Commission
des Finances et du Budget |
Commissie voor de Financiën en de Begroting |
du Mercredi 1 décembre 2010 Matin ______ |
van Woensdag 1 december 2010 Voormiddag ______ |
La séance est ouverte à 10.03 heures et présidée par M. Josy Arens.
De vergadering wordt geopend om 10.03 uur en voorgezeten door de heer Josy Arens.
- Mme Kattrin Jadin au secrétaire d'État au Budget, à la Politique de migration et d'asile, à la Politique des familles et aux Institutions culturelles fédérales sur "l'arrêt de travail dans les structures d'accueil de Fedasil" (n° 1045)
- Mme Karin Temmerman au secrétaire d'État au Budget, à la Politique de migration et d'asile, à la Politique des familles et aux Institutions culturelles fédérales sur "la crise au sein du personnel de Fedasil" (n° 1075)
- Mme Karin Temmerman au secrétaire d'État au Budget, à la Politique de migration et d'asile, à la Politique des familles et aux Institutions culturelles fédérales sur "les moyens consacrés à la politique d'asile" (n° 1328)
- mevrouw Kattrin Jadin aan de staatssecretaris voor Begroting, voor Migratie- en asielbeleid, voor Gezinsbeleid en voor de Federale Culturele Instellingen over "de werkonderbreking in de opvangvoorzieningen van Fedasil" (nr. 1045)
- mevrouw Karin Temmerman aan de staatssecretaris voor Begroting, voor Migratie- en asielbeleid, voor Gezinsbeleid en voor de Federale Culturele Instellingen over "de personeelscrisis bij Fedasil" (nr. 1075)
- mevrouw Karin Temmerman aan de staatssecretaris voor Begroting, voor Migratie- en asielbeleid, voor Gezinsbeleid en voor de Federale Culturele Instellingen over "de middelen van het asielbeleid" (nr. 1328)
01.01 Kattrin Jadin (MR): Monsieur le président, monsieur le secrétaire d'État, un arrêt de travail a été observé dans les différentes structures d'accueil de Fedasil le 18 novembre de 10 h 00 à 10 h 50. Depuis trois ans, les syndicats attendaient une réponse à leurs revendications liées au statut du personnel. Ils demandaient notamment l'intégration de Fedasil au sein de la fonction publique fédérale avec une "statutarisation" du personnel et des améliorations des conditions de travail.
De son côté, votre collègue Philippe Courard a dit qu'il attendait une réaction de votre part pour résoudre ce problème. Il semble que la demande des syndicats ne corresponde pas aux schémas existant dans la fonction publique selon l'Inspection des Finances. Il semble y avoir un manque de législation ferme et transparente en la matière.
Monsieur le secrétaire d’État, ma question est donc assez simple. Que comptez-vous faire pour répondre à cet arrêt de travail dans les structures d'accueil de Fedasil et aux demandes des travailleurs?
Présidente: Muriel Gerkens.
Voorzitter:
Muriel Gerkens.
01.02 Karin Temmerman (sp.a): Mevrouw de voorzitter, mijnheer de staatssecretaris, mijn vraag is gelijkaardig aan die van mijn collega.
Wij zijn het er allemaal over eens dat de personeelscrisis bij Fedasil blijft aanslepen. Tijdens een gemeenschappelijke vergadering van de commissie voor de Volksgezondheid en voor de Binnenlandse Zaken antwoordde u op mijn vraag over extra personeel, dat er zou worden gezorgd voor extra mankracht, onder andere bij Fedasil. Meer nog, volgens u waren daartoe de procedures al ingezet. Toch werden wij geconfronteerd met een werkonderbreking op 18 november en een heuse staking op 22 november. De reden daarvoor is volgens Fedasil de ondraaglijke werkdruk. Er zijn gevallen bekend van mensen die zeventig uur per week werken en zelfs een deel van hun weekends moeten opofferen.
De regering van lopende zaken beroept zich bij het toekennen van middelen op het personeelsplan van 2008 waardoor de Inspectie van Financiën alle middelen voor nieuwe initiatieven weigert toe te kennen. Voor die nieuwe initiatieven heeft de regering nochtans zelf de opdracht gegeven. Wat u op 6 oktober hebt gezegd, zou dan eigenlijk niet kunnen.
Bovendien werden wij in 2008 ook niet geconfronteerd met de toestroom zoals wij die vandaag kennen. Als er geen dringende maatregelen worden getroffen, dreigen er op 31 december ook nog eens tachtig contracten te verlopen. Dat wil zeggen dat de werkdruk nog groter zal worden voor de mensen die er nog zijn. Dat is, in het licht van de huidige crisis, onaanvaardbaar.
De broodnodige dertig extra personeelsleden zullen er dus niet komen, besluit ik daaruit. Hierdoor worden bepaalde initiatieven voor specifieke doelgroepen zoals gezinnen, maar vooral voor niet-begeleide minderjarigen, bedreigd. Ik heb gisteren nog gesproken met iemand die met die jongeren werkt. Hun toestand dreigt abominabel te worden. Ook dat zou moeten worden stopgezet.
Wat kunt u, als staatssecretaris voor Begroting en voor Migratie- en asielbeleid, doen om de Inspectie van Financiën eventueel op betere gedachten te brengen, zodat de betrokkenen toch kunnen worden aangeworven?
01.03 Melchior Wathelet, secrétaire d'État: Madame la présidente, sur le fond, la compétence en matière d'accueil relève du ministre Courard. La problématique relative à l'entrée du personnel Fedasil dans le statut de la fonction publique relève de la compétence de la ministre de la Fonction publique. Pour ce qui touche au volet budgétaire, j'ai donné mon accord au sujet du nouveau cadre de personnel de Fedasil. La procédure a donc suivi son cours; tout est en ordre en ce sens.
Le cadre tient évidemment compte de l'ouverture des deux nouveaux centres fédéraux à Poelkapelle et à Stoumont, d'un renforcement temporaire du dispatching et de la reconversion de places régulières en places MENA, de niet-begeleide minderjarigen.
Dat is eigenlijk de uitvoering van een beslissing van de Ministerraad van 22 oktober 2010. Al de supplementaire middelen werden hieromtrent gegeven.
De financiering voor 2011 en, op jaarbasis, voor het bijkomende personeel voor Poelkapelle en Stoumont, kan gebeuren met de huidige portefeuille, voor zover er bij de begrotingscontrole 2010 bijkomende middelen aan de basis werden toegevoegd en dit voor de vijf nieuwe centra.
Qua begroting werd zowel voor het jaar 2010 als voor het jaar 2011 in alle middelen voorzien. Wat betreft het nieuw personeelskader, heb ik mijn akkoord gegeven aan Fedasil.
01.04 Karin Temmerman (sp.a): Mijnheer de staatssecretaris, ik kreeg graag nog een toelichting.
Uit mijn informatie blijkt dat er enkel geld beschikbaar is voor het personeelsplan, zoals dat in 2008 bestond, wat dus niet klopt. De Inspectie van Financiën zou de bijkomende middelen bovendien gewoon weigeren.
Is mijn informatie verkeerd?
01.05 Staatssecretaris Melchior Wathelet: De Inspectie van Financiën heeft in alle onafhankelijkheid haar werk gedaan. Intussen zijn er in de Ministerraad echter verschillende beslissingen genomen. Ik ben dus tegen het advies van de Inspectie van Financiën inzake het personeelsplan van Fedasil moeten ingaan. Ik heb dan ook het initiatief genomen om de bedoelde, nieuwe middelen in te schrijven, in overeenstemming met de beslissing die de regering had genomen.
Strikt gezien is Fedasil verplicht geweest haar reserve voor 2010 aan te spreken, om de verschillende nieuwe maatregelen die de regering heeft getroffen, te kunnen uitvoeren. Wij hebben de bijkomende middelen echter toegestaan, omwille van de beslissingen die de regering heeft genomen.
De voorzitter: Mevrouw Temmerman, u krijgt nog het woord voor uw samengevoegde vraag nr. 1328 over "de middelen van het asielbeleid".
01.06 Karin Temmerman (sp.a): Mevrouw de voorzitter, mijnheer de staatssecretaris, het is duidelijk dat de crisis in de opvang van asielzoekers niet uit het niets komt. Ik denk dat wij nu toch wel kunnen besluiten dat dit het resultaat is van een zeer falend asielbeleid. België kan de opvang duidelijk niet meer aan. Wij worden zelfs door de VN op de vingers getikt.
Mijnheer de staatssecretaris, hebt u in deze tijden van extreme koude voldoende middelen om de beslissingen uit te voeren die de voorbije dagen zijn genomen en de volgende dagen nog zullen worden genomen? Of zullen er bijkomende middelen worden vrijgemaakt?
01.07 Staatssecretaris Melchior Wathelet: Mevrouw de voorzitter, de Ministerraad van 17 november 2010 heeft de gezamenlijke voorstellen van de staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie inzake de voorlopige opening van de vijf nieuwe, dringende opvangcentra voor asielzoekers goedgekeurd. Het gaat om Bastogne, Bierset, Gembloux, Weelde en Helchteren.
Concreet komt de beslissing van de regering op het volgende neer: de opening in de loop van december 2010 van de vijf sites, en dit tot 30 november 2011. De capaciteit van de vijf centra bedraagt 2 412 plaatsen. Die vijf centra worden door het Rode Kruis beheerd.
Deze beslissing houdt een verhoging in van het budget van Fedasil met 37 miljoen euro in 2011. Dit bedrag zal worden gefinancierd door een aanwending van de financiële reserve van Fedasil. De impact in 2010, 3 tot 4 miljoen euro, zal ook in het huidige begrotingskader van Fedasil worden gefinancierd.
De bijkomende budgettaire middelen dekken de eerste inrichtingskosten, het beheer voor het Rode Kruis en de eventuele medische kosten.
Tevens wil ik erop wijzen dat de Ministerraad van 22 oktober 2010 op voorstel van de staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie de verlenging in 2011 van de bestaande opvangplaatsen in 2010, alsmede het creëren van 2 000 nieuwe plaatsen in het kader van lokale opvanginitiatieven, reeds had goedgekeurd.
01.08 Karin Temmerman (sp.a): Mevrouw de voorzitter, mijnheer de staatssecretaris, ik dank u voor het antwoord.
L'incident est clos.
02 Vraag van de heer Hendrik Bogaert aan de vice-eerste minister en minister van Begroting over "de achterstallige facturen" (nr. 1283)
02 Question de M. Hendrik Bogaert au vice-premier ministre et ministre du Budget sur "les factures en souffrance" (n° 1283)
02.01 Hendrik Bogaert (CD&V): Mijnheer de vice-eerste minister en minister van Begroting, de overheid heeft op heel wat vlakken een voorbeeldfunctie. De vraag is of zij die steeds op een goede manier invult. Het te laat betalen van facturen heeft niet alleen een nadelig effect op de getroffen bedrijven, in sommige gevallen kan dit ook het einde betekenen van een bedrijf.
Ik heb dan ook enkele vragen voor u. Wat is vandaag het openstaande saldo aan achterstallige facturen van de federale overheid? Hoeveel is dit per departement? Wat was het openstaande saldo aan achterstallige facturen eind 2009, eind 2008 en eind 2007? Wat zijn uw beleidsopties ter zake? Wat is vandaag het openstaande saldo aan achterstallige facturen van de sociale zekerheid? Hoeveel bedraagt dit per beleidsdomein? Wat zijn de beleidsopties ter zake? Wat was het openstaande saldo aan achterstallige facturen voor de sociale zekerheid eind 2009, eind 2008 en eind 2007?
02.02 Minister Guy Vanhengel: Mijnheer Bogaert, de overheid heeft inderdaad een voorbeeldfunctie die ze zo goed mogelijk probeert te vervullen. De federale overheid wenst daarom haar facturen zo stipt mogelijk te betalen. Het op tijd betalen van facturen heeft eerder te maken met de interne organisatie binnen de diensten dan met de regelgeving hierover. De Ministerraad heeft daarom op 23 januari 2009, ten eerste, zijn engagement bevestigd om de facturen sneller te betalen en, ten tweede, beslist dat er door de premier een omzendbrief moet worden gestuurd waarin aan de regelgeving wordt herinnerd en waarin wordt gevraagd om de facturen tijdig te betalen. De Ministerraad heeft, ten derde, beslist om het korps van Financiën in te schakelen en, ten vierde, is er beslist dat er een periodieke rapportering over de betaling van de facturen moet komen.
De premier heeft op 12 maart 2009 de omzendbrief “Overheidsopdrachten. Betalingstermijnen en verwijlintresten” rondgestuurd. De regeringscommissaris toegevoegd aan de minister van Begroting heeft op 16 oktober 2009 de Inspectie van Financiën de opdracht gegeven een onderzoek te starten naar de efficiënte betaling van facturen en de inning van inkomsten door de federale overheid. Dit onderzoek werd gevoerd in samenspraak met de FOD B&B en eind februari 2010 afgerond met een aantal vaststellingen en aanbevelingen. Daarnaast werd er door de FOD B&B een maandelijkse monitoring van de betalingstermijnen ingesteld. In de omzendbrief van 13 maart 2009 wordt aan de departementen gevraagd om elke maand gegevens door te sturen naar de FOD B&B over de totale betalingstermijn en over het percentage te laat betaalde facturen, dit zowel voor de overheidsopdrachten – dus de facturen hoger dan 5 500 euro – als voor de kleine facturen.
De nadruk op de tijdige betaling van facturen, de maandelijkse monitoring door de FOD B&B en het onderzoek van de Inspectie van Financiën hebben ervoor gezorgd dat er meer aandacht wordt besteed door alle betrokken diensten aan de tijdige uitbetaling van facturen. Er wordt meer voor gezorgd dat er geen facturen blijven liggen. Een aantal diensten hebben hun interne organisatie gewijzigd, zodat de betalingscyclus korter wordt.
De Graydon Business Academy zegt in haar rapport van 12 oktober 2010 het volgende over de federale overheid. U kunt dat terugvinden op de website van Graydon, www.graydon.be. Ik citeer: “Men kon verwachten dat de huidige politieke crisis, met een regering van lopende zaken, negatieve repercussies heeft op het betaalgedrag van de verschillende FOD’s. Dat blijkt niet uit de praktijk. Integendeel blijkt dat de meeste FOD’s verdere inspanningen leveren om de aan die administraties gerichte facturen steeds beter te betalen.” Er wordt ook gewezen op enkele punctuele problemen bij sommige FOD’s en op de terugval in het eerste trimester van 2010.
Dezelfde tendens wordt ook teruggevonden in de maandelijkse monitoring van de FOD B&B. Er is een geleidelijke daling van het aantal te laat betaalde facturen, met een terugval begin 2010 ten gevolge van het verlof tijdens de kerstperiode, de afsluiting van het boekjaar en de omschakeling van een aantal departementen naar het nieuwe boekhoudsysteem FedCom. Ik heb een grafiekje gemaakt dat aan het verslag kan worden toegevoegd. Het toont mooi de evolutie aan, maand per maand, van december 2008 tot oktober 2010.
De gevraagde gegevens zijn centraal niet beschikbaar en moeten dus bij elk departement en elke instelling worden opgevraagd. Het was in de gegeven tijd niet meer mogelijk dat allemaal uit te vlooien. De gegevens zijn enkel beschikbaar voor het openstaande saldo eind 2009, en enkel voor de FOD’s die op 1 januari 2009 zijn overgeschakeld naar FedCom. De verdere implementatie van FedCom zal in de toekomst toelaten met een grotere regelmaat en precisie deze vraag te beantwoorden. De FOD Kanselarij, de FOD B&B, de FOD P&O, de FOD Fedict en de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu zijn overgeschakeld naar FedCom.
In een tabel, die ik ook zal meegeven voor het verslag, zult u onderaan het aantal en het saldo van de openstaande achterstallige facturen van leveranciers op het einde van 2009 terugvinden. Er wordt een opsplitsing gegeven tussen de kleine facturen, lager dan 5 500 euro, en de grote facturen, die de wetgeving van de overheidsopdrachten volgen, groter dan 5 500 euro.
Ik overhandig u een tabel waarin u alle cijfers kunt terugvinden.
02.03 Hendrik Bogaert (CD&V): Mijnheer de vice-eerste minister, ik merk toch dat er nog heel grote gaten zitten in die rapportering. U kunt wel zeggen dat we wachten op FedCom, maar ik vind het onbegrijpelijk dat er ondertussen geen gegevens zijn per departement. Ik neem aan dat er boekhouders zijn per departement. Zij moeten toch kunnen zeggen, op het einde van het jaar, hoeveel zij achterstaan in de betaling van facturen? Nu moeten we wachten op FedCom, wat een lang proces is. Dan zijn we toch niet in overeenstemming met de wil van de Ministerraad van 23 januari 2009. Het zal nog jaren duren voor we accurate cijfers hebben.
Ik zou er daarom op willen aandringen dat u het antwoord herneemt, en dat u heel adequaat op de vraag probeert te antwoorden. Hoeveel is het per departement voor de jaren 2007, 2008 en 2009? Het komt immers niet aan Graydon of aan FedCom toe om de problematiek te duiden. Volgens mij heeft elk departement een financiële dienst of een boekhouder die moet kunnen zeggen hoeveel er openstaat. Dat lijkt mij een basisgegeven in elke goede organisatie.
Mijnheer de minister, ik zou u dus willen vragen dat u aan de desbetreffende departementen die niet in FedCom zitten, ook vraagt naar de cijfers, en dat u heel precies mijn vraag zou beantwoorden.
Hetzelfde geldt voor de sociale zekerheid, die volgens mij ook valt onder uw bevoegdheid. Dat is ook entiteit 1. Ik denk dat er ook daar statistieken moeten zijn. Er moet toch iemand weten wat de achterstallige facturen zijn voor 2007, 2008 en 2009? Dat is een basisvraag die ik veel preciezer beantwoord zou willen zien.
Het incident is gesloten.
La présidente: Monsieur Bogaert, la question département par département, vous la poserez par écrit, sous peine d'excéder le temps de parole. Nous avons reçu un rappel à l'ordre de la Conférence des présidents au sujet des questions orales. Celles-ci doivent totaliser sept minutes maximum - question, réponse et réplique. Cela dit, la discipline est relativement respectée.
02.04 Hendrik Bogaert (CD&V): Mevrouw de voorzitter, dat is een wederkerig verhaal, het is elk jaar van dat. Ik ga mijn gedrag op het vlak van mondelinge vragen niet aanpassen zolang het drie tot vier maanden duurt om een antwoord te krijgen op schriftelijke vragen. Zolang zal ik mijn gedrag niet aanpassen. Dat mag u doorgeven aan de mensen die u onder druk zetten om de Parlementsleden onder druk te zetten om minder mondelinge vragen te stellen of kortere. Zolang het systeem van de schriftelijke vragen niet terugkeert naar een normale termijn, zal ik mij niet aanpassen.
La présidente: Je suis d'accord, monsieur Bogaert. Mais nous allons tenter de nous organiser pour la poser de manière succincte, ce qui permet de gérer le temps de parole.
03 Vraag van de heer Hendrik Bogaert aan de vice-eerste minister en minister van Begroting over "de verwijlinteresten" (nr. 1284)
03 Question de M. Hendrik Bogaert au vice-premier ministre et ministre du Budget sur "les intérêts de retard" (n° 1284)
03.01 Hendrik Bogaert (CD&V): Een zeer korte vraag, mevrouw de voorzitter. Verwijlintresten zijn een vervelende zaak voor het budget van de overheid omdat zij vaak een indicatie zijn van het te laat betalen van facturen. Het te laat betalen van facturen is voor de betreffende bedrijven een probleem, maar ook voor de overheid zelf.
Daarom de volgende vraag. Wat is de evolutie van de verwijlintresten per departement en per jaar voor de jaren 2007, 2008, 2009 en 2010? Wat zijn de beleidsopties die de heer vicepremier ter zake wil nemen?
03.02 Minister Guy Vanhengel: Mevrouw de voorzitter, collega Bogaert, de gegevens over de evolutie van de verwijlintresten zijn niet centraal beschikbaar en moeten dus worden opgevraagd bij de verschillende departementen. Dit is gebeurd in het raam van het onderzoek van de Inspectie van Financiën, waarvan sprake in mijn vorig antwoord. Deze gegevens vindt u terug in een tabel die ik niet zal voorlezen, want dan gaan we zeker onze tijd overschrijden, maar waarin u al de cijfers die u vraagt zult terugvinden.
De meeste verwijlintresten, dat kan ik u wel meegeven, worden betaald door de Regie der Gebouwen en Defensie. Dit zijn niet toevallig de departementen met de grote overheidsopdrachten voor werken. Bij deze overheidsopdrachten is er vaak een betwisting van het eindresultaat en van de facturen. Hierdoor worden de facturen te laat betaald en zijn er soms nalatigheidsintresten verschuldigd. Aangezien het om aanzienlijke bedragen gaat, wordt hierbij ook steeds door de leverancier geëist dat deze nalatigheidsintresten effectief worden betaald.
Het overzicht van deze gegevens vindt u in de tabel die ik zal meegeven voor het verslag.
03.03 Hendrik Bogaert (CD&V): Wat is het totaal van de verwijlintresten?
03.04 Minister Guy Vanhengel: Het totaal voor 2005 was 1 883 485 euro. En dat loopt zo op tot eind 2009 tot een bedrag van 5 234 711 euro.
03.05 Hendrik Bogaert (CD&V): Mijnheer de minister, ik zal u mijn opinie geven over wat er gebeurt. Ik ben dat destijds eens bij het Rekenhof gaan analyseren. Ik hoop dat dit niet nog steeds hetzelfde is. Het departement Defensie is het enige departement dat op een geautomatiseerde manier de verwijlintresten bijrekent. Zij hebben daar een informaticatool voor. Ik denk dat daarin een win-winsituatie zit voor de leverancier van die outillage en de overheid. Ik vind dat geen goede manier. Ik denk dat daar een systeem in zit. Die verwijlintresten zijn zeer hoog. Ik heb de indruk dat men in het departement Defensie de handen in elkaar slaat en dat er daar zeer grote verwijlintresten zijn, omdat dit eigenlijk een soort systeem wordt. Het is niet erg voor de leverancier, want men krijgt een zeer royale vergoeding. Voor de overheid is dat blijkbaar ook niet zo bijzonder erg als er te weinig aandacht voor is.
Ik betreur in elk geval dat die verwijlintresten oplopen van 1,8 miljoen euro in 2005 tot 5,2 miljoen euro in 2009. Ik vind dat bijzonder veel geld en weggegooid geld op een ogenblik dat wij het wel erg goed zouden kunnen gebruiken.
Ik dring aan op heel kordate actie van uwentwege.
L'incident est clos.
04 Vraag van de heer Hendrik Bogaert aan de vice-eerste minister en minister van Begroting over "het Beliris-fonds" (nr. 1285)
04 Question de M. Hendrik Bogaert au vice-premier ministre et ministre du Budget sur "le fonds Beliris" (n° 1285)
04.01 Hendrik Bogaert (CD&V): Mevrouw de voorzitter, mijnheer de minister, de bijakte nr. 10 bij het samenwerkingsakkoord van 15 september 1993 tussen de federale Staat en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met betrekking tot bepaalde initiatieven om de internationale rol en de hoofdstedelijke functie van Brussel te bevorderen, bepaalt in artikel 5 dat ieder jaar, ten laatste op 1 december, het samenwerkingscomité op het niveau van de ministers moet bijeenkomen om de voortgang te evalueren van de initiatieven die gepland zijn voor het jaar waarvan sprake.
Mijnheer de minister, is dat samenwerkingscomité dit jaar samengekomen? Wat waren de besluiten van die vergadering? Dezelfde vraag heb ik voor de jaren 2009 en 2008.
Kunnen de leden van de commissie voor de Financiën een kopie ontvangen van de besluiten van die vergaderingen?
Kan deze regering in lopende zaken beslissingen nemen in verband met het samenwerkingsakkoord?
Kan het samenwerkingscomité een bijkomend jaar creëren volgens het zogenaamde schuifprincipe?
Wat gebeurt er met de niet-opgenomen budgetten? Kunnen die overgedragen worden door een regering in lopende zaken? Is daarover overleg aan de gang?
Klopt het dat de plannen voor een openluchtzwembad afgevoerd zijn? Hoeveel bedroegen de studiekosten voor de hoofdstedelijke functie van zwembadaangelegenheden?
04.02 Minister Guy Vanhengel: Mevrouw de voorzitter, collega Bogaert, een samenkomst van het samenwerkingscomité is niet meer gepland voor 2010, aangezien de regering in lopende zaken is en er dus geen nieuwe initiatieven kunnen worden aangegaan.
In 2008 is het samenwerkingscomité niet samengekomen. In 2009 was er een vergadering op 18 december 2009.
Mevrouw de voorzitter, de lijst van de beslissingen zal aan de leden worden meegedeeld, zodat dit in het verslag kan worden opgenomen.
Binnen de beperkingen die in het raam van de budgettaire discipline zijn opgelegd, kunnen er beslissingen in verband met routine en dagelijks beheer genomen worden. In de bijakte nr. 10 wordt de mogelijkheid geboden om, indien nodig, elk jaar de bedragen en het programma van de bijakte aan te passen en te wijzigen, alsook een bijkomend jaar te creëren met nieuwe initiatieven of met de voortzetting van lopende projecten.
Beliris is in de algemene uitgavenbegroting ingeschreven als het Begrotingsfonds ter financiering van de internationale rol en de hoofdstedelijke functie van Brussel. Als begrotingsfonds valt het onder de bepaling van de organieke wet van 27 december 1990 houdende de oprichting van begrotingsfondsen en onder artikel 62 van de wet van 22 mei 2003 houdende de organisatie van de begroting en van de comptabiliteit van de federale Staat.
Artikel 62 geeft aan dat de vastleggings- en vereffeningskredieten betreffende elk begrotingsfonds op basis van de tijdens het jaar geïnde ontvangsten variëren. Voormelde ontvangsten worden vermeerderd met de op het einde van het vorige begrotingsjaar beschikbare middelen, die vanaf de aanvang van het begrotingsjaar mogen worden aangewend. Als dusdanig is er voor Beliris geen specifieke uitzonderingsprocedure op het begrotingsrecht vastgelegd, maar worden de algemene begrotingsregels betreffende de organieke begrotingsfondsen gevolgd. Het saldo wordt naar het volgende jaar overgedragen. Bij het ontwerp van financiewet wordt de regel van de voorlopige kredieten eveneens op het samenwerkingsfonds toegepast.
Zoals blijkt uit de lijst van de beslissingen van het samenwerkingscomité van 18 december 2009, die u bij het verslag zult vinden, werd het initiatief voor het openluchtzwembad geschrapt. Voor de studie werd initieel 21 780 euro vastgelegd. Een bedrag van 10 285 euro werd al vereffend. In 2010 zou nog 11 495 euro worden vereffend.
04.03 Hendrik Bogaert (CD&V): Mijnheer de vice-premier, ik betreur dat dit samenwerkingscomité niet meer is samengekomen. Artikel 5 bepaalt dat dit elk jaar moet gebeuren, ten laatste op 1 december. Nu blijkt dat dit in de laatste drie jaar, in 2008, 2009 en 2010, slechts een keer is gebeurd, namelijk in januari 2009. Ik vind dat jammer omdat ik vind dat dit fonds dynamisch moet worden beheerd en er misschien zaken kunnen bijkomen, terwijl andere zaken, zoals het openluchtzwembad, misschien best worden geschrapt. Dat is immers niet in overeenstemming met de hoofdstedelijke of internationale functie, tenzij het een internationaal zwembad zou worden. Dat is niet in overeenstemming met de bedoeling van het fonds.
Ik heb op een vraag geen antwoord gekregen, namelijk inzake de niet-opgenomen budgetten voor 2010. Wij hebben het daarover vorige week nog gehad. Kan dit worden doorgeschoven naar 2011?
04.04 Minister Guy Vanhengel: Ik verwijs naar de aangehaalde wetgeving. De niet-opgebruikte saldi van het voorgaande jaar worden toegevoegd aan het volgende jaar. Dat is in wezen de essentie van de werking van een begrotingsfonds. Het Belirisfonds is dus een begrotingsfonds dat werkt volgens de boekhoudkundige regels van de normale fondsen, zoals bepaald in de geciteerde wetgeving.
04.05 Hendrik Bogaert (CD&V): In principe is Beliris voor drie jaar, 2008, 2009 en 2010. De bijakte 10 loopt af in 2010. Kan dit dan volgens de begrotingsregels? Ik verklaar mij nader. Er is geen schuifprincipe waarmee men het bijkomend jaar creëert. Aangezien het comité niet is samengekomen, kan er geen schuifprincipe toegepast worden en is er dus geen bijkomend jaar. Kan het in die context dan zo zijn dat het niet-opgenomen gedeelte voor 2010 toch doorgeschoven wordt naar 2011?
04.06 Minister Guy Vanhengel: Ja. U moet weten dat de bijaktes die achtereenvolgens worden gemaakt – nu zit men aan bijakte 10 – in een programma van investeringen en werken voorzien dat over meerdere jaren loopt. Vandaar dat het niet altijd noodzakelijk is om met het samenwerkingscomité bijeen te komen. Als de bijakte gemaakt is en alle planningen van werken vastgelegd zijn, op basis van de beschikbare kredieten die elk jaar worden overgedragen, moet men gewoon uitvoering geven aan dat plan.
04.07 Hendrik Bogaert (CD&V): Het gaat over de niet-vastgelegde budgetten. Ik begrijp dat vastgelegde budgetten doorlopen.
04.08 Minister Guy Vanhengel: Alle budgetten zijn vastgelegd.
04.09 Hendrik Bogaert (CD&V): Nee, er was een saldo.
04.10 Minister Guy Vanhengel: Het is niet omdat de budgetten zijn vastgelegd dat de werven hetzelfde jaar volgen. De renovatie van het Paleis voor Schone Kunsten, bijvoorbeeld, kan zijn vastgelegd. Als de werken beginnen en over verschillende jaren lopen, dan wordt het bedrag dat daarvoor wordt gereserveerd in het fonds daarom niet in het lopende jaar van de beslissing opgebruikt.
04.11 Hendrik Bogaert (CD&V): Dat begrijp ik, maar er is ook een stuk dat niet vastgelegd is.
04.12 Minister Guy Vanhengel: Nee, bij mijn weten worden in alle beslissingen die in de verschillende bijaktes gemaakt zijn de beschikbare kredieten, ook degene die jaar na jaar worden overgedragen, opgebruikt.
04.13 Hendrik Bogaert (CD&V): Ik zal dat eens nagaan.
04.14 Minister Guy Vanhengel: U kunt zich toch wel indenken, mijnheer Bogaert, dat regeringsleden van de Brusselse en de federale regering dat voor het volledige bedrag doen, als zij over een budgettaire massa beschikken waarmee zij werken kunnen implementeren.
04.15 Hendrik Bogaert (CD&V): Ik veronderstel dat, maar tijdens de crisis werd beslist om bijkomende middelen toe te kennen aan dat fonds. Aangezien het comité niet vaak is samengekomen, vraag ik mij af of de bijkomende middelen die aan het Belirisfonds zijn toegekend, op een correcte manier zijn vastgelegd en ook, ondanks een regering in lopende zaken, in 2011 kunnen worden gebruikt.
04.16 Minister Guy Vanhengel: Ja, natuurlijk.
Het incident is gesloten.
L'incident est clos.
De behandeling van de vragen en interpellaties eindigt om 10.36 uur.
Le développement des questions et interpellations se termine à 10.36 heures.