Commission de l'Infrastructure, des Communications et des Entreprises publiques

Commissie voor de Infrastructuur, het Verkeer en de Overheidsbedrijven

 

du

 

Mercredi 8 décembre 2010

 

Après-midi

 

______

 

 

van

 

Woensdag 8 december 2010

 

Namiddag

 

______

 

 


De vergadering wordt geopend om 14.47 uur en voorgezeten door mevrouw Maggie De Block.

La séance est ouverte à 14.47 heures et présidée par Mme Maggie De Block.

 

01 Vraag van de heer Peter Dedecker aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen over "de omzetting van de telecom package" (nr. 901)

01 Question de M. Peter Dedecker au ministre pour l'Entreprise et la Simplification sur "la transposition du paquet télécom" (n° 901)

 

01.01  Peter Dedecker (N-VA): Mijnheer de minister, u kent de richtlijnen van de telecom package wel, die op 25 november 2009 zijn goedgekeurd door het Europees Parlement en door de Europese Raad. Zij moeten worden omgezet in nationale wetgeving tegen mei 2011. Het gaat om twee belangrijke richtlijnen en een bijkomende verordening ter oprichting van de Europese regulator, een adviesinstantie voor de nationale regulatoren.

 

Deze richtlijnen hebben een belangrijke impact op de privacy, de universele dienstverlening, de consumentenbescherming en zo meer. Het spreekt voor zich dat het vrij belangrijke richtlijnen zijn en dat het belangrijk is ze snel om te zetten in nationale wetgeving. Ze bevatten trouwens een zekere vrijheidsgraad. Er zijn nog elementen waarover wij kunnen discussiëren, waarvoor een brede consultatie van alle belanghebbenden – telecomoperatoren en consumentenverenigingen – noodzakelijk is.

 

Inspraak vergt natuurlijk tijd, en de tijd is vrij beperkt. Ik zei het al, in mei 2011 moet dit pakket omgezet zijn.

 

Ik had van u graag gehoord hoe u de planning voor de omzetting van die richtlijnen ziet. Ligt er al een ontwerp klaar? Tegen wanneer wordt een ontwerp verwacht? Wanneer zal het voorgelegd worden aan de belangenorganisaties? In welke termijnen voorziet u voor de consultaties? Tegen wanneer meent u dat het hele proces afgerond kan zijn, er uiteraard rekening mee houdend dat de regering in lopende zaken is? Dank u wel.

 

01.02 Minister Vincent Van Quickenborne: Mevrouw de voorzitter, collega, ik heb het BIPT gevraagd een analyse te maken van de nodige wetswijzigingen aan de hand van de Europese richtlijnen en op basis hiervan de noodzakelijke wetteksten voor te bereiden.

 

Het instituut heeft de documenten klaargemaakt voor de zomervakantie en heeft deze voor nazicht bezorgd aan een extern bureau. De FOD Economie, de Raad voor de Mededinging en de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer werden intussen geraadpleegd.

 

Het instituut heeft de documenten aan de hand van de opmerkingen intussen gefinaliseerd. Binnen enkele dagen zal het ontwerp als consultatiedocument worden gepubliceerd op de website van het instituut. Er zal een antwoordtermijn van een maand worden voorzien.

 

Alles zal in het werk worden gesteld om te proberen de voorziene streefdatum van 25 mei 2011 te halen.

 

01.03  Peter Dedecker (N-VA): Mevrouw de voorzitter, mijnheer de minister, ik hoop samen met u dat de publicatie op de website van het BIPT vrij snel zal gebeuren zodat wij nog over voldoende tijd beschikken.

 

L'incident est clos.

Het incident is gesloten.

 

02 Questions jointes de

- Mme Kattrin Jadin au ministre pour l'Entreprise et la Simplification sur "le principe et les modalités d'ouvrir le marché des communications mobiles à un nouvel opérateur" (n° 403)

- M. Peter Dedecker au ministre pour l'Entreprise et la Simplification sur "l'incidence budgétaire des licences télécom" (n° 885)

02 Samengevoegde vragen van

- mevrouw Kattrin Jadin aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen over "de toelating van een nieuwe operator tot de markt voor mobiele communicatie en de voorwaarden daarvoor" (nr. 403)

- de heer Peter Dedecker aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen over "de impact van de telecomlicenties op de begroting" (nr. 885)

 

De voorzitter: Vraag nr. 403 van mevrouw Jadin wordt omgezet in een schriftelijke vraag. Mijnheer Dedecker, u hebt het rijk dus voor u alleen.

 

02.01  Peter Dedecker (N-VA): Mevrouw de voorzitter, mijnheer de minister, dit is iets dat ondertussen ook een zekere voorgeschiedenis kent. Bij de invoering van de mobiele telefonie in ons land werden daarvoor de benodigde licenties geveild. Wij hebben het daarnet gehad over een eventuele vierde licentie die geveild zou worden. Drie operatoren hebben die licentie destijds binnengehaald: Proximus, Mobistar en BASE/KPN Belgium. Die licenties zijn onderworpen aan een zekere heffing en zouden na een periode van 15 jaar stilzwijgend worden verlengd. Tenzij een van beide partijen, in casu de operator of de overheid, twee jaar voor afloop kenbaar maakt hiervan af te willen zien.

 

De overheid liet weten aan de operatoren te willen afzien van die stilzwijgende verlenging om aldus, na onderhandelingen, een bijkomende heffing te kunnen vorderen. Dit gebeurde echter niet tijdig voor Proximus maar wel voor Mobistar en Base. Die operatoren zijn in beroep gegaan bij het hof van beroep. De beslissing ten aanzien van Proximus om niet stilzwijgend te verlengen werd op 20 juli 2009 vernietigd aangezien ze niet tijdig kenbaar gemaakt was. Op basis van het gelijkheidsbeginsel in onze Grondwet werd die beslissing ten aanzien van Mobistar door het hof van beroep ook vernietigd op 22 september 2009. De beslissing ten aanzien van Base werd door het BIPT ingetrokken. Dat is een verhaal dat u reeds gedeeltelijk hebt toegelicht in de commissie voor de Infrastructuur van 9 december 2009.

 

Vervolgens werd besloten dit recht te zetten en de heffingen alsnog te innen door in deze Kamer een reparatiewet goed te keuren op 15 maart jongstleden ter wijziging van de telecomwet van 13 juni 2005.

 

De drie operatoren hebben evenwel opnieuw een klacht ingediend, deze keer bij het Grondwettelijk Hof, ter vernietiging van deze reparatiewet, waarbij zij onder meer de terugwerkende kracht ervan hekelen. Dat is natuurlijk steeds een beetje een tricky business.

 

In afwachting van een uitspraak door het Hof had ik graag van u geweten wat de mogelijke impact van een vernietiging van deze wet kan zijn op onze penibele begroting. U weet immers dat die gelden geïnd worden door het BIPT, maar dat er jaarlijks een overboeking gebeurt van het BIPT naar de Staatskas. Uiteraard had ik graag die impact gekend, dus zowel op de begroting van het BIPT als op de staatsbegroting.

 

Wat is het totaalbedrag en het bedrag per operator dat ons land of het BIPT dreigt mis te lopen, uitgesplitst naar eenmalige en recurrente inkomsten?

 

Werden deze heffingen tot nu toe betaald, in afwachting van die vernietiging? Welk bedrag zouden de operatoren kunnen terugvorderen indien het Hof hen gelijk geeft?

 

02.02 Minister Vincent Van Quickenborne: Mevrouw de voorzitter, ten eerste, wij hebben in het Parlement bij wet van 15 maart 2010 de bedoelde verlengingen goedgekeurd. Ik heb het over de verlenging van de vergoeding. Tegen de verlenging is door de drie operatoren bij het Grondwettelijk Hof beroep aangetekend.

 

Wij zijn op dit ogenblik volop in discussie. Wij hebben alle argumenten van de operatoren weerlegd in een omvangrijk antwoordmemorandum, dat op 26 november 2010 ter griffie van het Grondwettelijk Hof werd neergelegd.

 

Met het voorgaande heb ik de stand van zaken geschetst.

 

Inzake het tweede generatiespectrum biedt de wet de mogelijkheid aan de operatoren om te kiezen tussen een eenmalige betaling voor de periode tot 2015 of 2021 en een jaarlijkse betaling. Belgacom heeft in april 2010 voor jaarlijkse betalingen gekozen. Mobistar heeft onlangs dezelfde keuze gemaakt.

 

Behalve de heffingen die in artikel 30 van de wet van 13 juni 2010 worden bepaald, betalen operatoren aan het BIPT jaarlijks een aanvullende heffing voor het beheer van hun licentie, die rechtstreeks in de koninklijke besluiten van 1995 en 1997 is ingeschreven. Voornoemde besluiten regelen het tweede generatiespectrum. De heffing voor het beheer van licenties wordt door de operatoren niet betwist.

 

Ik kan ter zake de vergoedingen meegeven, zodat u ze kent. Belgacom betaalt jaarlijks 3.933.600 euro. Mobistar betaalt jaarlijks 3.179.660 euro. KPN betaalt jaarlijks 5.212.020 euro. Het gaat om een eerste vergoeding, die niet wordt betwist en die de aanvullende heffing voor het beheer van hun licentie wordt genoemd.

 

Ik kom tot de vergoedingen die in de wet zijn ingeschreven voor de verlengingen. Belgacom zal 79 109 132 euro moeten betalen voor de periode 2010-2015. Zij hebben gekozen voor jaarlijkse betalingen en hebben in april 2010 al 12 248 393 euro betaald. Zij moeten nog voor 15 december van dit jaar 16 452 097 euro betalen voor het jaar 2011. Mobistar heeft ook gekozen voor jaarlijkse betalingen, zoals reeds gezegd. Het totaal dat zij moeten betalen is 79 028 818,88 euro. Een eerste schijf van 1 439 212 euro is voor 12 december verschuldigd voor de periode tussen 27 november en einde 2010. Een tweede schijf ter waarde van 16 760 671 euro dekt het jaar 2011 en is voor 15 december van dit jaar verschuldigd. Voor Base wordt de licentie pas in 2013 verlengd. Ik denk dat dit een antwoord is op uw vraag.

 

02.03  Peter Dedecker (N-VA): Mijnheer de minister, dank u voor deze omstandige uitleg. We kunnen alleen maar afwachten wat het Grondwettelijk Hof hiervan vindt. Ik hoop natuurlijk op een positieve afloop van heel het verhaal.

 

Het incident is gesloten.

L'incident est clos.

 

De voorzitter: Vraag nr. 1298 van de heer Terwingen wordt uitgesteld. Vraag nr. 549 is eigenlijk verkeerdelijk in deze commissie beland. Zij moet eigenlijk door de minister van Gelijke Kansen worden beantwoord.

 

Mijnheer de minister, ik betreur het dat u naar hier bent moeten komen voor twee vragen.

 

De vragen nr. 1497 en nr. 1498 van de heer Jef Van den Bergh worden omgezet in schriftelijke vragen.

 

De openbare commissievergadering wordt gesloten om 15.04 uur.

La réunion publique de commission est levée à 15.04 heures.