Commission de l'Économie, de la Politique scientifique,
de l'Éducation, des Institutions scientifiques et culturelles nationales, des
Classes moyennes et de l'Agriculture |
Commissie voor het Bedrijfsleven, het
Wetenschapsbeleid, het Onderwijs, de Nationale wetenschappelijke en culturele
Instellingen, de Middenstand en de Landbouw |
du Lundi 17 décembre
2012 Après-midi ______ |
van Maandag 17 december
2012 Namiddag ______ |
De behandeling van de vragen en interpellaties vangt aan om 15.12 uur. De vergadering wordt voorgezeten door de heer Kristof Calvo.
Le développement des questions et interpellations commence à 15.12 heures. La réunion est présidée par M. Kristof Calvo.
De voorzitter: Een aantal vragen zijn omgezet in schriftelijke vragen, bijvoorbeeld vraag nr. 14202 van de heer Clarinval.
- Mme Karine Lalieux au secrétaire d'État à l'Environnement, à l'Énergie et à la Mobilité, adjoint à la ministre de l'Intérieur et de l'Égalité des chances, et secrétaire d'État aux Réformes institutionnelles, adjoint au premier ministre, sur "les conséquences de la fermeture prolongée des centrales Tihange 2 et Doel 3" (n° 14248)
- M. Kristof Calvo au secrétaire d'État à l'Environnement, à l'Énergie et à la Mobilité, adjoint à la ministre de l'Intérieur et de l'Égalité des chances, et secrétaire d'État aux Réformes institutionnelles, adjoint au premier ministre, sur "le courrier adressé aux autorités locales, indiquant les mesures à prendre en cas d'éventuelles pannes d'électricité" (n° 14733)
- M. David Clarinval au secrétaire d'État à l'Environnement, à l'Énergie et à la Mobilité, adjoint à la ministre de l'Intérieur et de l'Égalité des chances, et secrétaire d'État aux Réformes institutionnelles, adjoint au premier ministre, sur "le risque de 'black-out' électrique en Belgique" (n° 14752)
- M. Olivier Maingain au secrétaire d'État à l'Environnement, à l'Énergie et à la Mobilité, adjoint à la ministre de l'Intérieur et de l'Égalité des chances, et secrétaire d'État aux Réformes institutionnelles, adjoint au premier ministre, sur "le plan d'action en cas de pénurie d'électricité" (n° 14759)
- Mme Rita De Bont au secrétaire d'État à l'Environnement, à l'Énergie et à la Mobilité, adjoint à la ministre de l'Intérieur et de l'Égalité des chances, et secrétaire d'État aux Réformes institutionnelles, adjoint au premier ministre, sur "la prévision de tarifs d'électricité élevés et le redémarrage de Doel 3 et de Tihange 2" (n° 14787)
- mevrouw Karine Lalieux aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister, over "de gevolgen van de verlengde sluiting van Tihange 2 en Doel 3" (nr. 14248)
- de heer Kristof Calvo aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister, over "de communicatie met de lokale besturen naar aanleiding van eventuele stroompannes" (nr. 14733)
- de heer David Clarinval aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister, over "het gevaar voor een black-out of stroomuitval in België" (nr. 14752)
- de heer Olivier Maingain aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister, over "het actieplan in geval van stroomtekorten" (nr. 14759)
- mevrouw Rita De Bont aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister, over "de voorziene hoge elektriciteitsprijzen en de heropstarting van Doel 3 en Tihange 2" (nr. 14787)
01.01 Rita De Bont (VB): Mijnheer de voorzitter, mijnheer de staatssecretaris, wij kregen dit jaar al vroeg met vrij lage temperaturen te maken, zoals op het moment dat ik mijn vraag heb ingediend. In die omstandigheden baart het mij zorgen dat onze eigen elektriciteitsproductie nog altijd beperkt is, doordat Doel 3 en Tihange 2, als gevolg van de scheurtjes, nog altijd niet heropgestart zijn.
Ten gevolge van een verhoogde vraag moeten wij extra elektriciteit uit het buitenland invoeren, maar de prijzen daarvoor zouden wel eens zeer hoog kunnen oplopen. De vraag zal immers niet alleen van ons komen, ook Duitsland zal elektriciteit uit het buitenland willen invoeren en Frankrijk en Nederland zullen zelf ook meer elektriciteit moeten gebruiken.
Inmiddels verklaarde Electrabel dat Doel 3 en Tihange 2 gerust, in de allerveiligste omstandigheden, zouden kunnen worden heropgestart, omdat de aangetroffen scheurtjes in de wand van de reactorkuip van beide kerncentrales onschadelijk zouden zijn. Volgens mij komt die heropstart er liefst zo vroeg mogelijk, niet alleen om te hoge invoerprijzen voor elektriciteit te voorkomen, maar ook om te voorkomen dat ook Electrabel in België werknemers op straat zou moeten zetten. GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel, heeft immers laten weten dat naast de prijzenslag, die momenteel aan de gang is, ook het stilleggen van kerncentrales het bedrijf geen goed doet en dat er voor 3,5 miljard bespaard zal moeten worden, waarvan 750 miljoen in België.
Ik heb de volgende vragen.
Ten eerste, wat is het oordeel van de regering en het FANC over het rapport met de conclusies van het onderzoek naar de microscopische luchtbelletjes, zoals zij die noemen, in de wand van de reactorkuipen van Doel 3 en Tihange 2?
Ten tweede, wanneer zouden die twee centrales heropgestart kunnen worden?
Ten derde, hoe kan echt worden voorkomen dat vanaf 1 januari de elektriciteitsprijs de pan uit swingt?
Ten vierde, bestaat de mogelijkheid om, in plaats van de nucleaire rente te verminderen, als compromis voor de winsten die Electrabel misloopt als gevolg van de sluiting van kerncentrales, het bedrijf ertoe aan te zetten om die rente te investeren in nieuwe gascentrales in België en zo te voorkomen dat er nog meer mensen werkloos worden?
Als wij zelf niet voor de voorziening zorgen, moeten wij ervoor zorgen dat de privésector het doet, eventueel door middel van een publiek-private samenwerking.
01.02 Kristof Calvo (Ecolo-Groen): Mijnheer de staatssecretaris, mijn vraag is iets specifieker. De federale regering heeft recent aan de provinciegouverneurs en een aantal gemeenten — in de pers was sprake van 69 gemeenten in Henegouwen — een communicatie gericht met betrekking tot eventuele stroompannes en hoe daarop gereageerd zou moeten worden. U begrijpt dat een artikel daarover mijn aandacht heeft opgewekt.
Ik wil u daarover de volgende vragen voorleggen.
Ten eerste, waarom werd die communicatie verstuurd, terwijl de regering eerder verklaarde dat de bevoorradingszekerheid gegarandeerd is? Voorkomen is beter dan genezen, daarmee ben ik het eens, maar misschien is er iets anders aan de hand?
Ten tweede, welke bijkomende maatregelen werden er uiteindelijk genomen naar aanleiding van de stillegging van Tihange 2 en Doel 3? Onze fractie was vragende partij voor een exhaustief winterplan op korte termijn, en ook voor een parlementaire hoorzitting met Elia en de CREG. Dat is niet gebeurd, maar u zult die vraag wel begrijpen in deze fase.
Ten derde, kan het Parlement beschikken over het crisisplan en de brief aan de lokale besturen?
Ten vierde, kunt u ons een overzicht geven van de aangeschreven lokale besturen? Op basis van welke criteria werden die gemeenten geselecteerd?
01.03 Staatssecretaris Melchior Wathelet: Ik heb een antwoord op de verschillende samengevoegde vragen. Ik zal het voorlezen.
Ces questions relèvent de mes compétences ainsi que de celles de Joëlle Milquet. Le délestage du réseau de transport d'électricité, c'est-à-dire une coupure ciblée et temporaire, peut avoir lieu à tout moment pour maintenir son équilibre. Un déséquilibre peut résulter d'un événement soudain ou d'une pénurie provisoire.
Elia a équipé son réseau pour délester, si nécessaire, des zones dans le respect des priorités établies dans l'arrêté ministériel du 3 juin 2005 fixant un plan de délestage de réseau de transport. Sur cette base, Elia a constitué un ensemble de zones de délestage réparties géographiquement dans tout le pays. Le choix de cette opération se ferait, le cas échéant, dans ces zones, mais il n'existe pas d'ordre planifié dans le délestage des tranches. En effet, cette décision dépendrait du type d'incident, de sa localisation, de son ampleur ou de la durée d'une éventuelle pénurie.
Pour le moment, aucune opération de délestage n'a été planifiée, car un incident est un événement soudain. De plus, nous ne nous trouvons pas dans une situation de pénurie d'électricité.
Er is een vermenging geweest tussen deze stappen en de onbeschikbaarheid van Doel 3 en Tihange 2. Het evaluatieproces van de afschakelprocedure werd op mijn vraag door Elia begonnen in maart van dit jaar, in samenwerking met de algemene directie Energie. Deze evaluatie heeft een gebrek aan informatie aangaande de afschakelprocedures bepaald in het ministerieel besluit van 3 juni 2005, aan het licht gebracht en dus een gebrek aan voorbereiding van de zones die betrokken zijn bij een afschakeling in de twee gevallen voorzien in het ministerieel besluit, namelijk de afschakeling in geval van een plots voorval en de afschakeling in geval van schaarste.
À partir de septembre, le centre de crise a dès lors été associé à ces travaux et a notamment obtenu d'Elia plus d'informations sur le découpage de ces zones de délestage afin de permettre à ce dernier de les intégrer dans les travaux préparatoires des autorités.
Concernant l'approvisionnement en électricité, des mesures ont été prises en tenant compte de l'hiver dernier et des analyses du mois d'août susceptibles de réduire l'impact résultant de l'indisponibilité de Doel 3 et Tihange 2.
Ces mesures sont: la garantie qu'aucune centrale ne sera fermée en Belgique avant septembre 2013; l'identification d'un potentiel de 1 000 MW pour des mesures de gestion de la demande; 300 MW d'interconnexion avec les Pays-Bas; la contractualisation de 70 MW supplémentaires dans les contrats interruptibles; la prise en compte des indisponibilités de Doel 3 et Tihange 2 dans la fixation des périodes d'entretien des centrales électriques belges; le maintien, grâce à des discussions avec mon collègue luxembourgeois, de la centrale de Twinerg sur le réseau Elia.
Aan die maatregelen worden enkele elementen toegevoegd in vergelijking met de voorbije winter, zoals de indienststelling van nieuwe en hernieuwbare productie-eenheden in België, met daarin inbegrepen 200 megawatt supplementaire offshore-energie, de indienststelling van productiecapaciteit in de naburige landen en specifiek met het oog op de winter genomen maatregelen. Duitsland heeft bijvoorbeeld beslist om sommige steenkoolcentrales opnieuw op te starten.
Al die maatregelen laten mij toe te bevestigen dat het risico voor deze winter niet noodzakelijk groter is dan de vorige winter, ondanks de onbeschikbaarheid van Doel 3 en Tihange 2. Het risico is, zoals de vorige jaren, beperkt en blijft verbonden met dezelfde factoren als vorig jaar, namelijk een lange en hevige koudegolf over heel Europa gekoppeld aan een zeer zwakke hernieuwbare productie, wat een grote onzekerheid met zich brengt in Europa en dus ook in België.
Bijgevolg hebben Elia en mijn administratie boven op die maatregelen een monitoring van de bevoorradingszekerheid opgestart die moet toelaten om elk risico van tekort ten vroegste zeven dagen vooraf aan het licht te brengen en om de nodige maatregelen te nemen. De monitoring is permanent en transparant en kan worden geconsulteerd via een groen, oranje of rood licht op de website van Elia.
Ce monitoring doit nous permettre d'anticiper au maximum l'éventuelle situation de pénurie liée à des circonstances exceptionnelles et d'informer, le plus tôt possible, l'ensemble de la population sur les mesures qui seront prises, le cas échéant, en cas de concrétisation de cette pénurie.
Il n'y a aucune raison d'être inquiet. Toutes les mesures ont été prises pour compenser l'indisponibilité de Doel 3 et Tihange 2. Les risques pour cet hiver ne sont pas forcément plus grands que pour l'hiver dernier; ils sont toujours liés à la survenance de circonstances exceptionnelles. Par contre, nous n'avons probablement jamais été aussi bien préparés.
Il n'y a également aucune raison pour remettre en cause les décisions prises le 4 juillet, qui contiennent des mécanismes qui doivent nous permettre d'assurer la sécurité d'approvisionnement de manière structurelle, tout en réalisant une révolution énergétique en Belgique.
01.04 Rita De Bont (VB): Mijnheer de staatssecretaris, volgens mij zijn er niet veel nieuwe elementen in uw antwoord. De ongerustheid bij de bevolking in verband met de risico’s van de bevoorrading is in elk geval nog niet weggenomen en daarom lijkt het mij goed dat u een en ander herhaalt.
De prijzen zullen wij nog moeten afwachten. Wij kijken ter zake uit naar het nieuwe uitrustingsplan. Ik maak niet permanent deel uit van deze commissie, maar ik meen dat wij dat plan begin januari mogen verwachten. Of vergis ik mij?
01.05 Staatssecretaris Melchior Wathelet: (...) januari en de rest voor de drie eerste maanden van 2013.
01.06 Rita De Bont (VB): Ondertussen zullen wij al een beeld hebben van hoe de zaken tijdens de winter zijn geëvolueerd. Het is goed dat u de zaken permanent in de gaten houdt.
01.07 Kristof Calvo (Ecolo-Groen): Mijnheer de staatssecretaris, ik dank u voor uw antwoord. U hebt echter niet geantwoord op de vraag of het Parlement zou kunnen beschikken over het crisisplan en de communicatie aan de lokale besturen.
01.08 Staatssecretaris Melchior Wathelet:
(…) (zonder micro)
01.09 Kristof Calvo (Ecolo-Groen): Nee? Geen probleem.
01.10 Staatssecretaris Melchior Wathelet: Ik weet hoe men daarmee speelt. Ik heb dat kunnen vaststellen in de media. De bedoeling van sommige mensen die daarover dan beschikken, is om angst te zaaien bij de bevolking, terwijl dat niet moet.
Neemt u het mij niet kwalijk, maar ik ben ter zake duidelijk en transparant geweest, alsook over de situatie op de website van Elia. Ik ben niet zinnens om meer te doen dan dat.
01.11 Kristof Calvo (Ecolo-Groen): Ik betreur dat u het Parlement verwijt angst te zaaien. Ik neem akte van uw antwoord.
Wij kijken uit naar de verdere debatten op het vlak van de bevoorradingszekerheid en het uitrustingsplan.
De voorzitter: Mevrouw Lalieux, mijnheer Maingain, ik moet u helaas meedelen dat uw vraag al is gepasseerd.
01.12 Karine Lalieux (PS): J’en suis désolée. (…)
De voorzitter: De minister heeft een antwoord geformuleerd en u kunt dat schriftelijk opvragen. Ons tweede agendapunt, zijnde de behandeling van het ontwerp houdende dringende bepalingen inzake kmo’s, is immers sneller gevorderd dan verwacht, waarna ik het voorzitterschap heb overgenomen van mevrouw Van der Auwera.
Het incident is gesloten.
02 Question de Mme Muriel Gerkens au secrétaire d'État à l'Environnement, à l'Énergie et à la Mobilité, adjoint à la ministre de l'Intérieur et de l'Égalité des chances, et secrétaire d'État aux Réformes institutionnelles, adjoint au premier ministre, sur "l'adhésion du fédéral à IRENA" (n° 14358)
02 Vraag van mevrouw Muriel Gerkens aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister, over "de toetreding van de federale Staat tot IRENA" (nr. 14358)
02.01 Muriel Gerkens (Ecolo-Groen): Monsieur le président, monsieur le secrétaire d'État, cette question pourrait également être posée au ministre Reynders car il s'agit d'un processus d'adhésion à une agence internationale.
Depuis bientôt un an, les Régions et les Communautés ont accompli leur part de travail dans le processus d'adhésion à IRENA, l'Agence internationale pour l'Énergie renouvelable. Nous restons à présent en attente du niveau fédéral pour pouvoir terminer ce processus d'adhésion. Apparemment, la Hongrie et la Belgique sont les seuls États membres à ne l'avoir pas encore finalisé.
L'argument d'un gouvernement en affaires courantes avait été avancé lorsqu'une question similaire au sujet des délais avait été posée l'an dernier.
La troisième assemblée générale d'IRENA aura lieu les 13 et 14 janvier 2013. La Belgique y participera-t-elle en qualité de membre ou non? Dans la négative, cela nous exclurait du processus décisionnel, ce qui engendrerait des conséquences néfastes pour les entreprises actives dans le secteur des énergies renouvelables.
Monsieur le secrétaire d'État, quelles sont les raisons de ce retard?
02.02 Melchior Wathelet, secrétaire d'État: Monsieur le président, madame Gerkens, depuis juillet 2012, les procédures de ratification par les Régions et Communautés sont terminées. La procédure de ratification par l'État fédéral relève de la responsabilité du ministre des Affaires étrangères. Je vous invite donc à lui poser la question.
Je vous précise néanmoins que les discussions relatives au projet d'accord de coopération entre l'État fédéral et les Régions ont abouti fin novembre. Ce projet d'accord sera soumis aux différents niveaux de pouvoir avant d'être proposé à la signature des ministres fédéraux et régionaux compétents. J'espère que nous pourrons avancer le plus vite possible.
02.03 Muriel Gerkens (Ecolo-Groen): Monsieur le secrétaire d'État, je vous remercie. J'ai également soumis la question au ministre Reynders. Le projet d'accord de coopération est-il un préalable indispensable au niveau fédéral pour finaliser le processus d'adhésion?
02.04 Melchior Wathelet, secrétaire d'État: Madame Gerkens, je vous répondrai que la question ne se pose plus: de toute façon, c'est fait!
02.05
Muriel Gerkens (Ecolo-Groen): Effectivement!
02.06 Melchior Wathelet, secrétaire d'État: Du moins, cette barrière n'existe plus. C'est tout ce que je puis vous dire.
02.07 Muriel Gerkens (Ecolo-Groen): Monsieur le secrétaire d'État, vous n'avez donc pas reçu d'information de la part de votre collègue, M. Reynders. Je l'interrogerai, mais je trouve cette situation malheureuse puisque le problème concerne les mesures énergétiques.
De voorzitter: Ecolo en staatssecretaris Wathelet vormen één front, we hebben dat vandaag nog kunnen lezen.
Mijn moeder sms’t mij: dat men goed bezig is, als men de minister zenuwachtig maakt.
02.08 Staatssecretaris Melchior Wathelet: Dan is men heel goed bezig.
Het incident is gesloten.
L'incident est clos.
De voorzitter: Vragen nrs 14663 en 14685 van de heer Clarinval worden omgezet in schriftelijke vragen. De selectieve verontwaardiging van de MR over uittredingsvergoedingen is opmerkelijk.
Vraag nr. 14736 van mezelf wordt omgezet in een schriftelijke vraag, maar kan ik eventueel nu het antwoord schriftelijk meekrijgen?
Vragen nrs 14807 en 14808 van mezelf worden eveneens omgezet in schriftelijke vragen.
Ik heb begrepen dat de heer Wollants vraag nr. 14741 heeft laten uitstellen.
03 Vraag van de heer Kristof Calvo aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister, over "de stand van zaken van de financiële overeenkomsten voor Myrrha" (nr. 14738)
03 Question de M. Kristof Calvo au secrétaire d'État à l'Environnement, à l'Énergie et à la Mobilité, adjoint à la ministre de l'Intérieur et de l'Égalité des chances, et secrétaire d'État aux Réformes institutionnelles, adjoint au premier ministre, sur "l'état d'avancement des accords financiers pour Myrrha" (n° 14738)
03.01 Kristof Calvo (Ecolo-Groen): Mijnheer de staatssecretaris, wij kennen het MYRRHA-project. Wij hebben ook al eerder over het project van gedachten gewisseld.
Bij eerdere parlementaire vragen ter zake bleek steevast dat nog geen duidelijkheid bestaat over de bijdrage van derde landen. Bedoelde bijdragen zouden in principe goed moeten zijn voor 60 % van de projectkostprijs, wat voor het SCK toch een stevige zoektocht betekent om de financiering van het project rond te krijgen.
Het intreden van derde partners is in vergelijking met de nota van de Ministerraad van 2010 al opgeschoven. Toen was er sprake van 2012 voor de financiële bijdragen van derden. Nu lijkt het wachten op 2014. Dat betekent dat zelfs voor horizon 2014 stilaan financiële overeenkomsten zouden moeten worden gesloten.
Mijnheer de staatssecretaris, ten eerste, zijn er ondertussen al financiële overeenkomsten van derde landen ondertekend?
Wenst de regering nu, op dit moment, duidelijkheid of pas in 2014?
Tot wanneer zal MYRRHA volledig met Belgische middelen worden gefinancierd?
Ten tweede, zijn ondertussen een roadmap en een aangepast businessplan aan de ad-hocopvolgingsgroep voorgelegd?
Ik heb begrepen dat zulks het geval is. Ik heb de documenten als Parlementslid opgevraagd, maar ik kan er niet over beschikken. Zou u de desbetreffende documenten aan het Parlement willen bezorgen?
Ten derde, wat waren de bevindingen van de ad-hocopvolgingsgroep over het meest recente vorderingsrapport? Kan het Parlement over dat vorderingsrapport beschikken?
03.02 Staatssecretaris Melchior Wathelet: Ik kan u, ten eerste, mededelen dat er nog steeds onderhandelingen worden gevoerd met een tiental landen en met de Europese instellingen om de externe financiering van MYRRHA te versterken. Het is inderdaad de bedoeling daartoe financiële overeenkomsten te sluiten, wat op het ogenblik nog niet het geval is.
Dat wil niet zeggen dat dergelijke overeenkomsten er niet zullen komen. De discussies werden het voorbije jaar echter beïnvloed door het nucleaire ongeval te Fukushima, de nog steeds voortdurende financiële crisis en de onzekerheid over een kernuitstap in een aantal landen. Het jaar 2013 wordt dan ook cruciaal voor de onderhandelingen in kwestie.
Het SCK/CEN heeft van de regering een mandaat tot eind 2014 gekregen. Het moet uiterlijk tegen voornoemde datum duidelijkheid bieden.
Het project MYRRHA wordt momenteel voornamelijk door de Belgische overheid gefinancierd. Ook nu reeds dragen belangrijke, Europese kaderprogramma’s echter bij aan de financiering van bepaalde opdrachten die het SCK/CEN tegen 2014 moet uitvoeren. Tevens zijn er een heel aantal akkoorden met binnen- en buitenlandse onderzoeksinstellingen, die tot de financiering van de opdrachten bijdragen.
Ten tweede, het aangepaste businessplan en de geassocieerde roadmap voor de periode 2010-2014 werden inderdaad aan de ad-hocopvolgingsgroep voorgelegd. Beide documenten zijn interne documenten van de opvolgingsgroep.
Ten derde, het tweede vorderingsrapport bestrijkt de periode juni 2011 – mei 2012. Het werd eveneens aan de ad-hocopvolgingsgroep bezorgd.
De opvolgingsgroep heeft vastgesteld dat voor de meeste subprojecten de vooropgestelde planning werd gevolgd. Niettemin loopt een aantal subprogramma’s vertraging op. De vooropgestelde doelstelling van 2014 blijft echter haalbaar.
Het vorderingsrapport zelf is een werkdocument voor het comité. Een nieuw synthesedocument en een ontwerp van nota aan de Ministerraad over de vooruitgang van het MYRRHA-project zijn wel in voorbereiding.
03.03 Kristof Calvo (Ecolo-Groen): Dat kunt u wel delen met het Parlement of betreft het ook een werkdocument?
03.04 Staatssecretaris Melchior Wathelet: Ik wil de primeur laten aan de regering.
03.05 Kristof Calvo (Ecolo-Groen): Dat begrijp ik.
03.06 Staatssecretaris Melchior Wathelet: Maar ik ben zeker dat ik daarna een vraag zal krijgen van u om uw moeder te plezieren.
03.07 Kristof Calvo (Ecolo-Groen): U kent de gang van zaken en ik respecteer die volledig, mijnheer de staatssecretaris. Ik meen dat u ook wel begrijpt waarom onze fractie en ikzelf zo veel interesse hebben in het dossier. Het gaat over een financieel heel relevant dossier, dat ook heel bepalend zal zijn voor de toekomst van het studiecentrum.
U geeft heel duidelijk en heel eerlijk aan dat er vandaag nog altijd geen financiële overeenkomsten zijn, hoewel de initiële deadline vroeger lag. Ik meen dat u ook heel eerlijk bent over de oorzaken van die vertraging, waaronder de ramp in Fukushima en de financiële crisis. De wereld is aan het veranderen en in zo’n veranderende wereld is er wellicht geen plaats voor MYRRHA. Dat is toch wel een heel belangrijke vaststelling. Ik dank u voor de eerlijkheid en ik kijk uit naar de verdere afloop van het dossier.
Ik kom dan tot een ander punt, dat ik in de repliek nog zou willen aanhalen. De manier waarop het MYRRHA-dossier evolueert, sterkt mij in de overtuiging dat u samen met het SCK een beheersovereenkomst moet opstellen om samen het SCK van de toekomst te definiëren met aandacht voor de fundamenten en de prioriteiten. In die overeenkomst kan ook worden opgenomen waarvoor het SCK financiële middelen van de federale overheid kan ontvangen. Ik geloof oprecht dat dat een heel belangrijke oefening is. Als u die oefening niet maakt, zou dat, in combinatie met een MYRRHA-kater, wel eens heel spijtig kunnen zijn.
03.08 Staatssecretaris Melchior Wathelet: Ik wil hieraan toch iets toevoegen. Wij hebben niet dezelfde mening over het MYRRHA-project, maar nu moet er vooruitgang worden geboekt. Het is tijd om meer zicht te krijgen op de financiering van de projecten. Ik meen dat de Belgische Staat een duidelijk teken heeft gegeven. Wij krijgen heel veel positieve tekenen van zowat overal en het is nu tijd om te leveren.
Ik meen dat de volgende maanden cruciaal zullen zijn voor het MYRRHA-project.
03.09 Kristof Calvo (Ecolo-Groen): Mijnheer de staatssecretaris, ik ben het daarmee eens. De tijd van de presentaties en de persconferenties moeten wij achter ons laten. Er moet duidelijkheid komen over de vraag of het project al dan niet een financiële toekomst heeft. U weet dat ik daar grote twijfels bij heb. Dat is ook de reden waarom ik u uitnodig om werk te maken van een beheersovereenkomst en een strategische visie voor het SCK, die een antwoord geeft op de vraag waarvoor de belastingmiddelen worden aangewend en waarvoor niet.
L'incident est clos.
04 Vraag van de heer Kristof Calvo aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister, over "het doorrekenen van de nucleaire bijdrage" (nr. 14806)
04 Question de M. Kristof Calvo au secrétaire d'État à l'Environnement, à l'Énergie et à la Mobilité, adjoint à la ministre de l'Intérieur et de l'Égalité des chances, et secrétaire d'État aux Réformes institutionnelles, adjoint au premier ministre, sur "la répercussion sur des tiers de la contribution nucléaire" (n° 14806)
04.01 Kristof Calvo (Ecolo-Groen): Mijnheer de staatssecretaris, we hebben het hierover reeds gehad tijdens de besprekingen vorige week donderdag over de nucleaire bijdrage. Er bleven echter openstaande vragen.
Het wetgevend kader inzake de repartitiebijdrage bepaalt in artikel 14, § 9 van de wet dat de nucleaire exploitanten de nucleaire bijdrage niet mogen doorrekenen. Ik citeer: “De kernexploitanten mogen hun individuele bijdrageplicht op generlei wijze doorrekenen of verhalen, rechtstreeks of onrechtstreeks, op andere ondernemingen of op de eindafnemer.” In de praktijk gebeurt dit wellicht toch. Ik heb in dat verband reeds verwezen naar de communicatie van GDF Suez. Het zou kunnen dat spelers met trekkingsrechten zoals E.ON en Blue Sky toch een deel van de factuur van de nucleaire bijdrage krijgen doorgespeeld.
Als dat zo zou zijn, hoe springt u daar dan mee om? Artikel 14, § 9 is een cruciale bepaling in de wetgeving op de repartitiebijdrage. Gek genoeg voorziet de wetgeving niet in boetes voor het niet-respecteren van die bepaling, wat voor andere deelbepalingen wel het geval is. Onze fractie heeft daarvoor vorige week een amendement ingediend, maar daarover moet nog worden gestemd in plenaire vergadering.
Ten eerste, mogen nucleaire exploitanten dan toch een deel van de nucleaire bijdrage doorrekenen?
Ten tweede, geldt er een afwijking voor deze doorrekening voor spelers die beschikken over trekkingsrechten? Geldt artikel 14, § 9 ook voor zulke gevallen?
Ten derde, bent u bereid een onderzoek in te stellen naar het eventueel doorrekenen van de nucleaire bijdrage aan spelers met trekkingsrechten? Is hierin geen rol weggelegd voor energieregulator CREG, namelijk het analyseren van de contracten met betrekking tot de trekkingsrechten voor nucleaire capaciteit?
Ten vierde, bent u bereid om een administratieve boete, zoals die reeds bestaat voor andere bepalingen, ook te koppelen aan het eventueel doorrekenen?
Ten vijfde, hoe zal de nucleaire bijdrage worden verdeeld bij het ter beschikking stellen van 1 000 megawatt nucleaire capaciteit, een belangrijk onderdeel van uw uitrustingsplan?
04.02 Staatssecretaris Melchior Wathelet: Artikel 14, § 9 stelt het volgende: “De kernexploitanten zoals bedoeld in artikel 2, 5°, en elke andere vennootschap bedoeld in artikel 24, § 1, mogen hun individuele bijdrageplicht op generlei wijze doorrekenen of verhalen, rechtstreeks of onrechtstreeks, op andere ondernemingen of op de eindafnemer.” We hebben dit jaar op generlei wijze de wetgeving ter zake aangepast en we blijven binnen het strategisch kader van de repartitiebijdragen van 2008, 2009, 2010 en 2011. De wet moet toegepast worden en voor het overige, wat de trekkingsrechten betreft, is het niet aan mij om de inhoud van bepaalde commerciële contracten te becommentariëren. Ik ken die zelfs niet.
Ten derde, vanaf 2013 zal het vangnet de CREG toelaten om elke vraag tot verhoging van de prijzen van verjaarde leveringscontracten van elektriciteit die geen indexering of belastingwijze betreft te aanvaarden of te weigeren. Indien een verhoging zou worden voorgesteld om deze nucleaire bijdrage te verhalen, zal zij meer dan waarschijnlijk geweigerd worden door de CREG. Ter herinnering, de indexatie van de variabele elektriciteitsprijzen zal voortaan worden uitgevoerd op basis van objectieve parameters rechtstreeks verbonden aan de elektriciteitsprijzen op de internationale beurs. Elk ander motief voor indexering is uitgesloten.
Ten vierde, deze vraag is verbonden met het vorige antwoord, namelijk het normaal functioneren van het vangnet. In het vangnet is voldoende bescherming voor de consumenten ingebouwd, evenals een administratief boetesysteem. Ik raad u hiervoor de lectuur van artikel 20bis van de elektriciteitswet aan, dat u van buiten kent.
Ten vijfde, van zodra die 1 000 megawatt ter beschikking wordt gesteld, namelijk in 2015 wanneer de verlengingsprocedure voor de levensduur van Tihange 1 met 10 jaar begint, zal de ter beschikking gestelde en geïnstalleerde capaciteit niet meer worden meegenomen in de bepaling van de basis en de aanvullende repartitiebijdragen. Deze 1 000 megawatt zal dan immers geen rente meer genereren voor de eigenaars.
04.03 Kristof Calvo (Ecolo-Groen): Mijnheer de staatssecretaris, ik dank u voor uw antwoord. Begrijp ik het goed dat als de nucleaire bijdrage naar spelers met trekkingsrechten wordt doorgerekend, u het met mij eens bent dat de wet niet wordt gerespecteerd? Dat was mij niet helemaal duidelijk.
04.04 Staatssecretaris Melchior Wathelet: De wet moet gerespecteerd worden. Ik ken de commerciële contracten niet, ik kan alleen de wet laten respecteren. Als de wet niet zou gerespecteerd worden, moet men de nodige juridische middelen gebruiken om de wet te laten respecteren.
04.05 Kristof Calvo (Ecolo-Groen): U legt de bal in het kamp van de spelers met trekkingsrechten, E.ON en…
04.06 Staatssecretaris Melchior Wathelet: Trekkingsrechten of andere, ik wil niet focussen op de ene of de andere.
04.07 Kristof Calvo (Ecolo-Groen): Mijn vraag was…
04.08 Staatssecretaris Melchior Wathelet: …over de rente. Ze zullen dat ook contesteren.
04.09 Kristof Calvo (Ecolo-Groen): Mijn vraag was net wel gefocust, omdat het deelaspect een vraag en een antwoord verdient.
Ik begrijp dat in de specifieke situatie van trekkingsrechten de nucleaire bijdrage niet mag worden doorgerekend. U geeft wel heel duidelijk aan dat, indien het wel zo zou zijn, E.ON en Blue Sky initiatieven moeten nemen. Dat betreur ik. U zou bijvoorbeeld door een wetswijziging of door een onderzoek naar belangrijke contracten in onze energiemarkt het verschil kunnen maken.
Ik ben het helemaal eens met uw stelling over het vangnetmechanisme voor de individuele consument. Het zou goed zijn, mochten we zulke mechanismen of initiatieven ook op andere fronten introduceren.
Ik kom er nog op terug.
Het incident is gesloten.
L'incident est clos.
De openbare commissievergadering wordt gesloten om 15.44 uur.
La réunion publique de commission est levée à 15.44 heures.