Commissie voor de Volksgezondheid, het Leefmilieu en
de maatschappelijke Hernieuwing |
Commission
de la Santé publique, de l'Environnement et du Renouveau de la Société |
van woensdag 23 januari 2008 Voormiddag ______ |
du mercredi 23 janvier 2008 Matin ______ |
La séance est ouverte à 10.05 heures et présidée par Mme Muriel Gerkens.
De vergadering wordt geopend om 10.05 uur en voorgezeten door mevrouw Muriel Gerkens.
- mevrouw Nathalie Muylle aan de minister van Economie, Zelfstandigen en Landbouw over "de financiering van het FAVV" (nr. 1378)
- mevrouw Katia della Faille de Leverghem aan de minister van Economie, Zelfstandigen en Landbouw over "de herfinanciering van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen" (nr. 1401)
- Mme Nathalie Muylle à la ministre de l'Économie, des Indépendants et de l'Agriculture sur "le financement de l'AFSCA" (n° 1378)
- Mme Katia della Faille de Leverghem à la ministre de l'Économie, des Indépendants et de l'Agriculture sur "le refinancement de l'Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire" (n° 1401)
01.01 Nathalie Muylle (CD&V - N-VA): Mevrouw de voorzitter, mevrouw de minister, mijnheer Houins, het treft natuurlijk dat u hier beiden bent op dit ogenblik. We wisten dat niet. Heel wat van volgende elementen komen straks wellicht terug in de hoorzitting.
Ik heb een vraag naar aanleiding van de financiering van het agentschap. Eind december hebben wij in het raam van de wet houdende diverse bepalingen reeds beslist om de malusregeling uit te stellen en om de financiering te gaan herbekijken. In de wet houdende diverse bepalingen werd opengelaten of dit door publieke middelen zal worden gedragen of door de sectoren. Die beleidsoptie werd nog opengehouden in de wet houdende diverse bepalingen. Ik vermoed dat we vandaag daarover geen uitsluitsel gaan krijgen. Die financiering zal een discussie zijn voor de komende weken en maanden.
Mevrouw de minister, u bent nieuw als verantwoordelijke in dat domein. Ik wil toch eens terugkomen op het jaar 2007. Ik heb mijn vragen nog eens nagekeken. Een goed jaar geleden hebben we hier de vraag gehad aan minister Demotte. Dat ging toen over het jaar 2006 en over de problemen die er toen waren of de tekorten die er toen waren op het vlak van financiering.
Er was toen een tekort van 5 miljoen euro. De minister heeft toen ook gezegd dat in 2006 bepaalde investeringen niet hadden plaatsgevonden. We kennen allemaal de reden, een deel van de 180.000 operatoren was niet te traceren. Minister Demotte heeft toen een actieplan opgesteld om via verschillende databanken toch nog te proberen om een groot deel van die operatoren terug te vinden. We weten ook allemaal dat het een belangrijk element is voor de financiering dat wij duidelijkheid krijgen over hoeveel operatoren kunnen bijdragen.
Het is nu 2008. Vanwege de toekomstige financiering en de beslissing die in 2008 moeten worden genomen, wil ik graag eens terugkomen op het jaar 2007.
Wat was de toestand van het agentschap in 2007 op het vlak van financiering?
Met welk saldo werd er afgesloten?
Is er een tekort of niet? Hebben in 2007 investeringen niet kunnen plaatsvinden?
Belangrijk voor de toekomst is voor mijn het volgende. Hoe staat het met die operatoren? Waar is er een inhaalbeweging? Hoeveel konden opnieuw worden getraceerd en hebben betaald voor 2007?
Misschien zijn er operatoren die kunnen bijdragen voor 2008? Kortom, ik kreeg van u graag een stand van zaken.
Intussen heb ik nog een vraag in de marge, mevrouw de minister. U hebt vorige week in de pers het belang van het agentschap en de financiering ervan laten doorschemeren. U stelde daarbij dat u zoekt naar meer publieke middelen. We weten allemaal dat de sectoren procentueel meer bijdragen in ons land dan in onze buurlanden. We waren daar ook voorstander van. Nu had ik graag gezien in welke richting u ter zake denkt. Voor mij is het in deze discussie belangrijk te weten hoe het zit voor het jaar 2007.
01.02 Katia della Faille de Leverghem (Open Vld): Mevrouw de minister, mijn vraag sluit aan bij het tweede gedeelte van de vraag van mevrouw Muylle. Ik heb gelezen dat er 60 of 70 miljoen euro extra nodig zou zijn voor het FAVV. Als liberalen kunnen we alleen maar tevreden zijn met de ontlasting van de privésector waarin u voorziet. We kunnen ons daarop alleen verheugen. Wel vragen we ons af wie de kosten van het financieel ontlasten van de privésector gaat dragen, daar de federale kas toch niet zo rijkelijk is gevuld?
Ik wil ook weten of er al overleg is gepleegd met de Gewesten en welk resultaat daaruit volgde? In welke fase zal de vermindering worden doorgevoerd? Hebt u al zicht op het tijdspad? Zullen de producerende bedrijven goed worden geïnformeerd over het feit dat zij eventueel minder zullen moeten bijdragen aan de sector?
01.03 Minister Sabine Laruelle: De Gewesten dragen op geen enkele wijze bij tot de financiering van het FAVV. Ik kan u inderdaad bevestigen dat het in mijn bedoeling is de financiering van het FAVV te herzien.
Eerst en vooral is een verhoging van de dotatie nodig vanaf 2008. Het agentschap heeft te kampen met terugkerende moeilijkheden op budgettair vlak. Die zijn enerzijds te wijten aan dubieuze schuldvorderingen voor meer dan 9 miljoen euro, die het agentschap heeft geërfd van het vroegere Instituut voor Veterinaire Keuring sinds de fusie van de diensten.
Anderzijds zijn er facturen die jaarlijks onbetaald blijven ingevolge de insolvabiliteit of het faillissement van belangrijke schuldenaars. Het sinds 2002 gecumuleerd bedrag van die dubieuze schuldvorderingen bedraagt momenteel ongeveer 21 miljoen euro.
Daarbij komen nog de mogelijkheden in de toepassing van het nieuwe financieringssysteem, dat sinds 1 januari 2006 van kracht is, die gepaard gaan met de betrouwbaarheid van de bestaande databanken.
Mevrouw Muylle, u hebt gesproken over die problemen in de vroegere diensten, en u hebt ook de cijfers aangehaald. Het agentschap rekende in zijn businessplan op ongeveer 181.000 operatoren in de voedselketen en komt met de actuele gegevens van zijn eigen databank uit op 140.000 operatoren. Er worden echter grote inspanningen geleverd om de niet-geregistreerde operatoren te identificeren via bijvoorbeeld de kruispuntbank of de btw. Zo konden in 2007 tijdens de gewone controles die door de inspecteurs van het agentschap werden uitgevoerd ongeveer 7.000 bijkomende operatoren worden opgespoord.
De malusregeling die had moeten worden toegepast op de jaarlijkse bijdragen van de ondernemingen die geen gevalideerd systeem van autocontrole hebben, wordt, zoals jullie vermeldden, uitgesteld door de wet van 21 december 2007 houdende diverse bepalingen, van 2008 tot 2009. Het uitstel bedraagt dus niet zes maanden, want die periode was onmogelijk, dus is het januari 2009 geworden.
Deze maatregelen, die door mijn voorganger werden voorgesteld en waarmee ik het eens ben, geven de betrokkenen nog een laatste uitstel van één jaar om hun autocontrolesysteem te laten valideren. Ze brengt dus echter een minopbrengst van 25 miljoen euro voor 2008 met zich mee.
Parallel heeft het agentschap eind 2007 via de begrotingsaanpassing een bijkomende dotatie gekregen van 14,7 miljoen euro. Als we daarbij de 13,2 miljoen euro besparingen op de voorziene uitgaven tellen, zal de begroting van 2007 in evenwicht kunnen worden afgesloten.
Het is echter het tweede jaar op rij dat het management van het FAVV, onder andere de heer Houins, zijn uitgaven drastisch inkrimpt, door – bijvoorbeeld – een bevriezing van de geplande aanwervingen of het uitstel van de investeringen in de laboratoria of op het vlak van de informatica.
Het spreekt voor zich dat het structureel financieringsprobleem op een definitieve manier moet worden opgelost om de goede werking van het FAVV niet in het gedrang te brengen. Bij het opstellen van de begroting 2008, die momenteel in voorbereiding is, is het mijn bedoeling om een substantiële verhoging van de dotatie van het FAVV te vragen.
U hebt ook over de verschillende percentages aan overheidsdotaties gesproken. Momenteel bedraagt deze voor België 50 procent – voor 2007 is het een beetje minder – terwijl een studie van de Inspectie van Financiën aantoont dat voor vergelijkbare diensten in de buurlanden de overheidsdotatie gemiddeld 80 procent bedraagt. In dat gemiddeld percentage is België meegerekend. Als we België eruit nemen, zal het percentage nog hoger dan 80 procent liggen. We zitten in België met een openbare dotatie van 50 procent, terwijl dat voor de buurlanden – België inbegrepen – 80 procent is. Dat is een verschil van 30 procent, dat door de privésector wordt betaald. Dat is niet goed voor onze competitiviteit.
Zelfs indien wij die doelstelling niet halen binnen één jaar – ik ken ook de cijfers van de begroting 2008 – zouden we vanaf dit jaar een speciale inspanning moeten leveren om het tekort aan te zuiveren en geleidelijk aan beter aan te sluiten bij de gemiddelden in de andere landen. We moeten dat doen, wellicht over meer dan één jaar.
Misschien zal de heer Leterme tegen het FAVV zeggen dat het kan in een jaar, en dan ben ik heel blij. Ik meen evenwel dat dit niet mogelijk is, maar wij moeten een plan hebben om dat te doen. Daardoor zou het mogelijk zijn te komen tot een gerichte verlaging van de betaalde bijdrage ten gunste van de KMO’s, die grondig zal worden besproken met de betrokken sectoren.
De vraag van mevrouw della Faille kwam iets vroeger. Het is mijn doelstelling meer openbare financiering te bieden om in twee of drie jaar het gemiddelde van de andere buurlanden te bereiken. Als wij dat kunnen doen, zullen wij met de verschillende sectoren mijn doel kunnen bereiken. Ik sta daar achter. Het gaat dan wel om een speciale vermindering voor de KMO’s. Ik meen dat dit heel belangrijk is voor de competitiviteit van de voedselsector. Wij weten echter nog niet met hoeveel wij de openbare financiering kunnen verhogen. Dus kunnen wij nu ook nog niet zeggen hoe wij tot een vermindering voor de verschillende sectoren kunnen komen.
Tot slot, als antwoord op de vraag naar de bijdrage van de sectoren, kan ik u zeggen dat de campagne voor 2007 nog niet is afgesloten maar dat op basis van de facturatie de verdeling er als volgt uitziet: primaire productie: 32,3%, toelevering aan de landbouw: 2,92% of ongeveer 3%, verwerking: 14,16%, groothandel: 11,78%, kleinhandel 15,43%, horeca: 22,97% of ongeveer 23%, en transport 0,48%.
Het FAVV herbekijkt op dit moment de enveloppe van de verschillende sectoren, rekening houdend met de actuele gegevens van de databank.
Tot slot, wat het informeren van de operatoren betreft, is er niet alleen een permanente dialoog tussen het FAVV en de verschillende sectoren, maar ook – en dat is heel belangrijk – met de consumentenbewegingen, meer bepaald in het raadgevend comité bij het FAVV, waar elke maand de budgettaire en financiële hoofdstukken in alle transparantie worden besproken.
01.04 Nathalie Muylle (CD&V - N-VA): Mevrouw de voorzitter, mevrouw de minister, u hebt op heel wat vragen geantwoord. Ik kan u volgen in uw deelantwoord in verband met de publieke financiering. De 80% of 50% zal een belangrijk element zijn in de discussie voor de komende weken en maanden.
We hebben natuurlijk een heel specifiek systeem in vergelijking met onze buurlanden. De heer Houins zal daarover straks waarschijnlijk wat meer duidelijkheid geven. Dat valt niet altijd even goed te vergelijken. We hebben ook een ander historisch perspectief. In die zin hebben we een typisch Belgisch gegeven. Dat zal natuurlijk wel een belangrijk element blijven in de financiering en in de discussie de komende weken en maanden. U hebt daar een partner voor die financiering. Vermoedelijk zal dit niet in één jaar kunnen en zullen we moeten bekijken hoe dit allemaal zal gebeuren.
Mevrouw de minister, mijn eerste zorg - en ik denk ook de uwe -, is om te kijken hoe wij op korte termijn de financiering in orde kunnen krijgen. Het baart mij wat zorgen. Ik zie echter dat u die mening deelt. In 2006 en 2007 waren er telkens tekorten en hebben telkens investeringen niet kunnen plaatsvinden.
U haalt terecht aan dat we daar een historische schuld uit het verleden hebben. Het gaat over 15 miljoen in 2006. In 2007 hebben opnieuw 13 miljoen aan investeringen niet kunnen plaatsvinden. Zo kan het echter niet verder. We moeten ter zake naar oplossingen zoeken. Dit is, mijns inziens, dan ook de eerste prioriteit op korte termijn, in samenspraak met de verschillende sectoren. We moeten onderzoeken hoe we op korte termijn die tekorten kunnen wegwerken. Er is reeds een inhaalbeweging op het vlak van de operatoren gedaan.
Ik herinner mij ook dat we in de wet houdende diverse bepalingen wat extra instrumenten hebben gegeven aan het agentschap. Ik denk aan de 500 euro wanneer men geen aangifte doet of een onvolledige aangifte doet. Er zijn toch wel meer instrumenten om te kunnen bestraffen.
Ik vermoed dat dit toch wel het actieplan voor de komende weken zal zijn. Dat baart mij wat zorgen op korte termijn. Op lange termijn kunnen we echter volledig uw filosofie volgen.
01.05 Katia della Faille de Leverghem (Open Vld): Mevrouw de minister, ik deel uiteraard de bezorgdheden en de bekommernissen van mevrouw Muylle en wil niet in herhaling vallen.
Ik vind dat uw doelstelling dat de KMO's minder lasten zullen moeten dragen, goed is.
Ik dank u ook voor uw duidelijk antwoord in verband met de lastenverdeling tussen de sectoren. Dat is heel duidelijk.
Ik ben ook blij dat ik nu ook weet heb van een raadgevend comité. Blijkbaar is er genoeg overleg.
Het incident is gesloten.
L'incident est clos.
De behandeling van de vragen en interpellaties eindigt om 10.24 uur.
Le développement des questions et interpellations se termine à 10.24 heures.