Commissie voor de Financiën en de Begroting

Commission des Finances et du Budget

 

van

 

woensdag 19 november 2008

 

Voormiddag

 

______

 

 

du

 

mercredi 19 novembre 2008

 

Matin

 

______

 

 


De vergadering wordt geopend om 10.06 uur en voorgezeten door de heer Hendrik Bogaert.

La séance est ouverte à 10.06 heures et présidée par M. Hendrik Bogaert.

 

De voorzitter: Collega’s, de vraag van de heer Jambon is wegens de files omgezet in een schriftelijke vraag.

 

01 Vraag van de heer Robert Van de Velde aan de staatssecretaris voor Begroting, toegevoegd aan de eerste minister, en staatssecretaris voor Gezinsbeleid, toegevoegd aan de minister van Werk, en wat de aspecten inzake personen- en familierecht betreft, toegevoegd aan de minister van Justitie, over "het gedetacheerd personeel in de federale kabinetten (Art. 127)" (nr. 8553)

01 Question de M. Robert Van de Velde au secrétaire d'État au Budget, adjoint au premier ministre, et secrétaire d'État à la Politique des familles, adjoint à la ministre de l'Emploi, et en ce qui concerne les aspects du droit des personnes et de la famille, adjoint au ministre de la Justice, sur "le personnel détaché dans les cabinets fédéraux (Art. 127)" (n° 8553)

 

01.01  Robert Van de Velde (LDD): Mijnheer de voorzitter, mijnheer de staatssecretaris, in het budget van de kabinetten – we hebben dat bij de vorige begroting reeds aangekaart – zit de mogelijkheid om te werken met gedetacheerd personeel. Ik stel vast dat er een totaal bedrag van 1.050.000 euro aan premies is ingeschreven, aangezien de kabinetten alleen de kabinetspremies betalen en het salaris van de gedetacheerde personeelsleden nog wordt doorbetaald door de administratie. Ik stel ook vast dat die 1.050.000 euro is verdeeld over precies vier kabinetten; namelijk de kabinetten van Leterme, Devlies, Schouppe en het uwe, mijnheer de staatssecretaris. Die kabinetten maken op dit moment gebruik van gedetacheerd personeel. Dat zie ik althans in de cijfers. Mijn eerste vraag is dan ook of dat daadwerkelijk de enige kabinetten zijn waar gedetacheerd personeel wordt ingezet.

 

Ten tweede, ik zou graag weten om hoeveel personen per kabinet het gaat. Hoeveel zijn er tot nu toe gedetacheerd vanuit de administratie, waarbij het salaris dus door de administratie wordt doorbetaald.

 

Ik zou ook graag weten hoeveel Franstaligen en hoeveel Nederlandstaligen op uw kabinet als gedetacheerd personeel staan ingeschreven.

 

Ten slotte, mogen de gedetacheerde ambtenaren die op dit moment op de kabinetten zitten, door de administratie worden vervangen?

 

01.02 Staatssecretaris Melchior Wathelet: Mijnheer de voorzitter, mijnheer Van de Velde, allereerst wens ik erop te wijzen dat de samenstelling van de beleidscellen gebeurt conform het KB van 19 juli 2001, gewijzigd door het KB van 23 oktober 2003. De financiering van de detachering gebeurt door toepassing van artikel 11 van het besluit in kwestie. Ik heb de tekst bij. Ik zal de tekst niet voorlezen, maar ik zal hem u bezorgen.

 

In de begroting 2009 is er bij elk kabinet een nieuwe basisallocatie gecreëerd voor de terugbetaling van gedetacheerd personeel. Het gaat om de vergoeding van niet-federale ambtenaren en hun werkgever. FOD’s krijgen geen vergoeding voor hun ambtenaren die worden gedetacheerd naar het kabinet. Het gaat om de basisallocatie 12.21.48 voor de FOD’s die in FEDCOM stappen en om de basisallocatie 12.00.48 voor de rest.

 

U weet dat in 2009 het FEDCOM-systeem wordt ingevoerd. Daarom hebben wij twee basisallocaties moeten creëren, een voor zij die in het FEDCOM-systeem stappen en een andere voor de anderen.

 

Omdat dit een nieuwe basisallocatie is, staat er nog niet overal een krediet op en zijn ze meestal pro memorie ingeschreven. Enkel bij eerste minister Leterme voor 400, bij Carl Devlies voor 300, bij mijzelf voor 50 en bij Etienne Schouppe voor 300, staan er kredieten op. Samen geeft dit een bedrag van 1.050.000 euro. Voor de andere kabinetten zal dit via herverdelingen moeten worden geregeld.

 

Deze basisallocaties moeten, hoewel ze beginnen met een 12, als personeelskredieten worden beschouwd. Om een duidelijk antwoord te krijgen, dient deze vraag gesteld te worden aan de verschillende regeringsleden, voor hun begroting.

 

Op mijn kabinet zijn er 35 personen werkzaam, van wie er 16 werden gedetacheerd van een administratie. Van die 16 gedetacheerde medewerkers zijn er 5 Nederlandstalig en 9 Franstalig. De betrokken administraties hebben de mogelijkheid om in vervanging te voorzien voor de duur van de detachering, voor zover er voldoende budgettaire ruimte is op het vlak van de personeelskredieten. De vervanging is dus niet automatisch.

 

01.03  Robert Van de Velde (LDD): Om elkaar goed te begrijpen, het volgende. Het basisloon van het federaal gedetacheerd personeel wordt dus nog steeds betaald door de administratie?. Dat betekent aldus dat wat in de budgetten van de basisallocatie staat, enkel de premies betreft?

 

01.04 Staatssecretaris Melchior Wathelet: Voor degenen die federaal zijn. Voor de rest moeten wij terugbetalen.

 

01.05  Robert Van de Velde (LDD): De andere regeringsleden hebben die allocatie uiteindelijk niet gebruikt. Waarom niet?

 

01.06 Staatssecretaris Melchior Wathelet: Dat wordt anders ingeschreven in de begroting.

 

Voor die vier wordt dat volledig bepaald in hun begroting. Voor de anderen is het inbegrepen in hun personeelskredieten. Dat moet dus nog binnen hun eigen begroting worden verdeeld, binnen de personeelskredieten. Daarom moet u voor die anderen de vraag rechtstreeks aan hen stellen om te weten welke de exacte bedragen zijn.

 

Voor de anderen wordt het ingeschreven in de nieuwe basisallocaties zelf, voor de vier die u hebt genoemd, onder meer mezelf.

 

01.07  Robert Van de Velde (LDD): U vindt dat zelf toch ook wazig? Uiteindelijk is dat een politiek die is ingevoerd. U spreekt over 2001-2003. Er is ook een koninklijk besluit van minister Vervotte, van december 2007 als ik mij niet vergis, dat de mogelijkheid geeft om niet meer het aantal personen per kabinet op voorhand te bepalen, wat vroeger eigenlijk wel het geval was. Het bepalen van het aantal personen is nu vrij; het Mexicaans leger kan dus groeien.

 

Het is duidelijk wat er aan het gebeuren is. Een aantal ministers is daarover eerlijk, maar al de anderen proberen dat te verhullen.

 

Het is niet mijn taak om bij alle ministers te gaan rondhoren. Er is duidelijk een begroting en er is in een basisallocatie voorzien. Ik zou wel verwachten dat u, als staatssecretaris voor Begroting, eist dat dit op een correcte manier wordt meegedeeld. Dat behoort tot uw taak.

 

01.08 Staatssecretaris Melchior Wathelet: U mag niet zeggen wat ik niet heb gezegd. Dat wordt gedaan op een correcte manier, natuurlijk. Het gaat om personeelskredieten binnen de kabinetten. Het is toch normaal dat het zo werkt.

 

Uiteraard is die manier wat wazig, maar het is gewoon een andere manier van inschrijven in de begroting. Het gaat alleen maar om het gebruik van enveloppekredieten van kabinet tot kabinet, maar dat wordt door iedereen op dezelfde manier toegepast. Het enige verschil is de manier van inschrijving in de begroting, maar dat wordt natuurlijk op een correcte manier gedaan, door ieder kabinet.

 

De voorzitter: Voor alle duidelijkheid, het geld staat wel ergens. Begrijp ik dat zo goed? Welke methode ook wordt gebruikt, het geld staat ergens in het budget van het kabinet. Er is dus bijvoorbeeld geen sprake van desaffecteren.

 

01.09  Robert Van de Velde (LDD): Juist, maar het totaal budget is gekend en dat swingt zo al de pan uit. Het gaat vooral om de effecten op de administratie.

 

Uiteindelijk wordt het brutoloon immers doorbetaald door de administratie. Er is dus een dubbel effect. Om dat dubbel effect te kennen moet men duidelijk weten om hoeveel mensen het gaat en welke premies er worden uitbetaald. Aan de hand van de hoogte van de premies kunnen wij ook een inschatting maken van het aantal mensen dat wordt gedetacheerd. Dit moet duidelijk zijn. Uiteindelijk is er een dubbel effect, zowel op de eigen begroting van de regering als op de administratie.

 

Op dit moment wordt dat blijkbaar door een aantal mensen verhuld. Zij hebben blijkbaar niet de intentie om dat te tonen.

 

Ik vind niet dat de bal in mijn kamp moet worden gelegd en dat ik dit aan elke minister moet gaan vragen. Er is een basisallocatie en ik denk dus dat de staatssecretaris de verantwoordelijkheid heeft om ervoor te zorgen dat al de ministers dit op een correcte manier toepassen.

 

Het incident is gesloten.

L'incident est clos.

 

De behandeling van de vragen en interpellaties eindigt om 10.16 uur.

Le développement des questions et interpellations se termine à 10.16 heures.