Commissie voor het Bedrijfsleven, het Wetenschapsbeleid, het Onderwijs, de Nationale wetenschappelijke en culturele Instellingen, de Middenstand en de Landbouw

Commission de l'Économie, de la Politique scientifique, de l'Éducation, des Institutions scientifiques et culturelles nationales, des Classes moyennes et de l'Agriculture

 

van

 

Woensdag 3 februari 2016

 

Namiddag

 

______

 

 

du

 

Mercredi 3 février 2016

 

Après-midi

 

______

 

 


La réunion publique de commission est ouverte à 14.17 heures et présidée par M. Jean-Marc Delizée.

De openbare commissievergadering wordt geopend om 14.17 uur en voorgezeten door de heer Jean-Marc Delizée.

 

01 Samengevoegde vragen van

- mevrouw Inez De Coninck aan de minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie over "de patstelling bij de Orde van Architecten" (nr. 7674)

- mevrouw Inez De Coninck aan de minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie over "het advies van de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO met betrekking tot de Orde van Architecten" (nr. 8485)

01 Questions jointes de

- Mme Inez De Coninck au ministre des Classes moyennes, des Indépendants, des PME, de l'Agriculture et de l'Intégration sociale, sur "le fiasco à l'Ordre des Architectes" (n° 7674)

- Mme Inez De Coninck au ministre des Classes moyennes, des Indépendants, des PME, de l'Agriculture et de l'Intégration sociale, sur "l'avis rendu par le Conseil Supérieur des Indépendants et des PME relatif à l'Ordre des Architectes" (n° 8485)

 

01.01  Inez De Coninck (N-VA): Mijnheer de minister, mijn eerste vraag is een vervolgvraag op een schriftelijke vraag waarin ik peilde naar de patstelling bij de Orde van Architecten. U zei dat er geen patstelling is, maar dat er soms wel discussies zijn binnen de twee taalvleugels van de orde, vooral over de hervorming van de orde. U gaf een incident aan, een recente onenigheid over het verplicht vermelden van het inschrijvingsnummer.

 

Dit alles lijken echo’s uit het verleden, want ook bij de Nationale Orde van Advocaten waren er in het verleden dikwijls hoogoplopende spanningen, tot zij in onderling akkoord een hervorming hebben doorgevoerd, die positief kan worden geëvalueerd, zowel voor de advocaten als voor de consument. Bij de Orde van Architecten zijn beide entiteiten vragende partij om tot een hervorming te komen.

 

Ik wilde peilen of u op de hoogte bent van de geschiedenis van de Nationale Orde van Advocaten en de hervorming die zij heeft ontwikkeld. Hoe staat u er tegenover om dit parallel door te trekken naar een hervorming van de Orde van Architecten?

 

Zal dit voorbeeld als inspiratie dienen voor uw wetsontwerp? Kunt u wat meer toelichting geven bij uw wetsontwerp?

 

Mijnheer de minister, zo kom ik aan mijn tweede vraag. Op 15 december 2015 bracht de Hoge Raad voor de Zelfstandigen advies uit over de hervorming van de Orde van Architecten. Zij deed dit op eigen initiatief, omdat de nood binnen de sector zo hoog is, en adviseert om over te gaan tot de oprichting van twee autonome ordes en om het federaal overlegorgaan informeel te houden. De Brusselse architecten zouden dan de keuzevrijheid hebben bij welke orde ze zich wensen aan te sluiten.

 

In uw antwoord op mijn schriftelijke vraag zegt u dat er toch wel een federaal orgaan dient te blijven bestaan.

 

Daarom heb ik de volgende vragen voor u, mijnheer de minister.

 

Bent u bekend met het advies van de Hoge Raad? Zult u daar rekening mee houden bij de uitwerking van uw wetsontwerp?

 

Kunt u zeggen wanneer u met dat wetsontwerp zult komen?

 

U zei dat u dat bilateraal zult aftoetsen met de sector. Kunt u daar wat toelichting bij geven?

 

01.02 Minister Willy Borsus: In mijn antwoord op vorige vragen van u hierover, heb ik inderdaad laten weten dat er niet kan worden gesproken van een volledige patstelling binnen de orde en dat de besluitvorming vertraagd wordt door discussies van secundair belang.

 

Onder “primair” versta ik alle beslissingen die rechtstreeks verband houden met de wettelijke opdracht van de Orde van Architecten, onder meer aangaande het toezien op de eer, de discretie en de waardigheid van de leden van de orde in de uitoefening van hun beroep. Verder denk ik aan het aangeven bij de rechterlijke overheid van elke inbreuk op de wetten en reglementen tot bescherming van de titel en van het beroep van architect en ook aan de strategische beslissingen

 

Als van “secundair belang” beschouw ik alle handelingen van dagelijks bestuur en beslissingen en discussies zoals over de deelname aan beurzen als Batibouw en andere evenementen, de samenstelling van werkgroepen, de plaats van vergaderen van de Nationale Raad, het al of niet verplicht vermelden van het inschrijvingsnummer bij de Nationale Raad, enzovoort. Volgens mijn regeringscommissaris heeft de toevoeging van al deze secundaire zaken tot gevolg dat de agenda van de maandelijkse vergaderingen overbelast wordt, met alle gevolgen van dien voor de kwaliteit van de discussies en de beslissingen.

 

Mijn regeringscommissaris vestigt mijn aandacht erop dat veel thema’s wel vlot en meestal unaniem kunnen worden behandeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om de besprekingen over tuchtdossiers, vrijstellingen van bijdragen en adviezen over de toelating van buitenlandse architecten.

 

Ik ben uiteraard op de hoogte van de hervorming van de Orde van Advocaten. Ik wens u echter te wijzen op het politieke engagement om in deze legislatuur geen communautaire dossiers te behandelen. Ik ben bereid twee afzonderlijke ordes op te richten, maar ik wens wel een federale structuur, met beslissingsbevoegdheid, te behouden.

 

Met het oog op de hervorming van de Orde van Architecten heb ik een advies van de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO ontvangen. Dit advies werd op eigen initiatief door de hoge raad gegeven. Ik waardeer dergelijke initiatieven.

 

Ik zal uiteraard aandachtig zijn voor dit advies van de Hoge Raad. Ik wil wel opmerken dat het voor mij belangrijk is het standpunt van alle betrokken actoren te kennen, niet alleen dat van diegenen die het voorliggend advies hebben onderschreven.

 

In deze omstandigheden vindt er nu op mijn kabinet bilateraal overleg plaats met de representatieve beroepsfederaties en met de voorzitters van de nationale raden, zowel de Nederlandstalige als de Franstalige en de Duitstalige, van de Orde.

 

Ik heb reeds een eerste ontwerptekst aan de sector bezorgd die als werkdocument dient voor dit bilaterale overleg. De grote lijnen van het advies van de hoge raad dat ik nadien mocht ontvangen zijn ook terug te vinden in mijn ontwerptekst die aan de sector werd bezorgd.

 

Ten eerste, er is de oprichting van twee autonome ordes met rechtspersoonlijkheid en een eigen financiële autonomie, bevoegd onder meer voor het toezien op de naleving van de deontologische regels, het respecteren van de wetten en de vestigingsreglementen, de organisatie van stages enzovoort.

 

Ten tweede, het gaat om een minimale gewaarborgde vertegenwoordiging van de Brusselse architecten in iedere orde.

 

Ten derde, er is een federaal overlegorgaan dat optreedt als officieel aanspreekpunt voor de minister – voor mij dus – dat besluiten bij consensus kan nemen.

 

Ten vierde, de resultaten van het bilateraal overleg dat op mijn kabinet plaatsvindt zullen worden voorgelegd op rondetafelgesprekken die spoedig zullen worden georganiseerd.

 

Vervolgens dien ik eerst een akkoord op regeringsvlak te bekomen alvorens een wetsontwerp bij het Parlement kan worden ingediend. Onder deze omstandigheden is het nog moeilijk om u reeds een datum te communiceren waarop het dossier zal worden ingediend. Voor mij moet dit zo vlug mogelijk naar het Parlement komen.

 

01.03  Inez De Coninck (N-VA): Mijnheer de minister, ik dank u voor het zeer uitgebreide antwoord.

 

U haalt daar een aantal zaken aan van primair en secundair belang. Ik meen dat die hervorming echt noodzakelijk is en zo vlug mogelijk moet gebeuren. De zaken van secundair belang die u aanhaalt, bijvoorbeeld deelname aan beurzen of de vermelding van het nummer op het briefpapier, liggen bij een van de taalvleugels wel enorm gevoelig.

 

Dat bewijst wel de oplopende spanningen die binnen de orde ontstaan. Wij zijn dus van mening dat er best zo vlug mogelijk een hervorming gebeurt ten dienste van de sector zelf. Met N-VA hebben we daarover een wetsvoorstel ingediend en we doen dat voor de sector, niet voor onszelf. Binnen de sector zelf hebben we ook al bevragingen gedaan en wij denken dat er toch een brede consensus bestaat over het voorstel van de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO. Wij hopen dan ook dat u daarmee rekening zult houden.

 

U haalt ook aan dat in het regeerakkoord is afgesproken dat er een communautaire standstill moet zijn. Wij respecteren dat. Maar is het een communautair dossier als alle partijen het erover eens zijn om iets te hervormen? In mijn ogen wordt de communautaire standstill in dat geval niet geschonden. Die hervorming stond ook in het vorig regeerakkoord, maar kon toen niet worden uitgevoerd. Als heel de sector naar die hervorming vraagt, dan denk ik niet dat wij dat dossier moeten communautariseren.

 

Tot slot, mijn laatste vraag. U zei dat u aan een tekst werkt. Bent u van plan om de commissie daarvan ook op de hoogte te brengen? Mij lijkt dat raadzaam, zodat het een breed gesteund voorstel wordt. Daarover zal ik nog opvolgingsvragen indienen.

 

De voorzitter: Waar begint en waar eindigt de standstill? Dat is inderdaad een goede vraag.

 

Het incident is gesloten.

L'incident est clos.

 

Monsieur de Lamotte, nous revenons vers votre question sur le projet de loi relatif aux heures d'ouverture (n° 8645).

 

01.04  Michel de Lamotte (cdH): Je vous remercie, monsieur le président, mais par cordialité pour la personne qui avait une question jointe, qui est souffrante aujourd'hui, je propose de reporter la question à une réunion ultérieure, si le ministre n'y voit pas d'inconvénient.

 

Le président: Les questions jointes n° 7517 de Mme Vanheste et n° 8645 de M. de Lamotte sont donc reportées.

 

02 Question de M. Michel de Lamotte au ministre des Classes moyennes, des Indépendants, des PME, de l'Agriculture et de l'Intégration sociale, sur "les recours dirigés contre les décisions de la Commission des dispenses de cotisation" (n° 7727)

02 Vraag van de heer Michel de Lamotte aan de minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie over "de beroepen tegen de beslissingen van de Commissie voor vrijstelling van bijdragen" (nr. 7727)

 

02.01  Michel de Lamotte (cdH): Monsieur le président, monsieur le ministre, dans votre note de politique générale, il est question d'améliorer le fonctionnement de la Commission des dispenses de cotisations.

 

Comme je l'indiquais lors de mon intervention le 24 novembre 2015, cette Commission présente aujourd'hui de nombreuses failles, notamment en ce qui concerne ses motivations défaillantes qui sont souvent annulées par le Conseil d'État.

 

Le 8 mars 2013, la Cour de cassation a décidé que les recours contre les décisions négatives de la Commission doivent être introduits devant le tribunal du travail et non le Conseil d'État, ce qui a pour conséquence que les recours introduits devant le Conseil d'État seront déclarés irrecevables et ne seront pas traités.

 

Presque trois ans se sont écoulés depuis cet arrêt. Force est de constater qu'il n'a donné lieu à aucune adaptation législative. En l'absence de modification de l'arrêté royal n° 38 organisant le statut social des travailleurs indépendants, ces derniers sont contraints de se soumettre à la décision de la Commission des dispenses et ne peuvent pas exercer un droit de recours légitime, même s'ils sont confrontés à des difficultés financières.

 

Lors de la commission du 24 novembre 2015, vous avez indiqué qu'une chambre d'appel pourrait être instituée au sein de la Commission afin de connaître des recours dirigés contre les décisions de la Commission de dispense.

 

Dans ce contexte, je souhaiterais savoir ce qui suit.

 

Premièrement, quand cette chambre d'appel serait-elle concrètement mise en place?

 

Deuxièmement, en quoi la création de cette chambre permettrait-elle de se conformer à l'arrêt de la Cour de cassation, laquelle considère que le tribunal du travail est compétent?

 

Troisièmement, de combien de membres cette chambre serait-elle composée?

 

Quatrièmement, comment garantiriez-vous l'indépendance des membres de cette chambre?

 

Et cinquièmement, dans quel délai devrait-elle se prononcer?

 

02.02  Willy Borsus, ministre: Monsieur le président, monsieur le député, l'amélioration de la procédure de dispense et la réforme de la Commission des dispenses de cotisations sont des points importants qui retiennent mon attention et qui demandent, bien entendu, un certain nombre d'analyses juridiques et de concertations. Des discussions, des réflexions sont en cours à cet égard, mais sans que je n'aie fixé un timing précis compte tenu de l'ensemble des réformes que nous portons, notamment dans le département lié aux indépendants en général.

 

Voici cependant quelques éléments de réponse à votre analyse.

 

Je voudrais tout d'abord souligner que nous nous trouvons dans une situation où le nombre de demandes introduites en première instance devant la Commission des dispenses a spectaculairement diminué. Comme vous le savez, nous avons enregistré près de 11 000 demandes en moins en l'espace d'un an, soit une réduction de 40 %.

 

Par ailleurs, comme vous le savez, la Commission dispose de compétences discrétionnaires. Ses décisions se réfèrent à l'état de besoin et à la situation proche de l'état de besoin. Ce sont actuellement les seuls critères réglementaires, lesquels ne sont pas définis plus avant par le fameux arrêté royal n°38 et ils n'ont pas été définis plus avant pour laisser à la Commission la marge d'appréciation nécessaire à l'examen de chaque situation. C'est ici que nous travaillons à la pré-définition d'un certain nombre de critères et à la communication et l'information concernant ces critères préalables.

 

Sur un autre plan, il ne vous a pas échappé que l'arrêté royal n°38 vient d'être adapté suite au vote de la loi portant des dispositions diverses en matière de statut social des indépendants. La possibilité de contester la légalité des décisions de la Commission y a été réouverte pour les travailleurs indépendants et les responsables solidaires devant le tribunal du travail. Cela, assurément, consacre et constitue déjà une avancée dans le dossier.

 

L'arrêt de la Cour de cassation du 8 mars 2013 auquel vous vous référez avait déjà donné lieu à une adaptation législative préalable. Ici, c'est un délai de recours de deux mois, devant le tribunal du travail qui avait été introduit à l'article 17 de ce fameux arrêté royal n° 38 par l'article 39 de la loi du 25 avril 2014 portant des dispositions diverses en matière de sécurité sociale, entré en vigueur le 16 juin 2014.

 

Suite à la réforme du calcul des cotisations pour les travailleurs indépendants, d'application depuis janvier 2015, le texte à propos du recours avait été omis de la dernière version de cet article 17. Cette disposition étant intégralement réécrite dans l'optique de la réforme des cotisations depuis l'adoption de la loi portant des dispositions diverses en matière de statut social des indépendants, à la fin 2015, cette lacune est à nouveau comblée.

 

La compétence des tribunaux du travail en cas de contestation de la décision de la Commission des dispenses de cotisations est donc réaffirmée, mais désormais insérée dans l'article 22 de l'arrêté royal n° 38 avec effet rétroactif au 1er janvier 2015. En procédant de la sorte, le droit à un recours effectif a été sauvegardé, maintenu, précisé pour les personnes qui souhaitent contester la légalité des décisions de la Commission des dispenses de cotisations devant le tribunal du travail.

 

Reste donc à fixer dans le cadre de la note de politique générale et de l'accord de gouvernement comment structurer une autre forme de recours. À cet égard, je suis confronté à deux propositions. La première proposition concernerait une forme d'automaticité de l'examen en première instance avec ou non - à choisir - une comparution possible pour les demandeurs. La chambre d'appel, dont la composition doit encore être concertée, mais dont l'indépendance serait bien sûr garantie, prévoirait une comparution possible des demandeurs.

 

Je dois donc encore apprécier le mécanisme, cette possibilité de comparution en première instance et en seconde instance, voire aussi le stand still en termes de droit social. Très sincèrement, je me donne encore un peu de temps pour bien mener cette réforme. Le but est que ce soit un outil. Nous devons bien réfléchir à la précision de l'état de besoin, aux critères, au degré d'appel, à une comparution ou pas, en première instance, en deuxième instance, possible aux deux niveaux ou à un seul.

 

Voilà les éléments juridiques qui retiennent mon attention. Sincèrement, une législature dure cinq ans. Même si nous avons déjà beaucoup fait, vous le savez, je me donne encore un peu de temps pour mener à bien cette réforme.

 

02.03  Michel de Lamotte (cdH): Merci, monsieur le ministre, pour votre début de réponse. Il reste des questions pratiques à régler; vous les avez évoquées. Je serai particulièrement attentif notamment en ce qui concerne la composition de la chambre, la décision d'en créer une par tribunal ou pas et les délais dans lesquels elle devrait se prononcer. C'est là une question à laquelle vous n'avez pas répondu. Je ne manquerai pas d'analyser attentivement votre réponse et de revenir sur le sujet, le cas échéant.

 

Het incident is gesloten.

L'incident est clos.

 

03 Vraag van de heer Egbert Lachaert aan de minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie over "de informaticaproblemen bij het RSVZ" (nr. 7798)

03 Question de M. Egbert Lachaert au ministre des Classes moyennes, des Indépendants, des PME, de l'Agriculture et de l'Intégration sociale, sur "les problèmes informatiques à l'INASTI" (n° 7798)

 

03.01  Egbert Lachaert (Open Vld): Mijnheer de voorzitter, mijnheer de minister, er doen zich sinds enige tijd ernstige computerproblemen voor bij het RSVZ. In het voorjaar van 2015 werd dit probleem in diverse media gesignaleerd, maar de problemen zouden tot op vandaag nog steeds niet volledig zijn opgelost. Hierdoor is het nog steeds zeer moeilijk om het pensioenbedrag voor bepaalde categorieën van zelfstandigen tijdig te berekenen. Aan veel van deze zelfstandigen werden wel voorlopige pensioenen toegekend, maar de achterstand heeft zich opgestapeld en het is niet evident om dit op korte termijn weg te werken.

 

Mijnheer de minister, bent u op de hoogte van de problemen? Zo ja, waar ligt de oorzaak ervan? Hoe zult u omgaan met de achterstand in de pensioenberekeningen? Hebt u een zicht op het aantal personen dat daarmee wordt geconfronteerd? Is in een budget voorzien om deze problemen aan te pakken? Wanneer meent u dat het informaticasysteem zal zijn opgelost? Wanneer zal men probleemloos kunnen werken? Zal daarvoor personeel nodig zijn?

 

03.02 Minister Willy Borsus: Mijnheer de voorzitter, mijnheer Lachaert, het is correct dat het Rijksinstituut voor de Sociale Zekerheid der Zelfstandigen wordt geconfronteerd met informaticaproblemen ingevolge de hervormingen die de regering heeft ingevoerd met betrekking tot de pensioenen op 1 januari 2015.

 

Ik herinner u eraan dat via deze maatregelen in het bijzonder werd voorzien in een versoepeling van het beginsel van de eenheid van loopbaan, dat de samenloop regelt van pensioenen van dezelfde aard, namelijk rustpensioen, rust- en overlevingspensioen en overlevingspensioen.

 

De omvang van de aanpassingen aan het berekeningsprogramma en aan het notificatieprogramma die door de verschillende wijzigingen vereist waren, en hun complex karakter, hebben een vertraging veroorzaakt bij de implementatie.

 

Daardoor was het RSVZ verplicht om tot het einde van september voorlopige beslissingen te nemen in de dossiers van pensioenen met een ingangsdatum vanaf januari 2015. Tot het einde van september heeft het RSVZ ongeveer 23 000 voorlopige beslissingen genotificeerd. In veel gevallen was het bedrag van het voorschot gelijk aan het pensioenbedrag dat bij de definitieve beslissing werd toegekend. Voor die gevallen bevestigen de definitieve beslissingen dus het bedrag van het pensioen dat al wordt uitgekeerd door de Rijksdienst voor Pensioenen op basis van de voorlopige beslissing. De betrokkene wordt dus niet benadeeld.

 

Sinds eind september zijn meerdere informaticaprogramma’s in productie gesteld. Zij verhoogden het aantal gevallen waarin een definitieve beslissing kon worden genomen. Sedertdien hebben de pensioendiensten van de gewestelijke kantoren en van het centraal bestuur van het RSVZ gestreefd naar een geleidelijke verlaging van de achterstand in het notificeren van de definitieve beslissingen. Ik benadruk dat een groot aantal definitieve beslissingen voor pensioenen die begin 2016 ingaan, al werd genotificeerd.

 

Voor de uitvoering van de pensioenhervormingen werd geen enkel bijkomend budget aan het RSVZ toegekend. De ontwikkelingen op het vlak van informatica werden gefinancierd door de informaticawerkingskredieten opgenomen in de begroting van 2015.

 

Er is gepland dat het berekeningsprogramma en het notificatieprogramma in de loop van het eerste kwartaal van 2016 zouden zijn aangepast, wat zou toelaten om definitieve beslissingen te nemen voor alle dossiers waarbij het pensioen ingaat in 2015, en om in 2016 een definitieve beslissing te nemen.

 

Ik druk mijn spijt uit voor deze weliswaar tijdelijke, maar moeilijke situatie.

 

De voorzitter: Mijnheer de minister, ik dank u voor uw uitgebreid antwoord.

 

03.03  Egbert Lachaert (Open Vld): Mijnheer de minister, ik noteer zeker uw laatste woorden. U weet dat het voor de pensioenen van de zelfstandigen niet evident geweest is. Eerst was er de hervorming, die voor heel wat mensen onzekerheid heeft teweeggebracht en bovendien moet er nog een achterstand worden weggewerkt. Samen met u hoop ik dat men er tijdens het eerste kwartaal echt in slaagt om de informatica op punt te zetten.

 

Laat het misschien een les zijn voor de toekomst, niet alleen voor uw departement trouwens, dat als wij grote hervormingen doorvoeren, wij er ook moeten op letten dat de diensten kunnen volgen, anders ontstaat er heel wat onzekerheid, zoals nu bij kandidaat-gepensioneerden die een tijdelijke beslissing krijgen, maar niet weten hoe hun dossier definitief zal worden afgerond.

 

Ik hoop dat het informaticaprobleem tijdens het eerste kwartaal zal worden opgelost zodat er zekerheid komt en dat de achterstand snel kan worden weggewerkt, bij gebreke waaraan wij deze aangelegenheid uiteraard verder zullen opvolgen.

 

De voorzitter: De behandeling van de vraag is beëindigd, al weet ik niet zeker of dit incident definitief kan worden gesloten.

 

Het incident is gesloten.

L'incident est clos.

 

Vraag nr. 7859 van mevrouw Van Cauter wordt omgezet in een schriftelijke vraag.

 

04 Question de M. Michel de Lamotte au ministre des Classes moyennes, des Indépendants, des PME, de l'Agriculture et de l'Intégration sociale, sur "les retards et l'absence d'informations en matière de dépôt des projets des budgets de l'INASTI" (n° 7902)

04 Vraag van de heer Michel de Lamotte aan de minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie over "de vertragingen bij en het gebrek aan informatie inzake de indiening van de ontwerpbegrotingen voor het RSVZ" (nr. 7902)

 

04.01  Michel de Lamotte (cdH): Monsieur le président, monsieur le ministre, de façon générale, la Cour des comptes constate et déplore des retards récurrents en ce qui concerne le dépôt des projets des budgets des institutions publiques de sécurité sociale, dont l'INASTI fait partie.

 

La Cour signale, par ailleurs, qu'elle ne dispose que de documents provisoires non actualisés pour effectuer son analyse budgétaire.

 

Enfin, elle indique que les organes de gestion des institutions de sécurité sociale ne reçoivent généralement pas les informations relatives aux économies ou aux modalités de calcul retenues par le Conseil des ministres. Il en résulte notamment que ces organes ne peuvent pas déterminer de quelles ressources ils disposeront pour assurer l'exercice de leurs missions légales au cours de l'année 2016.

 

Ces constats sont révélateurs d'une certaine négligence de la part du gouvernement, laquelle complique le travail de la Cour des comptes et du parlement. En effet, la Cour des comptes n'est pas en mesure de mener à bien sa mission d'information du parlement. Quant aux députés, ils ne disposent pas de chiffres clairs, précis permettant un débat de qualité.

 

Face à ces constats, monsieur le ministre, quel est l'état actuel de la situation dans les institutions relevant de votre domaine de compétence, notamment l'INASTI? Les informations fournies par l'INASTI à la Cour des comptes étaient-elles actualisées? La Cour des comptes a constaté une différence significative d'un montant de 7 millions d'euros entre les prévisions retenues par I'INASTI et celles retenues par le SPF Sécurité sociale, également reprises dans l'exposé général, en matière de réduction des cotisations sociales. La première les chiffre à -77,4 millions d'euros, alors que la deuxième les chiffre à -70,4 millions d'euros. Comment expliquez-vous cette divergence?

 

04.02  Willy Borsus, ministre: Monsieur le président, monsieur de Lamotte, je dois d'abord vous indiquer que j'accorde la plus grande attention aux rapports de la Cour des comptes. Je l'ai toujours fait en tous temps. Par ailleurs, j'accorde également une attention tout à fait circonstanciée aux recommandations de la Cour des comptes qu'il convient donc, bien sûr, de suivre et d'appliquer.

 

Cependant, je dois démentir les propos de négligence que vous évoquez. Le terme est trop fort. Je pense que vous êtes convaincu vous-même que ce terme est trop fort. Certes, des améliorations sont à apporter.

 

Je souhaite répondre aux différentes questions que vous m'avez adressées. Je les reprends une à une.

 

En réponse à votre première question, je puis vous dire que le projet de budget définitif de 2016 a été traité lors du conseil d'administration du 16 décembre 2015. En effet, seul un organe de gestion peut établir le budget d'une institution publique de sécurité sociale. C'est le budget des missions qui est présenté à ce stade. Il est basé sur l'exposé général du 13 novembre 2015 relatif au budget des recettes et des dépenses pour l'année budgétaire 2016 dont les tableaux concernent les indépendants. Ces tableaux sont réalisés par le SPF Sécurité sociale.

 

Quant à votre deuxième question, l'INASTI se caractérise notamment par son souci de professionnalisme et du client, dont je peux témoigner. Il va de soi que cet institut communique et communiquera toujours les données les plus actualisées, puisque celles-ci sont les plus pertinentes. En outre, il travaille de manière proactive et cherche systématiquement à se documenter auprès des personnes clés afin de confronter les données et de pouvoir justifier les chiffres qu'il produit.

 

Il convient aussi de souligner que l'INASTI tente de répondre immédiatement – et je m'en réjouis – aux questions qui lui sont posées. Comme vous l'avez relevé, la Cour des comptes se dit très satisfaite de la collaboration des services de l'Institut et, plus particulièrement, des informations communiquées par son service financier, que vous me donnez l'occasion de saluer.

 

En ce qui concerne votre troisième question, l'INASTI inscrira dans son budget initial 2016 les estimations techniques de la préfiguration actualisée du budget 2016 de septembre dernier, auquel il intègrera les décisions prises lors du conclave. En l'occurrence, le montant estimé relativement à l'impact de la mesure tax shift s'élève à 70,4 millions d'euros. Il sera déduit des recettes estimées provenant de l'indépendant en ordre de cotisations sociales.

 

La différence de 7 millions d'euros évoquée par la Cour des comptes résulte de l'application des nouvelles hypothèses d'indice. La préfiguration du budget 2016 et l'indice des prix à la consommation en juin 2015 indiquaient 0,4 % pour 2015 et 1,4 % pour cette année. En revanche, dans les estimations actualisées de septembre, l'indice des prix à la consommation était évalué à 0,4 % pour 2015 et 1,2 % pour cette année. Vous aurez immédiatement identifié la différence. Cela entraîne un impact sur la fraction utilisée pour la revalorisation des revenus de 2012 et 2013. Dans les estimations 2016, cela représente une baisse de cotisations sociales de 7 millions d'euros, que l'on retrouve ici.

 

L'exposé général se base sur le rapport du Comité de monitoring, qui considère les chiffres mentionnés dans les estimations techniques de septembre dernier comme une préfiguration actualisée.

 

Le chiffre de 77 millions d'euros résulte donc de deux origines différentes.

 

Je reste évidemment à votre disposition pour toute autre précision à cet égard.

 

04.03  Michel de Lamotte (cdH): Monsieur le ministre, j'ai pris acte de vos explications. J'insiste sur la nécessité d'avoir les données les plus actualisées possibles lorsqu'elles sont mentionnées dans des documents importants analysés dans le cadre des débats budgétaires.

 

L'incident est clos.

Het incident is gesloten.

 

05 Question de M. Michel de Lamotte au ministre des Classes moyennes, des Indépendants, des PME, de l'Agriculture et de l'Intégration sociale, sur "la réinsertion de travailleurs indépendants en incapacité de travail" (n° 7903)

05 Vraag van de heer Michel de Lamotte aan de minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie over "de herintreding van arbeidsongeschikte zelfstandigen" (nr. 7903)

 

05.01  Michel de Lamotte (cdH): Monsieur le ministre, vous souhaitez promouvoir la réinsertion des personnes en incapacité de travail et renforcer les procédures d'octroi et de contrôle des indemnités.

 

Sur la base des estimations fournies par votre administration, la Cour des comptes indique dans son rapport sur le budget de l'État pour 2016 que ces mesures devraient permettre une économie de 4,5 millions d'euros dans le régime des travailleurs indépendants.

 

Je souhaiterais dès lors savoir ce qui suit.

 

1. Comment cette économie a-t-elle été calculée en ce qui concerne les indépendants? Sur quoi vos estimations se basent-elles? Pour les salariés, il semble que l'INAMI ne dispose pas encore d'informations.

 

2. La Cour des comptes indique dans son rapport que la réinsertion socioprofessionnelle de personnes en incapacité de travail ne concerne que les salariés. Qu'en est-il des indépendants?

 

05.02  Willy Borsus, ministre: Monsieur le président, monsieur le député, le gouvernement dans son ensemble a, vous le savez, mis en avant la problématique de la réinsertion des personnes en incapacité de travail sous le vocable "Back to work". L'idée sous-jacente, qui se trouve dans l'accord de gouvernement même, est que nous avons tous tout intérêt à considérer ce que les intéressés peuvent encore faire et pas seulement la perte de leur capacité de gains. Évidemment, une démarche d'insertion socioprofessionnelle et d'insertion sociétale sous-tend ces dispositions gouvernementales.

 

Je considère que les indépendants peuvent bien entendu, eux aussi, tirer un bénéfice important d'un tel changement de paradigme et que l'élaboration très rapide d'un plan de sortie d'incapacité de travail peut aussi clarifier la situation et aider à cette réinsertion, soit dans l'entreprise même, soit dans une nouvelle activité professionnelle.

 

Dans les notifications budgétaires du Conseil des ministres du 28 août 2015, l'économie prévue dans ce cadre s'élevait à 56 millions en 2016. Ce montant, réparti entre les deux régimes, donne pour les salariés, 51,52 millions, soit 92 % et 4,48 millions pour le régime des indépendants, soit 8 %. Cette répartition est, bien sûr, théorique à ce stade, sur base des dépenses.

 

Je tiens à votre disposition – et je propose de vous le remettre à la suite de mon intervention –, un tableau récapitulatif des montants réellement budgétisés, mesure par mesure:

- reprise du travail et cessation immédiate des allocations: 1,2 million d'euros, respectivement à concurrence de 1 130 000 euros pour les salariés et de 69 800 pour les indépendants;

- exécution du plan d'action anti-fraude sociétés: 4 708 000 pour les salariés, 291 000 pour les indépendants;

- plan de réintégration après trois mois: 18 627 000 au total, dont 18 425 000 pour les salariés et 200 000 pour les indépendants;

- suppression de la majoration chômage: disposition qui ne concerne que les salariés.

 

Ce récapitulatif trouve sa source dans les données des services concernés de l'INAMI.

 

En ce qui concerne les mesures de réinsertion socioprofessionnelle pour les travailleurs indépendants reconnus en incapacité de travail, un nouveau système d'activité autorisée est entré en vigueur depuis le 1er juillet de l'année 2015, comme vous le savez probablement. Ce nouveau système est désormais structuré en deux axes.

 

Premièrement, lorsqu'une réinsertion complète est possible, le nouveau système permet désormais d'étendre la reprise d'une activité autorisée par le médecin-conseil de la mutualité à l'exercice de n'importe quelle activité. Il peut s'agir de l'ancienne, d'une nouvelle, d'une activité indépendante ou d'une activité salariée, et ce pour autant que cette reprise soit compatible avec l'état de santé du travailleur. Cette autorisation peut être accordée pour une durée prolongeable par périodes de six mois avec un maximum de 18 mois. Durant cette période, le travailleur bénéficie d'une présomption légale d'incapacité de travail.

 

Deuxième cas de figure: une réinsertion complète n'est malheureusement plus possible. Une telle autorisation peut également être étendue à la reprise de n'importe quelle activité, ici sans limite dans le temps, pour autant que celle-ci soit compatible avec l'état de santé du travailleur et que celui-ci demeure reconnu en incapacité de travail au sens des dispositions réglementaires de l'arrêté royal de juillet 1971.

 

Une évaluation est alors établie par le médecin-conseil tous les six mois, sauf si les éléments présents dans le dossier médical justifient un examen à une date ultérieure.

 

Le travailleur continue à bénéficier, durant les six premiers mois de la reprise de l'activité autorisée, de ses indemnités complètes. À partir du septième mois, ses indemnités sont alors diminuées de 10 %. Le but est de permettre à plus de travailleurs de réintégrer, totalement ou partiellement, selon leur situation, le marché du travail.

 

Enfin, en ce qui concerne la mise en oeuvre de plans de réinsertion systématiques dans les trois mois de l'incapacité de travail, le comité de gestion du service des indemnités des indépendants de l'INAMI a, jusqu'à présent, demandé d'attendre la mise en oeuvre de cette mesure du côté des salariés pour avancer dans le régime des indépendants. Mon souhait est que cela soit fait encore en 2016, mais je pense qu'il est sage de mener à bien le volet salariés, et d'en tirer des enseignements le cas échéant, avant de mettre en œuvre le dispositif pour les indépendants.

 

05.03  Michel de Lamotte (cdH): J'ai pris acte des réponses de M. le ministre et j'attends le document promis avec impatience.

 

L'incident est clos.

Het incident is gesloten.

 

06 Question de Mme Caroline Cassart-Mailleux au ministre des Classes moyennes, des Indépendants, des PME, de l'Agriculture et de l'Intégration sociale, sur "la santé des PME belges" (n° 7907)

06 Vraag van mevrouw Caroline Cassart-Mailleux aan de minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie over "de gezondheid van de Belgische kmo's" (nr. 7907)

 

06.01  Caroline Cassart-Mailleux (MR): Monsieur le ministre, déjà sept années se sont écoulées depuis la crise économique et financière qui a fait trembler le monde en 2008. Si le spectre de cette période traumatisante sur le plan économique est toujours en filigrane dans les esprits entrepreneuriaux, il semblerait que l'optimisme refasse surface auprès des PME belges, et je m'en réjouis. C'est en tout cas ce qui ressort d'une étude du groupe Deloitte et de l'Union des Classes moyennes, parue mi-novembre, selon laquelle le chiffre d'affaires de nos petites et moyennes entreprises a augmenté de 17 % sur les quatre dernières années, traduisant leur bonne santé. C'est bien sûr une excellente nouvelle. Une augmentation des chiffres d'affaires, une bonne santé de nos entreprises sont nécessaires à la croissance économique de notre pays et à la création d'emplois. Nous devons cette bonne nouvelle à l'innovation de la part des dirigeants de nos PME, à l'utilisation d'outils informatiques à la pointe de la technologie, à l'amélioration de la productivité des travailleurs, à la diversification des investissements, sans oublier les nouvelles mesures gouvernementales, communément appelées tax shift, qui vont permettre à nos entreprises d'être plus compétitives sur les marchés européen et mondial.

 

Monsieur le ministre, avez-vous pris connaissance des résultats de cette étude? Qu'en avez-vous retenu? La confiance des entrepreneurs belges vis-à-vis du gouvernement est-elle enfin restaurée? Vous attendez-vous à une évolution encore plus importante du chiffres d'affaires des entreprises belges dans les prochaines années? Quelles sont les mesures que vous proposez aux PME qui malheureusement ne peuvent pas se vanter d'une aussi bonne santé?

 

06.02  Willy Borsus, ministre: Merci, madame Cassart. Je confirme avoir pris connaissance avec beaucoup d'attention du baromètre PME 2015 de Deloitte mais également de toute une série d'autres études. Les médias se sont fait l'écho d'une série d'études, telles que le baromètre trimestriel indépendants et chefs PME ou 'Wallonie-Bruxelles' de l'UCM, le baromètre PME de l'UNIZO, les enquêtes de conjoncture de la Banque nationale de Belgique, les enquêtes de conjoncture de la Banque publique d'investissement et d'autres encore, notamment l'enquête semestrielle sur l'accès des PME au financement dans la zone euro publiée par la BCE, et tout récemment, un rapport annuel de Graydon sur la santé financière et économique des PME, réalisé en collaboration avec l'UNIZO et avec l'UCM, qui présente des résultats encourageants puisque 73,3 % des PME du pays se déclarent ou sont considérées comme se trouvant dans une situation financière positive, ont peu de chances de faire faillite et envisagent de croître à l'avenir.

 

Il y a toutefois des nuances concernant Bruxelles qui méritent vraiment toute l'attention.

 

Pour en revenir au baromètre PME 2015 de l'UCM, celui-ci rapporte que les indépendants et chefs de PME attendent avec impatience les effets des mesures décidées dans le cadre du tax shift par la majorité gouvernementale fédérale. Par ailleurs, il y a manifestement un retour de la confiance des entrepreneurs et des indépendants ainsi qu'une adhésion et une assez large confiance par rapport aux mesures récemment décidées dans le cadre du tax shift ou dans celui de son volet PME-indépendants.

 

Selon les dernières prévisions de la Banque nationale, la croissance devrait revenir à environ 1,3 % en 2016 avec, nous l'espérons, des perspectives de croissance jusqu'à 1,6 % en 2017. Les entreprises bénéficient d'une amélioration de leur compétitivité, singulièrement, pour celles qui sont confrontées à la concurrence internationale, à la suite des mesures visant à réduire les coûts salariaux et celles se rapportant aux normes salariales, au saut d'index. Par ailleurs, on sait que l'on bénéficie globalement d'un contexte influencé favorablement, notamment par le taux de change euro-dollar qui devrait lui aussi soutenir nos exportations tout en continuant à contribuer au rétablissement de la rentabilité de nos entreprises.

 

Suivant cette étude, la relance des investissements des entreprises se renforcerait également. Ces informations ne peuvent que nous inciter à un vrai volontarisme, à de l'optimisme et à de la volonté concernant le soutien aux PME et la croissance de leur chiffre d'affaires et à celle, bien sûr, de l'emploi.

 

En ce qui concerne les nouvelles pistes de travail, nous devons, dans le contexte de l'accord du gouvernement et du plan PME, travailler de façon déterminée à la simplification administrative, souvent citée comme toujours problématique, à l'évaluation du financement des PME, à la diversification des sources de financement.

 

Par ailleurs, en ce qui concerne le marché du travail, la disponibilité du personnel compétent et de managers expérimentés constitue une piste de travail intéressante. En ce qui me concerne, je pense que des réflexions supplémentaires concernant la flexibilité du travail sont importantes pour encourager nos PME à engager. À cet égard, je ne manquerai pas de revenir avec un certain nombre de propositions dans les tout prochains jours.

 

Par ailleurs, il y a toute une série de compétences qui relèvent aussi des collègues responsables dans les entités fédérées. Je tiens vraiment à ce que nous puissions garder un contexte positif de collaboration avec tous les niveaux. De plus, il faut que nous n'hésitions pas à combiner et articuler des synergies entre les mesures prises à tous les étages de notre structure institutionnelle.

 

Je le dis franchement, je souhaite que cette législature soit celle des PME, des indépendants, des entreprises car à travers elles, c'est l'emploi, et donc la société, qui sont en jeu. C'est ce à quoi je m'emploie.

 

06.03  Caroline Cassart-Mailleux (MR): Monsieur le ministre, je vous remercie pour vos réponses. Je vous rejoins tout à fait car mon souhait est aussi que cette législature soit celle des entreprises et des initiatives du gouvernement parce que, par ce biais, l'économie ira mieux ainsi que les travailleurs. C'est l'ensemble de la société qui se porte mieux.

 

L'incident est clos.

Het incident is gesloten.

 

Le président: La question n° 8300 de Mme Caroline Cassart-Mailleux est transformée en question écrite.

 

De vraag nr. 7948 van mevrouw Rita Gantois wordt in een schriftelijke vraag omgezet.

 

La question n° 8050 de Mme Gwenaëlle Grovonius est reportée. Je vais laisser en suspens les questions jointes n° 8743 de Mme Fabienne Winckel et n° 9078 de M. Georges Gilkinet.

 

07 Question de M. Philippe Blanchart au ministre des Classes moyennes, des Indépendants, des PME, de l'Agriculture et de l'Intégration sociale, sur "l'utilisation de sondes et drones pour les fermiers" (n° 8106)

07 Vraag van de heer Philippe Blanchart aan de minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie over "het gebruik van sondes en drones door landbouwers" (nr. 8106)

 

07.01  Philippe Blanchart (PS): Monsieur le ministre, dernièrement, des techniques innovantes représentant probablement le futur de l'agriculture, à savoir les capteurs et les drones, ont fait leur apparition sur le marché. Ces engins vont permettre de collecter des informations d'une grande précision sur le stress des plantes et, plus particulièrement, sur les éventuelles maladies, les sols difficiles, le manque d'eau ou de nutriments. Le diagnostic établi permettra à l'agriculteur de traiter précisément les parcelles à problèmes au lieu d'appliquer un traitement homogène et, par conséquent, de faire des économies.

 

Il ne sera plus nécessaire de répandre des pesticides ou des herbicides partout, car on cernera la zone à traiter. Cette méthode permettra également de faire les semis, de pulvériser les champs, de récolter avec plus de précision et même de conduire sans les mains. Parmi les avantages, on peut citer les économies d'énergie et d'argent ainsi que le gain environnemental. Le problème est que ces nouvelles technologies sont fort coûteuses et difficiles à obtenir. En effet, il faut l'accord de l'agriculteur, du bourgmestre et de Belgocontrol pour les utiliser. Il importe que le secteur public anticipe et développe l'expertise de la manipulation de ces drones et capteurs afin qu'elle ne se retrouve pas uniquement dans les mains de sociétés privées, qui n'ont pas à cœur de dispenser services et conseils objectifs aux fermiers. Ces technologies sont déjà utilisées par d'autres États européens et américains et facilitent grandement la tâche des agriculteurs.

 

Monsieur le ministre, quel regard portez-vous sur ces nouvelles technologies? Avez-vous obtenu davantage d'informations sur celles-ci et sur leurs résultats? En sachant que ces technologies sont en plein essor dans d'autres pays, et au regard de la crise agricole actuelle, la Belgique va-t-elle s'y intéresser et penser à investir afin de faciliter le travail de nos agriculteurs?

 

07.02  Willy Borsus, ministre: Monsieur Blanchart, vous avez raison, il s'agit d'un dossier important. Nous savons à quel point l'organisation de l'agriculture, de l'élevage a été aidée, portée, accompagnée tout au long de ces dernières années, par le recours à une série de nouvelles techniques, de nouvelles technologies, d'approches innovantes qui rendent le travail des agriculteurs plus aisé, plus performant et qui entraînent des plus-values pour leur activité.

 

À cet égard, nous savons que des techniques, par exemple de type GPS pour la conduite d'engins, et d'autres techniques, sont aujourd'hui mises en œuvre par certains de nos agriculteurs. Je pourrais illustrer d'abondance combien l'innovation dans les fermes a entraîné les évolutions, par exemple les robots de traite qui remplacent le travail humain dans un certain nombre de nos exploitations aujourd'hui. Il existe bien d'autres dispositions.

 

En ce qui concerne les drones, nous sommes en face d'une évolution économique extrêmement importante. Elle s'exprime non seulement dans l'agriculture mais aussi dans une série d'autres domaines, de l'économie, du transport, etc.

 

En ce qui concerne le cadre légal, ma collègue, la ministre en charge de la Mobilité, travaille de façon très volontariste à l'adaptation de ce cadre légal pour y intégrer toute une série de notions qui sont importantes: l'apport technique, l'apport économique, que représentent les drones pour des secteurs, dont le secteur agricole, avec des conséquences escomptées comme la réduction de l'utilisation d'un certain nombre de produits phytopharmaceutiques, les pesticides, etc. D'autres éléments sont importants: celui de la sécurité, des éléments liés à la dimension vie privée, quant à l'observation que peuvent réaliser ces drones, la combinaison de ces drones avec d'autres éléments de transport, etc.

 

Il est évident que, dans ce contexte, l'apport des drones, nourri de l'expérience étrangère que vous évoquez également dans votre question, doit faire l'objet de toute l'attention de ma collègue. Je suis en lien avec elle pour que le volet agricole ne soit pas oublié dans le contexte de cette réflexion globale concernant cette nouvelle technologie qui a envahi non seulement notre ciel, mais aussi notre quotidien.

 

07.03  Philippe Blanchart (PS): Monsieur le ministre, je vous remercie pour vos réponses. Je vous remercie aussi de partager les préoccupations des agriculteurs. Espérons que l'évolution normative au niveau de la ministre de la Mobilité et en lien avec votre ministère pourra rapidement apporter des réponses sur le terrain, de manière à ce que nos agriculteurs s'adaptent à cette évolution et puissent optimaliser ce travail au profit de leurs microéconomies mais aussi du marché belge et de l'environnement.

 

L'incident est clos.

Het incident is gesloten.

 

Le président: Mme Cassart-Mailleux transforme sa question n° 8300 en question écrite.

 

De samengevoegde vragen nr. 8375 van mevrouw Gantois en nr. 8768 van mevrouw Dierick worden ook omgezet in schriftelijke vragen. Hetzelfde geldt ook voor vraag nr. 8470 van mevrouw Gantois.

 

08 Question de Mme Véronique Caprasse au ministre des Pensions sur "la pension des indépendants dans le cadre d'une assimilation à une activité complémentaire ('article 37')" (n° 8510)

08 Vraag van mevrouw Véronique Caprasse aan de minister van Pensioenen over "het pensioen van zelfstandigen in het geval van een gelijkstelling met een bijberoep ('artikel 37')" (nr. 8510)

 

08.01  Véronique Caprasse (DéFI): Monsieur le président, monsieur le ministre, un indépendant qui traverse une mauvaise passe peut, dans certaines conditions, demander à être assimilé à une personne exerçant son activité à titre complémentaire. On applique alors l'article 37 de l'arrêté royal du 19 décembre 1967. En fonction de la modicité de ses revenus professionnels, l'intéressé bénéficiera d'une réduction de cotisations sociales, voire d'une exonération. Mais ce ne sera pas sans conséquences pour ses droits sociaux. En effet, les années durant lesquelles l'article 37 est appliqué n'entreront pas en considération pour sa pension.

 

Les indépendants qui bénéficient de l'article 37 vont donc devoir travailler plus longtemps que la normale pour ouvrir leurs droits à la pension légale. Depuis la réforme des pensions, c'est évidemment devenu plus problématique.

 

Monsieur le ministre, n'est-il pas paradoxal que les années d'activité réduite ne sont pas prises en compte pour l'ouverture du droit à la pension légale, alors que les années de chômage sont, quant à elles, bel et bien prises en compte en tant que périodes assimilées? N'est-ce pas discriminatoire à l'encontre de ceux qui se maintiennent en activité? Ne pourrait-on pas, à tout le moins, envisager d'assimiler ces périodes, avec ou sans régularisation financière en cas de retour à une activité normale?

 

08.02  Willy Borsus, ministre: Monsieur le président, madame Caprasse, comme vous le savez, le bénéfice de l'assimilation de l'activité à une activité complémentaire prévue par l'article 37, § 1er, de l'arrêté royal du 19 décembre 1967 portant règlement général en exécution de l'arrêté royal n° 38 du 27 juillet 1967 organisant le statut social des travailleurs indépendants est limité à trois catégories spécifiques d'assujettis au statut social.

 

Ce dispositif particulier était prévu pour les besoins spécifiques rencontrés par:

- 1° les personnes mariées (époux ou épouse), ainsi que les veufs ou veuves qui bénéficient de droits dérivés découlant du statut de leur partenaire. Par exemple, droit à des prestations dans un régime obligatoire de pension et d'assurance contre la maladie et l'invalidité, secteur des soins de santé, au moins égales à celles du statut social des travailleurs indépendants;

- 2° les étudiants de moins de 25 ans qui suivent des cours ou préparent un mémoire de fin d'études ou qui effectuent un stage pour pouvoir être nommés, notamment dans le contexte d'une charge publique;

- 3° certains mandataires politiques dont les revenus sont inférieurs à 1 439,42 euros, qui est le seuil de revenu minimum pour cotiser dans le statut social.

 

Pour autant que ces indépendants exerçant une profession principale restent sous un plafond de revenus professionnels limité, à savoir en 2016 un revenu maximum de 6 815,52 euros pour le titulaire de droits dérivés et les étudiants ou un revenu maximum de 1 439,42 euros pour les mandataires politiques, ils peuvent alors demander à être assimilés à des indépendants à titre complémentaire. En cas de décision positive de l'INASTI, ils seront alors redevables de cotisations sociales réduites. Il y a donc là une possibilité pour les catégories et dans les conditions que je viens d'évoquer.

 

Suivant les informations communiquées par les caisses d'assurances sociales à l'INASTI, au 30 septembre 2015 (derniers chiffres disponibles), on dénombre au total 27 814 personnes assujetties, dont 4 583 hommes et 23 231 femmes bénéficiant de l'octroi de l'article 37, § 1er.

 

Comme les assujettis sur base de leurs droits dérivés bénéficient d'un régime favorable de cotisations réduites, le dispositif prévoit qu'ils n'ouvrent pas de droits aux prestations sur base d'un droit propre. En effet, la reconnaissance d'un droit propre aux prestations dans le statut social est subordonnée au paiement des cotisations dues en cas d'activité principale. S'il y a un avantage, il y a aussi un inconvénient.

 

Enfin, il est à noter que tout bénéficiaire de l'article 37, § 1er, dispose de la possibilité de renoncer au bénéfice de cette mesure, mais uniquement pour l'avenir. Une renonciation rétroactive s'avère donc impossible. Une renonciation ne prend cours qu'à partir de l'année qui suit la date de renonciation.

 

Le statut social des indépendants comporte cependant d'autres dispositifs destinés à venir en aide aux indépendants confrontés à une situation financière délicate. À titre d'exemple, les indépendants à titre principal rencontrant des difficultés économiques ou sociales lourdes ont la possibilité de demander une dispense de leurs cotisations sociales auprès de la Commission des dispenses de cotisations. Cette commission vérifie l'état de besoin ou assimilé et peut donc, le cas échéant, les dispenser d'un ou plusieurs trimestres de cotisations. En cas de dispense, toutefois, il est de règle que les trimestres dispensés ne sont pas pris en compte pour le calcul de la pension.

 

En cas de retour à une activité normale ultérieure, il est possible de régulariser les cotisations non prescrites dispensées et d'ainsi reconstituer ses droits à la pension pour les trimestres dispensés régularisés. Comme vous le savez, je n'exclus pas de nouvelles mesures favorables aux indépendants. Dans ce contexte, j'entends bien les propos de sensibilisation que vous avez souhaité m'adresser à travers votre question.

 

08.03  Véronique Caprasse (DéFI): Vous êtes dès lors la bonne personne pour améliorer la situation. La réponse que vous donnez me déçoit quelque peu dans la mesure où j'espérais une meilleure prise en compte des difficultés rencontrées par un indépendant qui traverse un moment difficile mais qui ne renonce pas à ses activités pour autant. Il tente de s'en sortir tout en continuant à cotiser selon les mêmes règles qu'un indépendant à titre complémentaire. Il n'est pas étonnant que dans ces conditions, certains préfèrent cesser totalement l'activité ou tentent d'obtenir une dispense de cotisation auprès de la Commission des dispenses de cotisations, d'où l'explosion de ces demandes depuis le début de la crise de 2008. Monsieur le ministre, je compte vraiment sur votre motivation personnelle pour améliorer la situation des indépendants. Je sais que vous défendez ardemment ces derniers.

 

Le président: Voilà un beau défi à relever, monsieur le ministre.

 

Het incident is gesloten.

L'incident est clos.

 

09 Vraag van de heer Werner Janssen aan de minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie over "de evaluatie van de wet van 21 december 2013" (nr. 8543)

09 Question de M. Werner Janssen au ministre des Classes moyennes, des Indépendants, des PME, de l'Agriculture et de l'Intégration sociale, sur "l'évaluation de la loi du 21 décembre 2013" (n° 8543)

 

09.01  Werner Janssen (N-VA): Mijnheer de minister, in uw federaal plan voor zelfstandigen en kmo’s staat vermeld dat de wet van 21 december 2013, die erop gericht was om de rechten en plichten van kredietnemers en kredietgevers opnieuw in evenwicht te brengen met het oog op de versterking van de toegang tot krediet voor ondernemers, begin 2016 zou worden geëvalueerd. Dit zou gebeuren op basis van een stand van zaken, opgesteld door het kmo-observatorium van de FOD Economie. De doelstellingen zijn een verbetering van de informatie over kmo’s op drie aspecten: de redenen waarom een dossier werd geweigerd, de bestaande financieringsmogelijkheden en de financieringsmethode van het internationaal project.

 

Wat is de stand van zaken in dit dossier?

 

09.02 Minister Willy Borsus: In verband met de evaluatie van de wet van 21 december 2013 heeft de Ministerraad op 18 december een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd. Dit ontwerp moet door de Raad van State worden bestudeerd.

 

Overeenkomstig artikel 14 van de wet van 21 december 2013 beschrijft dit ontwerp van koninklijk besluit de methodologie die zal worden ingevoerd in het kader van de evaluatie van de wet. Dit ontwerp van KB bepaalt dat de evaluatie van de wet de volgende luiken bevat.

 

Ten eerste, onderzoek georganiseerd via een opiniepeiling bij de ondernemingen, bedoeld in artikel 2 van de wet.

 

Ten tweede, de cijfers van de Nationale Bank van België over de kredieten verleend aan de ondernemingen bedoeld onder artikel 2 van de wet, alsook de statistieken van de ombudsman in financiële geschillen, Ombudsfin, over de kredieten bedoeld in artikel 2 van de wet.

 

Ten derde, een omstandig verslag gemaakt door Febelfin over de in de wet bedoelde kredietbemiddelaars en kredietgevers.

 

Ten vierde, een omstandig verslag gemaakt door de FSMA van de vaststellingen gedaan bij de uitoefening van het toezicht zoals bedoeld in artikel 14 van de wet en de standpunten die daaruit voortvloeien.

 

Ten vijfde, het voorafgaande advies van de FSMA, de Nationale Bank van België, de ombudsman in financiële geschillen alsmede van organisaties van de middenstand.

 

Ten zesde, de besluiten die voortvloeien uit de elementen opgenomen uit bovenstaande punten een tot vijf. Het onderzoek onder punt een hierboven zal bestaan uit een niet-verplichte enquête uitgevoerd bij een steekproef van ondernemingen bedoeld in artikel 2 van de wet. Het doel is dat deze evaluatie het mogelijk zal maken te bepalen of de wet van 21 december 2013 haar doelstellingen haalt en in voorkomend geval mogelijke wijzigingen van deze wet te identificeren.

 

09.03  Werner Janssen (N-VA): Mijnheer minister, bedankt voor uw antwoord. U zegt dat er een ontwerp van KB gemaakt is. Als dat allemaal afgerond is, tegen welke datum denkt u dan dat u daarmee naar het Parlement kunt komen? Zal er over die wijziging nog een discussie kunnen worden gevoerd in deze commissie?

 

09.04 Minister Willy Borsus: Ik meen dat er in de wet een datum is vastgelegd voor de evaluatie. Er is een termijn van twee jaar vastgelegd. We moeten dus nog een beetje wachten.

 

Het incident is gesloten.

L'incident est clos.

 

10 Vraag van de heer Werner Janssen aan de minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie over "de berekeningswijze van sociale bijdragen" (nr. 8544)

10 Question de M. Werner Janssen au ministre des Classes moyennes, des Indépendants, des PME, de l'Agriculture et de l'Intégration sociale, sur "la méthode de calcul des cotisations sociales" (n° 8544)

 

10.01  Werner Janssen (N-VA): Mijnheer de voorzitter, mijnheer de minister, op 10 november 2015 heb ik u in deze commissie enkele vragen gesteld over de nieuwe berekeningswijze van de sociale bijdragen van zelfstandigen. Het betrof de mondelinge vraag nr. 6622. Het systeem kende immers een aantal pijnpunten. U erkende dat ook en antwoordde dat u een monitoringcomité in het leven had geroepen dat binnen enkele weken voorstellen voor die knelpunten zou formuleren. Ondertussen zijn we een aantal maanden verder en zijn er ook nog andere problemen aan mij gesignaleerd.

 

Welke voorstellen heeft het monitoringcomité naar voren gebracht en wat houden die in?

 

10.02 Minister Willy Borsus: Het probleem dat u in november 2015 al hebt aangehaald, heeft betrekking op de zelfstandigen van wie de inkomsten in 2012, 2013 en/of 2014 uitzonderlijk laag waren. Naar aanleiding van de hervorming komen de inkomsten van die jaren nog in aanmerking voor de berekening van de voorlopige bijdragen, maar niet meer voor de berekening van de definitieve bijdragen voor 2015, 2016 en/of 2017. Die zelfstandigen hebben in sommige gevallen van aanzienlijke en tijdelijke dalingen van hun inkomsten het recht om zich benadeeld te voelen door de hervorming. In het oude regime hadden ze zich immers drie jaar later aan lagere sociale bijdragen kunnen verwachten.

 

U weet dat ik sinds het begin van 2015 regelmatig een monitorigcomité van de hervorming samenbreng. Daarin zijn alle partijen vertegenwoordigd die betrokken zijn bij de hervorming, namelijk de representatieve zelfstandigenorganisaties, de socialeverzekeringsfondsen, het Rijksinstituut voor de sociale verzekeringen der zelfstandigen (RSVZ), de DG zelfstandigen en de instituten van de boekhouders en de bedrijfsrevisoren. Mijn kabinet zit dat comité voor. Dat heeft al vijf keer vergaderd, namelijk in april, juni, september en november 2015 en in januari 2016.

 

Om een oplossing voor het probleem te vinden heb ik aan een technische werkgroep binnen het monitoringcomité gevraagd om corrigerende overgangsmaatregelen te ontwikkelen. Die werkgroep heeft verschillende keren vergaderd en heeft de aandacht gevestigd op de complexiteit van het invoeren van dergelijke maatregelen.

 

Toch heeft zij mij een voorstel voorgelegd. Mijn kabinet en ik onderzoeken dit voorstel vanuit de invalshoeken van de administratieve en de budgettaire haalbaarheid en van het belang ervan inzake een werkelijke positieve impact op alle getroffen zelfstandigen. Ik zal niet nalaten u op een later tijdstip de resultaten van dit overleg voor te leggen en, in voorkomend geval, de modaliteiten van de weerhouden corrigerende maatregelen. Nog graag een beetje geduld, mijnheer Janssen, want het is een heel technisch werk.

 

10.03  Werner Janssen (N-VA): Mijnheer de minister, dank u voor het uitgebreid antwoord. U zegt dat u een technische werkgroep hebt opgericht en dat die voorstellen heeft gedaan. Dat zal inderdaad heel complex zijn. Het enige wat mij enigszins stoort is, dat wij geen einddatum hebben wanneer wij dit zullen afsluiten. Daar heb ik toch wat een probleem mee. U mag verwachten dat ik over enkele maanden hierover opnieuw een vraag indien. We moeten dit niet over het zomerreces heen tillen. Dit zou daarvoor moeten uitgeklaard zijn.

 

Het incident is gesloten.

L'incident est clos.

 

De voorzitter: Vragen nrs. 8692 en 8712 van mevrouw Gantois worden omgezet in schriftelijke vragen.

 

La question n° 8714 de M. Piedboeuf est reportée.

 

11 Vraag van de heer Werner Janssen aan de minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie over "het opnemen van een mandaat en de sociale bijdragen voor zelfstandigen" (nr. 8721)

11 Question de M. Werner Janssen au ministre des Classes moyennes, des Indépendants, des PME, de l'Agriculture et de l'Intégration sociale, sur "l'exercice d'un mandat et les cotisations sociales d'indépendant" (n° 8721)

 

11.01  Werner Janssen (N-VA): Mijnheer de minister, elke inwoner van een gemeente, of hij nu werknemer, zelfstandige of werkloze is, kan een mandaat als gemeente-, politie- of OCMW-raadslid opnemen. Toch zijn ons problemen gemeld over de combinatie van een mandaat met een zelfstandige activiteit.

 

Kan het opnemen van een mandaat worden aanzien als het uitoefenen van een beroepsactiviteit, waarbij een bijdrage in de vorm van sociale bijdragen voor zelfstandigen kan worden gevraagd? Indien ja, is men dan verplicht om de persoon in kwestie hierover in te lichten?

 

11.02 Minister Willy Borsus: De uitoefening van een verkozen mandaat als gemeenteraadslid, OCMW-raadslid of lid van de politieraad wordt niet beschouwd als een beroepsbezigheid die aanleiding geeft tot het betalen van persoonlijke socialezekerheidsbijdragen in het sociale statuut der zelfstandigen.

 

De zelfstandige die zijn beroepsactiviteit cumuleert met een gemeentelijk politiek mandaat moet momenteel zijn sociaalverzekeringsfonds voor zelfstandigen hiervan op de hoogte brengen. Het sociaalverzekeringsfonds dient de inkomsten uit het politiek mandaat, meegedeeld in de fiscale fiche 281.30 en eveneens getaxeerd als een zelfstandig beroepsinkomen, in mindering te brengen van het globale netto belastbaar inkomen dat door de fiscus wordt meegedeeld.

 

Er is geen automatische notificatie op dit ogenblik.

 

11.03  Werner Janssen (N-VA): Mijnheer de voorzitter, dit is een zeer duidelijk antwoord.

 

Het incident is gesloten.

L'incident est clos.

 

12 Vraag van de heer Werner Janssen aan de minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie over "de sociale bijdragen voor zelfstandigen" (nr. 8722)

12 Question de M. Werner Janssen au ministre des Classes moyennes, des Indépendants, des PME, de l'Agriculture et de l'Intégration sociale, sur "les cotisations sociales des indépendants" (n° 8722)

 

12.01  Werner Janssen (N-VA): Mijnheer de minister, de verandering in het systeem van de betaling van de sociale bijdragen werpt haar vruchten af. In 2015 werd 252 miljoen euro meer aan sociale bijdragen geïnd dan het jaar daarvoor. Dat is 245 miljoen euro meer dan begroot. Zelfstandigen bij wie de zaken goed draaien, kunnen een vrijwillig hogere bijdrage betalen in plaats van drie jaar te wachten om dan een onaangename verhoogde aanpassing te krijgen.

 

Ook in de omgekeerde richting is het nu mogelijk dat zelfstandigen die het moeilijk hebben geen te hoge sociale lasten moeten betalen, waardoor ze nog meer in de problemen zouden kunnen komen.

 

Toch vraagt de Waalse zelfstandigenorganisatie UCM om het systeem nog bij te sturen. Ze pleit er onder andere voor om meer en flexibelere mogelijkheden toe te passen om de bijdragen te verlagen. Ook voor het probleem waarbij de jaren 2012, 2013 en 2014 nooit als basis genomen worden voor de berekening van de bijdrage vraagt ze een oplossing. Daarom heb ik een aantal vragen voor u.

 

Welke visie heeft u voor ogen om een grotere flexibiliteit met betrekking tot de verlaagde sociale tarieven in te voeren? Welke oplossing denkt u te kunnen geven naar aanleiding van het probleem dat de jaren 2012, 2013 en 2014 nooit als basis kunnen worden genomen?

 

Hebt u weet van bijkomende problemen ten aanzien van dit systeem waarvoor een oplossing moet worden gezocht? Hoe ziet u een dergelijke oplossing dan?

 

12.02 Minister Willy Borsus: Volgens mij is uw tweede vraag dezelfde als de vorige. Dat antwoord ga ik dus niet herhalen.

 

De wetgeving bepaalt momenteel dat op basis van objectieve elementen de zelfstandige een vermindering kan bekomen voor zijn voorlopige sociale bijdragen. De wet legt een reeks drempels vast. Het gaat om inkomstendrempels, waaronder de inkomsten van de zelfstandigen moeten zijn en op basis waarvan het sociaalverzekeringsfond het bedrag berekent van de verminderde voorlopige bijdrage.

 

Dit systeem van drempels en het beperkte aantal drempels vertegenwoordigt een zekere strengheid. De eerste drempel werd vastgelegd op 13 000 euro en de tweede op 26 000 euro voor een zelfstandige in hoofdberoep.

 

Zoals ik u al uitlegde in antwoord op uw vorige vraag over een ontwerp, heb ik sinds begin 2015 geregeld het monitoringcomité van de hervorming samengebracht, waarin alle partijen betrokken waren en er over alle onderwerpen werd gesproken.

 

Tijdens die vergaderingen heeft het comité zich gebogen over het systeem van de verminderingsdrempels. Het comité bestudeert de kwartaalgegevens van de toekenning van verminderingen, aantallen en bedragen.

 

Ten tweede, de leden melden ook mogelijke klachten. Het drempelsysteem wordt door sommige zelfstandigen te streng geacht omdat zij geen vermindering kunnen bekomen, maar genereert in dit stadium geen klachten.

 

Ten derde, tot slot werd de algemene directie Zelfstandigen van de FOD Sociale Zekerheid ermee belast om een monitoring te realiseren van de beslissingen met het oog op de vaststelling van de coherentie in de eisen tussen de socialezekerheidsfondsen inzake de objectieve elementen. In dit stadium zijn er ook geen elementen die verschillen in de behandeling aantonen.

 

In functie van die volledige analyse van de werking van het drempelsysteem heeft het monitoringcomité op 28 januari 2016 de mogelijkheid besproken om het drempelsysteem te versoepelen, bijvoorbeeld door de toevoeging van twee of drie extra drempels, waar ik ook achtersta. Het comité hervat zijn werkzaamheden zeer binnenkort, binnen een aantal dagen.

 

Uw tweede vraag heb ik volgens mij al beantwoord.

 

Ten derde, er is momenteel geen andere problematiek ten aanzien van de zelfstandigen inzake de invoering en de verbetering van de hervorming.

 

Er moeten dus beslissingen genomen worden over twee grote kwesties, twee hoofdstukken, met de zelfstandigenorganisaties. De voorstellen daartoe zullen worden besproken.

 

12.03  Werner Janssen (N-VA): Mijnheer de minister, ik dank u voor uw antwoord.

 

Ik meen ook dat het niet echt zo’n groot probleem is. U zegt dat het drempelsysteem eventueel kan worden versoepeld. Ik meen dat dit mee kan worden opgenomen in de eerdere vragen die ik gesteld heb. We kunnen proberen hiermee tegen het zomerreces rond te zijn.

 

L'incident est clos.

Het incident is gesloten.

 

13 Questions jointes de

- Mme Kattrin Jadin au ministre des Classes moyennes, des Indépendants, des PME, de l'Agriculture et de l'Intégration sociale, sur "la lutte contre le dumping social" (n° 8971)

- M. Gilles Vanden Burre au ministre des Classes moyennes, des Indépendants, des PME, de l'Agriculture et de l'Intégration sociale, sur "le dumping social" (n° 9061)

13 Samengevoegde vragen van

- mevrouw Kattrin Jadin aan de minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie over "de strijd tegen sociale dumping" (nr. 8971)

- de heer Gilles Vanden Burre aan de minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie over "de sociale dumping" (nr. 9061)

 

Le président: La question n° 8971 de Mme Jadin est transformée en question écrite.

 

13.01  Gilles Vanden Burre (Ecolo-Groen): Monsieur le président, monsieur le ministre, selon des articles de presse récents, la Belgique se classe dans le top 3 européen des pays d'accueil des travailleurs détachés, derrière l'Allemagne et la France. Notre pays est donc fortement exposé au dumping social qui coûte des milliers d'emplois à nos indépendants et PME, surtout dans les secteurs où la concurrence des entreprises étrangères est forte (construction, transport, horeca, ... ). Selon l'ONEM, ce seraient 15 000 emplois qui auraient ainsi été perdus entre 2011 et 2014 dans la construction en raison du dumping social.

 

Fin janvier, l'Union des Classes moyennes exprimait dans la presse son ras-le-bol à propos de cette pratique et réclamait d'urgence un plan de bataille ambitieux à tous les niveaux (européen, national et régional).

 

Si c'est évidemment à l'échelon européen que le gros de la lutte doit être menée pour être la plus efficace, cela n'empêche pas d'agir au niveau national. Plusieurs pistes ont été lancées concernant les axes suivants:

- l'agrément de tous les sous-traitants sur les chantiers de construction;

- la pénalisation du fait d'accepter un prix manifestement trop bas;

- le contrôle de toutes les entreprises sur leur application des règles de sécurité, de bien-être au travail et d'accès à la profession.

 

Je souhaiterais donc savoir quelles sont les actions concrètes que vous envisagez dans ce domaine, ainsi que leur timing, et ce que vous avez déjà mis en œuvre durant cette législature.

 

13.02  Willy Borsus, ministre: Merci, cher collègue, pour votre question. Effectivement, la lutte contre le dumping social est une de mes priorités absolues. Ce matin même, j'étais en réunion avec le secteur de la construction et, ce midi, j'étais signataire, avec mes collègues Van Overtveldt, Galant et Tommelein, de la table ronde Transports dont un volet concerne la lutte contre le dumping social. Mais vous avez raison: ce ne sont pas les seuls secteurs concernés; des pans entiers de notre économie sont grignotés par le dumping social.

 

Je vais même illustrer votre propos d'un chiffre, puisqu'en fait, la Belgique est le pays d'Europe qui, en termes relatifs, est confronté au plus grand pourcentage de travailleurs détachés entrants, avec 3,6 % de la part de la population active, alors que la moyenne européenne est de 0,7 %.

 

Par ailleurs, en ce qui concerne les marchés publics, nous connaissons également une situation défavorable, puisque, même si tous les pays européens voient une partie de leurs marchés publics remportée par des sociétés étrangères ou en tout cas par une combinaison de sociétés où la main-d'œuvre étrangère intervient, la Belgique voit près de 40 % de ses marchés publics remportés par des entreprises étrangères ou par des entreprises qui font intervenir de la main-d'œuvre étrangère, notamment roumaine, slovène, slovaque ou estonienne.

 

Il est donc évident, qu'alors que la législation européenne est par définition la même pour les différents pays, nous sommes confrontés à une situation particulière. Nous avons donc un devoir tout à fait spécifique d'agir de façon déterminée. Ceci n'élude pas ce qui doit être fait au niveau européen et j'attends avec impatience les propositions, notamment de notre commissaire européenne, pour tenter de mettre fin à un certain nombre d'utilisations abusives de la libre circulation des personnes.

 

Vous me demandez ce que nous avons fait depuis le début de la législature. Nous avons déjà beaucoup travaillé. Tout d'abord, sous le pilotage du premier ministre, avec l'adaptation de la loi concernant les marchés publics. Cette loi est passée en deuxième lecture au gouvernement et viendra prochainement au parlement pour débat. On y retrouve une série de dispositions intéressantes. Demain est prévu un groupe de travail avec le secteur, pour la mise en œuvre technique de ces dispositions. On y retrouve l'obligation d'agrément des sous-traitants, la limitation à deux des sous-traitants verticaux, l'obligation d'enregistrement sur les chantiers via le "ConstruBadge"; des dispositions qui permettent d'écarter des offres dès l'instant où les soumissionnaires ne respectent pas ou n'ont pas respecté des dispositions liées aux réglementations en vigueur, en ce compris, celles en matière de droit du travail.

 

L'agrément des sous-traitants est un élément qui me paraît aussi important. Le plan que j'ai signé avec le secrétaire d'État à la Lutte contre la fraude sociale, ne contient pas moins de 40 mesures qui concernent aussi bien le niveau national que le niveau européen. Beaucoup d'entre elles sont déjà concrétisées.

 

Je voudrais souligner que j'ai réformé la procédure de la délivrance des attestions A1, la procédure des affiliations AFA, avec communication immédiate entre les services communaux et les caisses d'assurance sociale. Nous avons doublé les amendes administratives concernées, renforcé les services de contrôle.

 

Vous évoquez par ailleurs la pénalisation des prix manifestement bas.

 

Je vous rappelle à cet égard l'obligation, prévue dans l'article 21 de l'arrêté royal du 15 juillet 2011, de vérifier si les prix ne sont pas anormalement bas. Cette piste de l'examen des prix anormalement bas et de ce qu'on entend par l'exclusion à la suite d'une définition de prix anormalement bas, fait également l'objet d'un groupe de travail "dumping social", en application de cette nouvelle disposition sur les marchés publics, qui est piloté par le premier ministre.

 

En ce qui concerne le nombre de contrôles, je suggère que vous vous adressiez peut-être à mes collègues en charge des services de contrôle. Si je peux vous indiquer ce que je fais avec mes collègues ou ce que je fais pour ce qui relève de ma compétence exclusive, notamment à propos des indépendants ou d'autres dispositifs, les termes qui concernent plus globalement les statistiques des contrôles relèvent de mes collègues, singulièrement du ministre M. Kris Peeters.

 

C'est une question qui mériterait un débat complet, monsieur le président, une commission entière, une interpellation croisée. Je suis prêt à cela. Je peux vous dire que les choses avancent. Je note aussi avec satisfaction qu'à d'autres niveaux de pouvoir, des intentions à cet égard sont également affichées. Vous savez que certaines dispositions concernant les cahiers des charges-types, la tutelle des pouvoirs locaux ou d'autres éléments liés aux marchés passés par les entités régionales relèvent des entités fédérées de notre pays.

 

Le président: Monsieur le ministre, nous vous remercions pour votre réponse circonstanciée. Je vous propose de ne pas trop développer la politique des Régions, sinon vous n'arrêteriez plus.

 

13.03  Gilles Vanden Burre (Ecolo-Groen): Monsieur le ministre, je vous remercie pour cette réponse détaillée. C'est un sujet qui nous tient particulièrement à cœur.

 

Dans les réponses que vous avez formulées, je voudrais insister sur un point particulier: les marchés publics. Vous l'avez répété, un projet est passé en deuxième lecture du gouvernement. Nous allons bientôt déposer une proposition de loi sur les marchés publics, les clauses sociales et environnementales. Je pense que ce volet de la lutte contre le dumping social, avec les clauses qu'on peut y insérer, est tout à fait fondamental. Nous serons extrêmement attentifs au débat qui va avoir lieu sur ce sujet. Soyez sûr que nous partageons cette préoccupation.

 

Het incident is gesloten.

L'incident est clos.

 

De voorzitter: Vraag nr. 9011 van mevrouw Vanheste wordt uitgesteld.

 

14 Vraag van de heer Werner Janssen aan de minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie over "het statuut van student-ondernemer" (nr. 9029)

14 Question de M. Werner Janssen au ministre des Classes moyennes, des Indépendants, des PME, de l'Agriculture et de l'Intégration sociale, sur "le statut d'étudiant-entrepreneur" (n° 9029)

 

14.01  Werner Janssen (N-VA): Mijnheer de voorzitter, mijnheer de minister, ik heb u reeds een aantal keer een vraag gesteld over het statuut student-ondernemer.

 

Er was een denkoefening bezig over de verbeteringen die aan de huidige wetgeving konden worden aangebracht. Er waren reeds contacten geweest met de deelstaten en u zou een aantal denkpistes in verband met het bijdragepercentage voor het sociaal statuut voorleggen aan het algemeen beheerscomité.

 

Het belangrijkste dat ik echter heb onthouden, is dat u tegen februari 2016 een voorstel wou klaar hebben met betrekking tot het statuut student-ondernemer.

 

Vorige week deed UNIZO ook nog een oproep. Ons land telt 5 089 studenten die daarnaast ook een eigen onderneming hebben. Dat blijkt uit cijfers van het ADMB kinderbijslagfonds die UNIZO kon inkijken.

 

Liefst 4 op 10 jongeren van 16 tot 18 jaar denkt aan een eigen zaak. Dat kunnen wij enkel toejuichen. Tijdens hun studies beginnen sommigen al met een eigen zaak, maar er zijn nog te veel sociale en financiële drempels die het uitoefenen van een zelfstandige activiteit als student afremmen. De verplichting om sociale bijdragen te betalen en het feit dat ouders de studenten soms niet meer fiscaal ten laste kunnen nemen, kunnen een rem zijn. UNIZO pleit daarom voor een nieuw statuut van student-ondernemer, met meer soepele voorwaarden.

 

Wij moeten de drempels zo laag mogelijk leggen en hen alle kansen geven om van het ondernemerschap te proeven. Na hun studies kunnen zij dan volwaardig instappen als ondernemer. UNIZO werkte een concreet voorstel uit dat u waarschijnlijk ook zelf heeft kunnen inkijken.

 

Mijnheer de minister, ik heb de volgende vragen. Is uw voorstel met betrekking tot het statuut student-ondernemer klaar? Indien ja, kunt u ons een toelichting geven? Indien neen, waarom niet? Met welke zaken uit het voorstel van UNIZO hebt u rekening gehouden?

 

14.02 Minister Willy Borsus: Mijnheer de voorzitter, mijnheer Janssen, ik wil wel degelijk vooruitgaan in dit dossier.

 

In dat kader heb ik in december 2015 aan het ABC gevraagd om het volgende voorstel te bestuderen. De studenten die inkomsten ontvangen tussen 0 euro en de helft van de drempel van 6 435 euro zouden geen sociale bijdragen verschuldigd zijn.

 

Vervolgens zou een proportioneel bijdragetarief worden toegepast van 21,5 % op de inkomsten van de student tussen de helft van de hierboven vermelde drempel en die van 12 860, 43 euro met opening van eigen rechten in de ZIV-sector.

 

Het ABC heeft een eerste keer vergaderd op 15 januari 2016. Er wordt een advies verwacht in de komende dagen. Rekeninghoudend met het advies dat het ABC zal geven, wil ik overleg starten met mijn betrokken federale en gewestelijke collega’s om te bekijken wat hun reacties zijn op mijn project. Dit voorstel heeft immers implicaties in andere domeinen die wij niet mogen verwaarlozen, bijvoorbeeld op fiscaal vlak, voor de gezinsbijslag enzovoort.

 

Ik stel tevreden vast dat het voorstel van UNIZO nauw aanleunt bij het voorstel dat ik aan het ABC heb voorgelegd. Ik wil dat het statuut zo aantrekkelijk mogelijk is en beantwoordt aan de verwachtingen van de toekomstige ondernemers die een beroepsactiviteit willen starten dat een nieuw perspectief biedt. Ik ben mij ook bewust van de inzet die de invoering van zulk een statuut inhoudt om de creatie van rijkdom voor het land te doen toenemen. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat het belangrijk is om de jongere generaties te sturen in de richting van het ondernemerschap.

 

Binnenkort zal ik de concrete vooruitgang die in het dossier werd geboekt, voorstellen aan de regering en het Parlement. Er volgt dus nog wat overleg met de collega’s en met de deelstaten en dan zal ik klaar zijn om mijn voorstel voor de regering en het Parlement te brengen.

 

14.03  Werner Janssen (N-VA): Mijnheer de minister, het gaat goed vooruit. Er zijn gesprekken gepland.

 

Ik heb ook vastgesteld dat minister Muyters in de Vlaamse regering vorige week stappen heeft ondernomen zodat studenten gebruik kunnen maken van de startersfinanciering bij de Participatiemaatschappij Vlaanderen. Ik weet niet of daar overleg over is geweest, maar de deelstaten kunnen ook hun taak doen.

 

Tegen volgend academiejaar zou alles rond moeten zijn zodat studenten niet meer in het ongewisse zijn en zich kunnen concentreren op hun studie en op hun zaak die zij willen starten.

 

Het incident is gesloten.

L'incident est clos.

 

15 Vraag van mevrouw Griet Smaers aan de minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie over "de evaluatie van en de stappen naar nieuwe maatregelen tegen de sociale dumping van zelfstandigen" (nr. 9022)

15 Question de Mme Griet Smaers au ministre des Classes moyennes, des Indépendants, des PME, de l'Agriculture et de l'Intégration sociale, sur "l'évaluation et les démarches prévues en vue de prendre de nouvelles dispositions pour lutter contre dumping social des indépendants" (n° 9022)

 

15.01  Griet Smaers (CD&V): Mijnheer de voorzitter, dank u voor het nog agenderen van deze vraag. Ik hoor zo net dat er nog een aantal andere vragen rond sociale dumping geagendeerd stond maar blijkbaar is deze vraag apart genomen.

 

Mijn vraag handelt in grote orde over de A1-attesten, daarover heb ik een belangrijk luik in mijn vraag aan bod laten komen. Mijn vraagstelling gaat dan verder op de algemene acties rond sociale dumping bij zelfstandigen.Maar in belangrijke mate neem ik terug aansluiting bij een aantal vorige antwoorden van de minister over de problematiek van de zelfstandigen met A1-attest.

 

Ik verwijs onder meer naar het antwoord dat ik vorig jaar in juli deed omtrent die zelfstandigen met een A1-attest. Uit die cijfers bleek dat het aantal buitenlandse zelfstandigen met een A1-attest de laatste jaren fel is gestegen in België. Uit de antwoorden van de minister bleek dat er kanttekeningen kunnen geplaatst worden bij verschillende van die zelfstandigen met name of zij voldoen aan alle desbetreffende verplichtingen, niet in het minst het voldoen aan de socialeverzekeringverplichting. De controle daarop is uiteraard een belangrijk wapen in het kunnen garanderen van de eerlijke concurrentie van onze eigen zelfstandigen met de buitenlandse zelfstandigen.

 

De internationale dienst van het RSVZ controleert die A1-attesten op fraudegevoeligheid. Zij stellen daarbij vast dat landen als Roemenië en Bulgarije nauwelijks rapporteren over hun uitgereikte A1-verklaringen. Zij zijn dat nochtans verplicht. Dat maakt de controle heel moeilijk.

 

In uw antwoord zei u dat de meest voorkomende reden voor het betwisten van een buitenlandse A1-verklaring voorhanden zijn wanneer de voorwaarde voor het detacheren niet vervuld zijn. Zo wordt de maximale termijn voor een detachering overschreden of had de betrokkene in zijn thuisland een andere activiteit dan de activiteit die hij in ons land komt uitoefenen. Dat zijn redenen voor het overschrijden of niet-naleven van die voorwaarden van detachering. Soms wordt bij A1-verklaringen van een bepaald land nooit de aard van de verrichting vermeld waardoor controle hierop heel moeilijk wordt gemaakt.

 

U heeft in uw kmo-plan, maar ook in eerdere antwoorden daarnet aangehaald, dat u de strijd verder wil voeren tegen sociale dumping, ook bij zelfstandigen waarvoor u bevoegd bent. In uw beleidsnota heeft u ook aangekondigd daarvoor in 2016 verdere inspanningen te zullen leveren.

 

Samen met staatssecretaris Tommelein hebt u een duidelijke opdracht en bevoegdheid inzake sociale dumping, wat u betreft in het bijzonder voor de zelfstandigen. Om de controle te kunnen verbeteren is het belangrijk dat er een betere informatie-uitwisseling is tussen de administraties en de inspecties van de verschillende lidstaten. Niet alleen in het kader van de samenwerking met die lidstaten, zeker in het geval van de A1-attesten is die informatie-uitwisseling hoogstnodig en voor verbetering vatbaar.

 

We stellen vast, zeker uit de informatie die ik krijg vanuit het RSVZ en de RSZ, dat er ook intern in ons eigen land veel meer controle kan gebeuren op de informatie-uitwisseling tussen onze administraties, dus controle van die A1-verklaringen door informatie-uitwisseling tussen eigen administraties. Ook daar kunnen er nog enkele tandjes worden bij gestoken.

 

Ik heb dan ook enkele vragen voor u. Tijdens de bespreking van uw beleidsnota kondigde u aan dat het ABC Zelfstandigen ermee werd belast denksporen voor maatregelen te onderzoeken die inzake het sociaal statuut kunnen worden genomen om het misbruik van A1-attesten op een efficiënte manier te bestrijden, dit wat de strijd tegen sociale dumping en sociale fraude betreft. Wanneer zult u die evaluatie afronden? Wanneer mogen we het advies hierover verwachten?

 

Ten tweede, als het advies van het ABC beschikbaar is, kunt en zult u het dan ook aan de commissieleden bezorgen voor verdere bespreking en dus voor opvolging van de aanbevelingen?

 

Ten derde, welke verdere acties plant u in de algemene strijd tegen sociale dumping? Zult u meer inzetten op onder meer het verbeteren van de informatie-uitwisseling tussen het RSVZ en de RSZ en tussen de uitsturende landen en de ontvangende landen in de Europese Unie om tot effectievere controle van de aard van de verrichtingen van de betrokken zelfstandigen te komen?

 

Tot slot, kan er wat betreft de specifieke strijd tegen sociale dumping bij zelfstandigen ook een concreet actieplan worden gemaakt om zo gecoördineerd tot resultaten te komen?

 

15.02 Minister Willy Borsus: Ik maak me inderdaad ernstig zorgen over de sociale dumping, omdat die oneerlijke concurrentie veroorzaakt voor onze zelfstandigen, bedrijven en kmo’s. U merkt terecht op dat dit een plaag is in ons land. Binnen Europa is België het land met het hoogste percentage aan binnenkomende gedetacheerde werknemers, namelijk 3,6 procent van de beroepsbevolking. Het Europees gemiddelde bedraagt 0,7 procent.

 

Het Fresco-rapport dat in 2015 besteld werd door de Europese Unie voor het boekjaar 2014, stelt dat gemiddeld 8 procent van de afgegeven A1-vergunningen naar zelfstandigen gaat.

 

Inzake uw vraag over het frauderapport van het ABC, deel ik u graag mee dat dit bestudeerd wordt en zo snel mogelijk aan u voorgesteld zou moeten kunnen worden, van zodra het goedgekeurd zal zijn, om te verwijzen naar uw tweede vraag.

 

Het evaluatieverslag over de wet betreffende de arbeidsrelatie werd op 28 januari 2016 goedgekeurd. De informatie-uitwisseling tussen het RSVZ en de RSZ inzake sociale dumping werd al ontwikkeld door de overdracht van gegevens over A1-zelfstandigen die werden ontvangen en gedeeltelijk ingevoerd in de databanken die toegankelijk zijn voor de controlediensten.

 

Deze uitwisseling is nog voor verbetering vatbaar. Om dit te bespreken nemen we contact op met mijn collega’s en met andere diensten.

 

Betreffende de informatie-uitwisseling werd aangekondigd dat het EESSI-programma van de Europese Unie (EESSI, échange électronique d’informations sur la sécurité sociale) operationeel zou zijn tegen het einde van 2016 en verplicht tegen het einde van 2018. Het EESSI-programma is een informaticasysteem dat bedoeld is om socialezekerheidsinstellingen in de EU te helpen om informatie sneller en veiliger uit te wisselen, overeenkomstig de Europese reglementering betreffende de coördinatie van de sociale zekerheid. Momenteel bestaat er geen pan-Europees systeem. Het merendeel van de uitwisselingen gebeurt nog altijd op papier.

 

De nationale instellingen zullen alle informatie over de grensoverschrijdende socialezekerheidsdossiers uitwisselen via gestructureerde elektronische documenten. Deze worden naar hun bestemming in een ander EU-land verzonden door de EESSI-centrale, gehost door de Europese Commissie. Het personeel van de socialezekerheidsinstellingen zal de correcte bestemming in een ander EU-land kunnen vinden via een repertorium van de nationale instellingen.

 

Zes mensen zouden binnenkort aangeworven moeten worden bij het RSVZ, alleen om de verificaties uit te voeren van de A1. Voor de andere concrete maatregelen in verband met de spreiding van de sociale dumping ben ik zo vrij te wachten op het verslag van het ABC om dat punt precies in detail te bespreken.

 

Omdat het ontwerp mij bijzonder na aan het hart ligt, wil ik u eraan herinneren dat er al meerdere maatregelen het daglicht hebben gezien.

 

Ten eerste, de vervalprocedure werd vereenvoudigd en verbeterd om de gevallen van fictieve aansluiting beter op te sporen bij de zelfstandigen.

 

Ten tweede, het bedrag van de administratieve boetes in geval van fictieve aansluiting werd verdubbeld.

 

Ten derde, een bepaling die de betaling van de eerste bijdrage en de rechten op gezondheidszorgen met elkaar verbindt, wordt momenteel uitgewerkt. Ter herinnering, momenteel kunnen de fictieve zelfstandigen die in België toekomen, gezondheidszorgen genieten gedurende maximaal twee jaar, zonder een enkele bijdrage te betalen. Dat zal niet meer mogelijk zijn in de toekomst.

 

Verschillende andere maatregelen heb ik al opgenoemd. Misschien moeten we een breed debat organiseren, waarop wij al die maatregelen kunnen voorstellen.

 

De voorzitter: Bedankt, mijnheer de minister. Er is inderdaad nog veel werk aan de winkel.

 

15.03  Griet Smaers (CD&V): Mijnheer de voorzitter, mijnheer de minister, ik dank u voor uw uitgebreide antwoord.

 

Ik merk inderdaad dat belangrijke stappen worden gezet, niet alleen op het vlak van de informatie-uitwisseling tussen onze eigen administraties maar ook, zoals u terecht opmerkte, op Europees niveau, om tussen de Europese lidstaten veel korter op de bal te kunnen spelen op het vlak van de controle van informatie die tussen de lidstaten wordt gegeven over de aansluiting bij de sociale zekerheid van het land van herkomst alsook de betaling in het land van herkomst.

 

Er is, zoals u terecht zelf aangeeft, nog veel werk aan de winkel.

 

Mijnheer de voorzitter, ik zou het volgende willen voorstellen

 

De minister suggereert een bredere gedachtewisseling over het onderwerp te houden, wat een goed idee zou zijn.

 

De voorzitter: Mevrouw Smaers, na het dossier over de kernenergie zullen wij in onze commissie veel tijd hebben. Dat is voor mij dus geen probleem.

 

15.04 Minister Willy Borsus: (…).

 

15.05  Griet Smaers (CD&V): Mijnheer de voorzitter, ik stel dan ook voor dat wij een gedachtewisseling over het thema sociale dumping bij zelfstandigen houden, om effectief op basis van de verschillende maatregelen uit het verslag-ABC, zijnde het rapport van het Algemeen Beheerscomité voor het sociaal statuut der zelfstandigen, zodra dat kenbaar en beschikbaar is, na te gaan of de ondernomen acties al voldoende zijn alsook wat eventueel nog bijkomend moet worden gedaan, om een en ander sluitend te maken.

 

Zeker wanneer wij eind 2016 al belangrijke vorderingen in die Europese data-uitwisseling zien, zou het wel eens kunnen dat wij op dat vlak ook intern en op basis van nieuwe beschikbare platformen een versnelling zouden kunnen doorvoeren.

 

Daarom, mijnheer de voorzitter, wil ik het aanbod van een uitgebreide update door de minister ter harte nemen, en voor één van de komende weken een gedachtewisseling agenderen in deze commissie.

 

De voorzitter: Mevrouw Smaers, u hebt gelijk, bij de komende bespreking van de orde der werkzaamheden kunnen wij ter zake een initiatief nemen. Voor mij vormt dat geen probleem. Dit is een belangrijk debat. Wij zullen er geen tijd voor vinden in de komende weken, maar het is perfect mogelijk om dit nadien te agenderen. Tijdens de bespreking van de orde der werkzaamheden zullen wij zeker tijd besteden aan dit onderwerp.

 

15.06  Griet Smaers (CD&V): (…)

 

De voorzitter: Ik zal dat bekijken. Er zijn al allerlei voorstellen en gedachte-uitwisselingen gepland voor de komende weken, maar nadien kan dit perfect geagendeerd worden. Ik zal het in elk geval in de orde der werkzaamheden opnemen. Dan hebben wij de mogelijkheid om daarover te praten.

 

Het incident is gesloten.

L'incident est clos.

 

La réunion publique de commission est levée à 16.09 heures.

De openbare commissievergadering wordt gesloten om 16.09 uur.