Commission de la Santé publique, de l'Environnement et du Renouveau de la Société

Commissie voor de Volksgezondheid, het Leefmilieu en de Maatschappelijke Hernieuwing

 

du

 

Mercredi 11 décembre 2013

 

Matin

 

______

 

 

van

 

Woensdag 11 december 2013

 

Voormiddag

 

______

 

 


De behandeling van de vragen en interpellaties vangt aan om 10.33 uur. De vergadering wordt voorgezeten door mevrouw Maya Detiège.

Le développement des questions et interpellations commence à 10.33 heures. La réunion est présidée par Mme Maya Detiège.

 

01 Vraag van mevrouw Reinilde Van Moer aan de minister van Middenstand, Kmo's, Zelfstandigen en Landbouw over "voedselveiligheid" (nr. 21156)

01 Question de Mme Reinilde Van Moer à la ministre des Classes moyennes, des PME, des Indépendants et de l'Agriculture sur "la sécurité alimentaire" (n° 21156)

 

01.01  Reinilde Van Moer (N-VA): Mevrouw de voorzitter, mijnheer de minister, na het paardenvleesschandaal, dit voorjaar, is de aandacht rond voedselveiligheid weer teruggevallen naar het normale niveau.

 

In ons eten zit echter wel vaker niet wat wij denken. Volgens Europa kunnen voedselproducenten schaamteloos frauderen en verdienen zij daar fortuinen mee. De controles zijn immers minimaal en de pakkans nog kleiner. Daarom werd recent in het Europees Parlement gestemd over een voorstel dat de controle gevoelig wil verstrengen en de boetes voor fraudeurs fors wil verhogen. Het is belangrijk te melden dat het hierbij ging om een niet-bindend advies.

 

Wij hebben dus het schandaal met het paardenvlees gehad dat ons tot voorzichtigheid en waakzaamheid moet aanmanen, maar wij mogen niet de fout maken dit voor te stellen alsof er een structureel probleem is met de voedselveiligheid in de Europese Unie. Daarmee raken wij niet vooruit en jagen wij de consumenten enkel schrik aan.

 

Mijnheer de minister, dienaangaande krijg ik graag een antwoord op de volgende vragen.

 

Ten eerste, zijn er extra maatregelen genomen na het uitbreken van het paardenvleesschandaal? Zijn er extra controles? Zo ja, wat zijn de resultaten?

 

Ten tweede, welke positie neemt de Belgische regering in op Europees niveau? Welke maatregelen zijn volgens de regering nodig op Europees niveau?

 

01.02 Minister Johan Vande Lanotte: Mevrouw de voorzitter, mevrouw Van Moer, bij de Economische Inspectie is er een cel Voedselfraude die al een aantal jaren honderden controles verricht op samenstelling, kwaliteit, etikettering, oorsprong en publiciteit bij voedingswaren.

 

Er wordt elk jaar aandacht besteed aan een aantal frauduleuze substituties van ingrediënten door goedkopere alternatieven, bijvoorbeeld surimi in plaats van krab, extra water in kippenvlees enzovoort. Dat zijn typische zaken die de cel controleert. Er worden ook jaarlijks systematische controles uitgevoerd op olijfolie, wijn en gedistilleerde dranken. Wij nemen deel aan internationale operaties, zoals Opson III, die zich richten tegen de handel in namaakproducten, onder meer van voeding en drank, die niet aan de internationale kwaliteitsvereisten en voedselveiligheidseisen voldoen. Deze worden door Interpol en Europol gecoördineerd en ondersteund.

 

Naar aanleiding van het paardenvleesschandaal heeft de cel Voedselfraude destijds zeer uitgebreide controles gedaan. Er werden toen drie bijkomende gevallen ontdekt van niet-geëtiketteerde vermenging van rundvlees met paardenvlees. De oorsprong lag telkens bij grondstoffen afkomstig uit andere lidstaten. Dat is wat het verleden betreft. Dat werd ook gecommuniceerd.

 

Via de aanbeveling 2013/99/EU van de Europese Commissie werd aan elke lidstaat gevraagd om, los van de onderzoeken bij de bedrijven en distributeurs betrokken bij het paardenvleesschandaal, een bijkomende screening uit te voeren bij andere voedingsbedrijven op mogelijke frauduleuze aanwezigheid van paardenvlees in voedingsmiddelen op basis van rundvlees.

 

De Economische Inspectie heeft in het kader van deze aanbeveling 106 producten laten analyseren en er bleek geen vermenging te zijn.

 

De Economische Inspectie volgt nauwgezet de discussies die in Europees verband worden gevoerd omtrent de uit de paardenvleescrisis te trekken gevolgen en de voorstellen tot verdere aanpak. Wij moeten echter vaststellen dat deze fraude steeds meer wordt gepleegd door criminele netwerken met vertakkingen in meerdere lidstaten. Ons land werkt daarom nauw samen met de Europese Commissie om via een specifiek Food Fraud Network de uitwisseling van gegevens en de coördinatie tussen de politiediensten van de diverse lidstaten bij grensoverschrijdende voedselfraude efficiënter te laten verlopen.

 

Tevens wordt in Europees verband gewerkt aan een specifiek Rapid Alert System voor economische voedselfraude. Dat is iets dat ikzelf bijna onmiddellijk na het uitbreken van de paardenvleescrisis heb gevraagd in een brief gericht aan commissaris Borg.

 

Momenteel wordt dit nieuw netwerk uitgetest aan de hand van een aantal concrete onderzoeken naar internationale voedselfraude. België fungeert als pilootland bij twee van de testcases. Dat is toch belangrijk. Om evidente redenen kunnen wij geen concrete informatie geven, maar ik wil duidelijk maken dat wij bij het nieuw systeem dat uitgetest wordt, een voortrekkersrol spelen.

 

Wij zijn daarvan dus uiteraard voorstander. Als wij het voortouw nemen in Europa, is het duidelijk dat wij consistente en afdwingbare Europese wetgeving een conditio sine qua non vinden. Het is heel belangrijk dat wij al die acties ondernemen, omdat de voedselsector een heel belangrijke sector is en omdat het belangrijk is dat wij geen loze beweringen krijgen, dat men weet dat het gecontroleerd verloopt en dat men een aantal indianenverhalen uit de wereld kan helpen. U weet dat er een actie is van FEVIA met het motto Small Country, Great Food. Het is goed dat wij dat ondersteunen, maar dan moeten wij zeker zijn dat het great food is.

 

01.03  Reinilde Van Moer (N-VA): Mijnheer de minister, ik ben blij dat er controles zijn en dat wij blijkbaar zelfs een voortrekkersrol in Europa spelen op dit gebied, want hetgeen op het etiket staat, moet natuurlijk ook in de verpakking zelf zitten. Als er paardenvlees op vermeld staat, dan moet het ook paardenvlees zijn en niets anders, en hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld rundvlees.. Het is niet zo dat ik iets tegen paardenvlees heb. Ik kom zelf uit een streek waar paardenvlees vrij veel wordt geconsumeerd, in streekgerechten enzovoort. De consument moet echter op een eerlijke manier worden geïnformeerd, daarover gaat het.

 

Het incident is gesloten.

L'incident est clos.

 

De openbare commissievergadering wordt gesloten om 10.39 uur.

La réunion publique de commission est levée à 10.39 heures.