Commissie voor de Binnenlandse Zaken, de algemene
Zaken en het Openbaar Ambt |
Commission
de l'Intérieur, des Affaires générales et de la Fonction publique |
van woensdag 3 februari 2010 Voormiddag ______ |
du mercredi 3 février 2010 Matin ______ |
La séance est ouverte à 10.34 heures et présidée par M. André Frédéric.
De vergadering wordt geopend om 10.34 uur en voorgezeten door de heer André Frédéric.
- de heer Peter Luykx aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen over "het gebruik van de eID voor de aankoop van voetbaltickets" (nr. 18380)
- de heer Peter Logghe aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen over "de elektronische voetbaltickets" (nr. 18403)
- mevrouw Liesbeth Van der Auwera aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen over "de elektronische identiteitskaart als voetbalticket" (nr. 19144)
- M. Peter Luykx au ministre pour l'Entreprise et la Simplification sur "l'utilisation de l'eID pour l'achat de tickets de football" (n° 18380)
- M. Peter Logghe au ministre pour l'Entreprise et la Simplification sur "les tickets de football électroniques" (n° 18403)
- Mme Liesbeth Van der Auwera au ministre pour l'Entreprise et la Simplification sur "la carte d'identité électronique en guise de ticket pour un match de football" (n° 19144)
De voorzitter: Vraag nummer 18380 van de heer Peter Luykx wordt omgezet in een schriftelijke vraag.
01.01 Peter Logghe (VB): Mijnheer de minister, het is een wat eigenaardig verhaal. Toen we het mediaverslag lazen van de voorstelling van het elektronisch bestellen van voetbaltickets, leek het wel alsof er een en ander verkeerd gelopen was. Dit zou nochtans een praktische en handige toepassing kunnen zijn van de elektronische identiteitskaart. Iedereen wacht daar eigenlijk op, om het allemaal te vereenvoudigen. De bedoeling van het systeem is duidelijk. Voetbalfans kunnen hun ticket thuis online bestellen. Aan de poort volstaat het dan de elektronische identiteitskaart in een kaartlezer te stoppen zodat men binnen kan. Tijdens de voorstelling liep het echter enigszins verkeerd. Het inloggen verliep moeizaam en het reserveren zelf zou blijkbaar ook eerder moeilijk verlopen zijn.
Mijnheer de minister, klopt het verslag in zoverre dat er geen ticket wordt afgedrukt bij dat soort online bestellingen? Men gaat dus gewoon met de elektronische identiteitskaart naar het stadion waar men dan via de kaartlezer toegang kan krijgen tot het stadion? Zou het niet nuttig zijn om in eerste instantie toch in een afdruk te voorzien? Stel dat de kaartlezer niet werkt, het inloggen van de identiteitskaart bemoeilijkt of de kaart niet herkent, dan heeft men als voetbalfan een enorm probleem. Ten tweede, was is er eigenlijk verkeerd gelopen tijdens de demonstratie? Kwam de firma onmiddellijk tussenbeide? Betrof het hardwarematige fouten of fouten betreffende de computerprogramma’s?
Mijnheer de minister, wanneer zal het systeem operationeel zijn? Als West-Vlaming ben ik natuurlijk bijzonder benieuwd, want ik merk dat de uiterst belangrijke match tussen Club Brugge en Roeselare van 6 maart als proefproject wordt beschouwd voor de elektronische bestelling van tickets. Ik ben zeer benieuwd naar het eventueel wegfilteren van fouten op het laatste moment.
Tot slot heb ik nog een algemene vraag over de kaartlezers. Die zijn momenteel te krijgen in elektronicazaken, bij banken en mutualiteiten. Als deze toepassing een succes wordt, en iedereen hoopt natuurlijk dat dit een succes wordt, zal men er denk ik toch voor moeten zorgen dat er meer kaartlezers voor het publiek komen. Hoeveel kaartlezers zijn er naar schatting in omloop? Waarom denkt men er bijvoorbeeld niet aan om kaartlezers via gemeentehuizen aan het publiek ter beschikking te stellen? Ik ben benieuwd naar uw antwoord.
01.02 Liesbeth Van der Auwera (CD&V): Mijnheer de voorzitter, mijnheer de minister, aan de inleiding die collega Logge heeft gebracht, hoef ik weinig toe te voegen. De inhoud van onze vraag is dezelfde. Het betreft die samenwerking met Fedict, de Pro League, de voetbalcel en de onderneming GVA voor de nieuwe toepassing van de elektronische identiteitskaarten. Vier voetbalwedstrijden zouden dienen als test, waarna er een evaluatie zou volgen van het systeem.
Afgelopen donderdag heb ik de moeite gedaan om een ticket voor de match van Charleroi tegen Lokeren te bemachtigen, maar dat lukte dus blijkbaar niet.
Mijnheer de minister, kan via dit systeem meer dan 1 ticket gekocht worden, bijvoorbeeld voor een kind jonger dan 12 jaar? Op 28 januari was er op de site ticketonline.be twee dagen voor de eerste wedstrijd niets over dit systeem te vinden, en evenmin op de sites van de clubs. Hoe verklaart u dit? Hoe kan dan een objectieve evaluatie plaatsvinden? Of zullen andere voetbalwedstrijden als test dienen?
Ik heb ook nog dezelfde vraag als de heer Logghe. Wat is er uiteindelijk fout gelopen?
01.03 Minister Vincent Van Quickenborne: Mijnheer de voorzitter, collega’s, wat is er verkeerd gelopen? Het is een hilarische reportage op televisie geworden. Een aantal zaken is verkeerd gelopen, maar geen manifest verkeerde zaken.
Op een bepaald ogenblik was er de vraag op welke knop er moest worden geduwd. Ik had het ook niet getest, maar uiteindelijk is het gelukt. Ik heb kunnen reserveren. Wij hebben dat poortje open gekregen. De VRT had het zo gemonteerd dat het overkwam alsof het niet werkte.
De eerste match zal natuurlijk de lakmoesproef zijn. Die match was inderdaad de wedstrijd in Charleroi, maar u weet dat die match werd uitgesteld.
Mevrouw Van der Auwera, ik volg het voetbal niet op de voet, maar de match heeft niet plaatsgevonden en is uitgesteld, niet wegens de kaart maar wegens de sneeuw. Daarom stond het bedoelde punt op dat moment niet op de website. Wij zullen het echter natuurlijk op de website plaatsen. Voor de volgende testwedstrijd zal er natuurlijk kunnen worden besteld.
Ik zal nu ingaan op de gestelde vragen.
Het is inderdaad een goede toepassing, die moet werken. Wij zullen ze stap voor stap invoeren.
In een eerste fase zal het één ticket per eID zijn. Op termijn willen wij de mogelijkheid bieden om meerdere tickets per eID te bestellen.
Wat is de bedoeling? Dat is uiteraard het gebruikersgemak vergroten, een meer uitgebreide toepassing voor de elektronische identiteitskaart verkrijgen en een aantal andere zaken, zoals een eenvoudigere en gebruiksvriendelijkere toegang ontwikkelen en de frauderesistentie verhogen. Ik hoef u immers niet te vertellen dat bij papieren tickets het probleem van de verkoop op de illegale markt kan ontstaan.
Het systeem heeft alleen maar voordelen. Het moet natuurlijk werken. Wij zijn tijdens de demo in het bondsgebouw iets te snel willen gaan.
Het enige wat verkeerd is gelopen, is, zoals ik u heb medegedeeld, de problematiek van de interface, die niet erg duidelijk was. Aan voormeld probleem wordt evenwel gewerkt.
De voetbalbond, de voetbalclubs en de supporters zijn geïnteresseerd. Ten minste twee clubs die lid van de Pro League zijn, hebben interesse voor de demo getoond. Daarna zullen zij oordelen of de invoering economisch een haalbare kaart is. Het is dus aan de clubs om een raming van de uit te voeren investering te maken, voor het geval zij het systeem willen gebruiken.
Het is eveneens aan de voetbalclubs om de voor de toekomst praktische modaliteiten en termijnen uit te werken waarbij de eID-tickets kunnen worden aangekocht.
Hoeveel eID-kaartlezers zijn er in omloop? Het is niet eenvoudig een eenduidig antwoord op die vraag te geven.
Er worden er veel verkocht door computerhandelaars en ook door acties van de overheid zoals onze eID-roadshow komen ze in omloop. Ook in de pakketten “start to surf at home” zit er standaard een kaartlezer bij. Een voorzichtige schatting van Fedict doet ons vermoeden dat er een kleine 500 000 kaartlezers in omloop zijn, bijvoorbeeld afgaand op het feit dat er heel veel aangiftes gebeuren bij Tax-on-web via de elektronische identiteitskaart, waarvoor men een kaartlezer nodig heeft.
Het ter beschikking stellen van kaarlezers via gemeentebesturen is op zichzelf geen slecht idee. Het debat is dan natuurlijk wie dat financiert en hoe het dan moet met de computerzaken die ze verkopen en plots concurrentie van de overheid zien ontstaan. Ik denk dat er ook wel iets voor te zeggen valt.
Mevrouw Van der Auwera, op 28 januari werkte het systeem niet, dat is zeer juist. Wij doen er uiteraard alles aan, opdat bij de eerste match waarbij het echt wordt getest – dat is dus niet die match van Charleroi – het systeem zou werken.
Kan er een objectieve evaluatie plaatsvinden? Als het systeem werkt, kan dat uiteraard. We doen het stap voor stap, we zullen de papieren tickets niet afschaffen. Het zal een parallel systeem worden. Naarmate meer en meer clubs erin geïnteresseerd zijn, zullen we het uitrollen.
01.04 Peter Logghe (VB): Mijnheer de minister, ik neem nota van de doelstellingen, namelijk fraudebestendigheid en klantengemak. Voorts merk ik op dat het de voetbalclubs zelf zijn die de termijn en de modaliteiten vastleggen. Het aantal kaartlezers geeft toch een indicatie. Ik weet dat het niet gemakkelijk is, anders had ik het zelf kunnen geven.
Op een vraag heb ik geen antwoord gekregen, namelijk of het niet nuttig zou zijn om in eerste instantie, tot de evaluatie achter de rug is, in een papieren afdruk te voorzien. Gesteld dat het systeem dan niet werkt of om een of andere reden uitvalt, moet men dan toch niet onverrichter zake terug naar huis en de voetbalmatch bij manier van spreken op zijn buik schrijven? U zegt dat het zal worden uitgetest tijdens de eerstvolgende match. Om welke match gaat het dan juist, mijnheer de minister?
01.05 Liesbeth Van der Auwera (CD&V): Mijnheer de minister, ik noteer dat u aan het einde van uw antwoord zei dat het op 28 januari inderdaad niet lukte om op die manier een ticket te bestellen. Op 28 januari wist men nog niet dat het op 30 januari zodanig zou sneeuwen dat de match niet kon doorgaan. We kijken hier dus naar uit. Ik meen dat de volgende testmatch dan de uitgestelde match Charleroi-Lokeren is?
01.06 Minister Vincent Van Quickenborne: Het is nog niet gepland wanneer de volgende test zal plaatsvinden. Het zal minstens bij de match zijn waarnaar collega Logghe heeft verwezen, Brugge-Roeselare.
Wat de papieren afdruk betreft, collega Logghe, als men het ticket thuis elektronisch aanvraagt, kan men thuis een print-out doen, maar men kan eventueel ook een papieren afdruk krijgen ter plaatse. Men kan daarvoor met de elektronische identiteitskaart inloggen. Dat is nodig, omdat men dan weet in welk vak men zit. Bij de stewards moet men ook tonen in welk vak men plaatsneemt. Daarvan heeft men een bewijs nodig. Dat kan men krijgen door de papieren afdruk thuis, ofwel als men met een ticket door het poortje is gepasseerd.
L'incident est clos.
02 Vraag van mevrouw Maya Detiège aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen over "de toepassingen van de eID" (nr. 18664)
02 Question de Mme Maya Detiège au ministre pour l'Entreprise et la Simplification sur "les applications de l'eID" (n° 18664)
02.01 Maya Detiège (sp.a): Mijnheer de voorzitter, mijnheer de minister, vorige week konden we allemaal zien hoe u met enige moeite een voetbalticket op uw elektronische identiteitskaart plaatste. U zegt dat het een beetje de schuld was van de VRT: dat wil ik open laten.
Ik verwelkom het feit dat er langzamerhand toch meer applicaties worden ontwikkeld voor deze kaart en dat deze stilaan bekend raakt bij het grote publiek. U hebt het zelf aangehaald: tax-on-web op kop. Ik hoop dat we in de toekomst nog meer nieuwe mogelijkheden te zien zullen krijgen en ook dat deze bij het bredere publiek ingang zullen vinden. Het zou goed zijn mochten bijvoorbeeld ook de SIS-kaart of het elektronisch rijbewijs op deze elektronische identiteitskaart worden opgenomen.
Vorige week las ik dat de vier Belgische vervoermaatschappijen hun toekomstige vervoerbewijzen zullen enten op het platform Calypso, nu reeds gebruikt door de MIVB. Bij dit platform hoort een nieuwe mobichipkaart. De keuze voor deze aparte chipkaart werd blijkbaar gemaakt omdat de elektronische identiteitskaart niet van op afstand leesbaar is en dat het echte chippen van de kaart tot vlotheidsproblemen zou leiden. Dit heeft mevrouw Vervotte mij maandag nog bevestigd. Bij de NMBS kan men nu wel boetes uitschrijven en individuele e-ticketten controleren.
Is het voor u, gezien de beperkte mogelijkheden van de kaart, geen probleem dat de huidige elektronische identiteitskaarten kampen met een technisch tekort? Overweegt u om bij de vervanging van de oude kaarten te kijken naar een kaart die een vereenvoudigder aflezing – dat is blijkbaar het probleem – wel mogelijk maakt? Kunnen we op korte termijn de integratie van onze identiteitskaart en enkele andere kaarten, zoals de SIS-kaart en het toekomstige elektronisch rijbewijs, en eventueel nog andere chipkaarten zoals het vervoerbewijs, verwachten?
De reden waarom ik dit vraag is omdat u toch staat voor vereenvoudiging. Als we naast onze elektronische identiteitskaart al die andere kaarten moeten behouden, zitten we toch met een enorm grote portefeuille. Praktisch zou het goed zijn als een aantal kaarten kon worden geïntegreerd.
02.02 Minister Vincent Van Quickenborne: Mijnheer de voorzitter, mevrouw Detiège, ik ben het eens met uw principe dat wij zo veel mogelijk toepassingen op de elektronische identiteitskaart, de unieke kaart, moeten plaatsen en dat ze zo veel mogelijk andere kaarten moet vervangen. Onze benadering bestaat erin om case by case te bekijken of dat mogelijk en haalbaar is.
Met betrekking tot het openbaar vervoer is het zo dat er zes jaar geleden, toen de eID werd ontplooid, nog geen sprake was van de fameuze contactless functie. Het feit dat men een kaart voor een lezer houdt bestond nog niet. Dat is op dit moment dus nog niet mogelijk met de eID. Men moet de eID inderdaad in een kaartlezer steken. Het lezen van de kaart neemt wat tijd in beslag. Stel u voor dat dit moet gebeuren in een metrostation. Dan creëert men gewoon files aan de toegang.
Kan deze toepassing worden ingevoerd bij een volgende generatie van de eID? Ja, dat kan, maar ik moet u zeggen dat daartegen heel wat weerstand bestaat omwille van de privacy. Ik deel uw ergernis. Mijnheer de voorzitter, ik trek het woord ergernis terug voor het Integraal Verslag.
02.03 Maya Detiège (sp.a): Mijnheer de voorzitter, het woord ergernis mag gerust in het Integraal Verslag worden opgenomen.
02.04 Minister Vincent Van Quickenborne: Als argument wordt gebruikt dat als men de kaart te snel kan laten lezen, men de identiteitsgegevens te snel meegeeft. Ik vind dat men dit wel kan beveiligen. Ik wil dit wel onderzoeken voor een volgende generatie elektronische identiteitskaarten.
U kent de Privacycommissie. U kent de voorzitter van deze commissie. Spreek hem er eens over aan. Hij is misschien te overtuigen.
Ik geef ook eerlijk toe dat wij verschillende keren aan de Gewesten hebben voorgesteld om het met de eID te doen, maar iedereen ontwikkelt graag zijn eigen kaart. Zij noemen het “de Belgische identiteitskaart”, zij willen in Vlaanderen hun eigen kaart ontwikkelen. U ziet, de Belgische identiteitskaart is niet altijd evident. Soms evolueert dat zo erg in ons land.
Wij overwegen de SIS-kaart wel door de eID te vervangen, zodat men bij de apotheek de eID kan gebruiken. Dat betekent wel dat de gegevens voor de verzekering ook gemakkelijk leesbaar zullen zijn via de eID. Die gegevens zullen niet op de eID zelf staan, maar zullen via een databank kunnen worden opgehaald. De SIS-kaart zal dus op termijn verdwijnen.
Voor de toevoeging van het rijbewijs heb ik de heer Schouppe getracht te overtuigen. Het probleem met het rijbewijs is dat de eID in het buitenland niet leesbaar is. Er zijn ook veel Belgen die nooit naar het buitenland reizen. Ik heb dan aan de heer Schouppe gevraagd om dit ten minste in ons land mogelijk te maken, maar de politie eiste dat iedereen een rijbewijs zou hebben. Men redeneert dus heel vaak vanuit de betrokken instellingen. Ik denk daarom dat het niet mogelijk is.
Op de website van de NMBS kan men papierloze tickets bestellen via de eID. Klanten printen een papier uit en nemen het mee op de trein.
Een toepassing die al loopt sinds mei 2009, al wordt er vreemd genoeg weinig publiciteit voor gemaakt, is de reservatie van een ticket met eID. De treinconducteur leest de eID op zijn toestel en verifieert of er een elektronisch ticket is aangemaakt. Er zijn ongeveer 6 000 mensen die zulks op weekbasis in België doen.
Bij De Lijn en de metro vreest men voor files als het niet contactloos is.
Ik ben akkoord met uw filosofie. Ik ben blij dat ik in het Parlement een bondgenoot heb.
Wij proberen de banken te overtuigen om alle bankkaarten door de eID te vervangen. Zij halen verschillende argumenten aan. Ten eerste, de veiligheid. Maar dat is volgens mij op te lossen. Ten tweede, commerciële argumenten. Een klant kan met een eID heel gemakkelijk van bank veranderen. De banken blijven liever bij het systeem van de kaarten.
Het is een dagelijkse strijd, al heb ik goede medewerkers op het kabinet. Ik ga volledig akkoord met uw filosofie. Wij zullen er stap voor stap geraken.
02.05 Maya Detiège (sp.a): Uw reactie maakt mij heel enthousiast.
U zegt dat het vervoerbewijs via de kaartlezer in de toekomst zou kunnen veranderen. Er is blijkbaar een discussie met de privacycommissie. Hoe schat u uw kansen in?
Ik zat in het verleden in de werkgroep over de SIS-kaart. Dat was soms een straatje zonder einde. Zeker de eerstelijnsartsen waren heel wantrouwig. We moeten in deze ook naar de gebruiker kijken. Ik zit met u op dezelfde lijn. Maak er werk van. Hoe sneller, hoe liever.
Ik geef bij deze een signaal aan de privacycommissie. Ik zie geen probleem. Wat is er nu privé aan een vervoerbewijs?
02.06 Minister Vincent Van Quickenborne: Mevrouw Detiège, het probleem is het volgende. Het gaat over de vraag of dat contactloos kan. Volgens de redenering van bepaalde mensen is het heel gemakkelijk om gegevens van de kaarten te lezen als men zijn portefeuille bij zo’n lezer houdt. Nu moet men effectief een fysieke beweging maken om zijn gegevens prijs te geven.
Datzelfde debat werd bijvoorbeeld gevoerd omtrent de elektronische identiteitskaart. Daarbij werd voorgesteld om te werken met een vingerafdruk om op die manier de veiligheid nog te verhogen. De privacycommissie heeft daartegen “no way” gezegd, want dan worden er te veel persoonsgegevens samengebracht.
Het is dus kwestie ervoor te zorgen dat we de privacy van de mensen garanderen. Het allerbelangrijkste vind ik echter gebruiksgemak. Daarover gaat het.
Misschien kunt u de heer Debeuckelaere, voorzitter van de privacycommissie, eens aanspreken.
02.07 Maya Detiège (sp.a): Dat zal ik doen.
02.08 Minister Vincent Van Quickenborne: Wij zullen het dossier voorbereiden en indienen. Ik doe dat samen met minister Turtelboom, die eigenlijk de bezitter is van de eID. Maar we moeten vooruit, niet achteruit.
02.09 Maya Detiège (sp.a): Bedankt voor uw antwoord.
Het incident is gesloten.
L'incident est clos.
Le président: La question 19043 de Mme Raemaekers est reportée à sa demande.
De behandeling van de vragen en interpellaties eindigt om 10.58 uur.
Le développement des questions et interpellations se termine à 10.58 heures.