Onlangs zat ik in Portugal naast de minister van Maritieme Zaken van Brazilië die mij vroeg hoe lang mijn kust was. Ik moest daar telkens het onderspit delven tegen de Braziliaanse collega. Toen ik zei dat wij de drukst bevaren zeeroute ter wereld hadden, dan moest de Braziliaanse collega even inbinden.
Het is van cruciaal belang dat alle activiteiten op een veilige manier verlopen, dus ook recreatieve vaart.
Elk jaar wordt er voor de verkeersveilige dagen op zee samengewerkt met de verschillende kustwachtpartners om tijdens die dagen de diverse veiligheidsaspecten te belichten, ook in de pleziervaart. Die dagen hebben voornamelijk tot doel om de vele pleziervaarders te sensibiliseren. Dit jaar komen er sprekers van het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum, de Search & Rescueafdeling van Defensie, het BIPT, de FOD Mobiliteit en Ship Support, een private onderneming die snelle interventies op zee uitvoert. Voor de verkeersveilige dagen te Nieuwpoort wordt er samengewerkt met de Jachtclub VVW, met de vzw Watersportkring van de Luchtmacht en met de Koninklijke Yachtclub van Nieuwpoort. In Zeebrugge wordt er samengewerkt met de Jachtclub RBSC en de Westhinder Marina.
De thema’s die dit jaar aan bod komen zijn: ten eerste, een praktische uitleg over het gebruik van de wettelijk verplichte uitrusting, radio- en noodsignalensystemen, reddingsvlotten enzovoort; ten tweede, de veiligheid voor de pleziervaarder op zee in het algemeen; ten derde, de highlineprocedure van Defensie bij een eventuele evacuatie door een helikopter van een slachtoffer aan boord van een pleziervaartuig; ten vierde, de te volgen noodprocedures bij een ongeval op zee. Uiteraard is de verkeersveilige dag ook een unieke gelegenheid voor alle pleziervaarders om met verschillende soorten vuurpijlen, rookpotten en handstakellichten te kunnen oefenen in alle rust, in tegenstelling tot de noodsituaties waarmee zij geconfronteerd kunnen worden. Het is belangrijk om ervaring op te doen in het gebruik van die middelen om de pleziervaarder toe te laten in een reële noodsituatie koelbloedig met die levensreddende middelen om te gaan.
Kortom, wij beschikken met ons land over een zeer recreatieve vloot en over kwaliteitsvolle jachthavens. Iedereen denkt dat Nederland een maritiem land is, maar wij dragen dat van België te weinig uit.
Mevrouw de voorzitter, ik moet eerlijk zeggen dat er vanuit het Franstalig landsgedeelte soms meer interesse is voor de maritieme doelstellingen in ons land dan vanuit Vlaamse kant.
De verkeersveilige dagen op zee vormen daarop echter een uitstekend sluitstuk. Als staatssecretaris voor de Noordzee acht ik het zeer belangrijk dat de organisatie van die verkeersveilige dagen op zee plaatsvindt en ook in de toekomst doorgaat.
02.03 Daphné Dumery (N-VA): Mijnheer de staatssecretaris, ik dank u voor uw antwoord.
Ik heb begrepen dat er die dag alleen aan sensibilisering wordt gedaan en dat er geen acties of al dan niet gerichte controles plaatsvinden.
02.04 Staatssecretaris Bart Tommelein: De verkeersveilige dagen volgen eigenlijk op de acties die ter controle en ter preventie worden gedaan. Ze vormen het sluitstuk van een actieperiode waarbinnen controleacties gebeurd zijn.
02.05 Daphné Dumery (N-VA): Ik ben van mening dat sensibilisering alleen maar effect heeft wanneer er ook effectieve controles zijn. Die moeten niet worden aangekondigd. Men moet weten dat er een pakkans is en dat men zich aan de regels moet houden.
Het incident is gesloten.
La réunion publique de commission est levée à 10.25 heures.
De openbare commissievergadering wordt gesloten om 10.25 uur.