Commission
des Affaires sociales |
Commissie
voor de Sociale Zaken |
du mercredi 28 février 2007 Matin ______ |
van woensdag 28 februari 2007 Voormiddag ______ |
De vergadering wordt geopend om 10.21 uur en voorgezeten door de heer Hans Bonte.
La séance est ouverte à 10.21 heures et présidée par M. Hans Bonte.
01 Vraag van mevrouw Greta D'hondt aan de minister van Leefmilieu en minister van Pensioenen over "de cumulatie van een overlevingspensioen met een ziekteuitkering" (nr. 14346)
01 Question de Mme Greta D'hondt au ministre de l'Environnement et ministre des Pensions sur "le cumul d'une pension de survie et d'une indemnité de maladie" (n° 14346)
01.01 Greta D'hondt (CD&V): Mijnheer de minister, ik stel deze vraag naar aanleiding van een aantal concrete problemen die mij werden gemeld. Ik heb mijn vraag aangehouden, niet om de grote emoties te wekken, maar omdat het de realiteit is, die, spijtig genoeg, iedereen kan overkomen. Hiermee kan zonder enige discussie worden aangetoond dat in geval van ziekte een maand heel weinig is in het genezingsproces, zeker wanneer het een ernstige ziekte betreft, zoals in dit geval kanker.
Zoals ik in mijn vraag heb gesteld, is de situatie waarbij het overlevingspensioen en de ziekte-uitkering beperkt mogen worden gecumuleerd, verbeterd tegenover vroeger. Het kan nu een maand, maar in geval van een ernstige ziekte is dat natuurlijk nog een beperking. Iemand die voorheen deeltijds werkte en deeltijds een overlevingspensioen kreeg, valt na die maand terug op een heel sterk gereduceerd inkomen.
Ik durf daarom de vraag te stellen naar aanleiding van mijn voorbeeld – er zijn er veel andere op te noemen – of er in geval van ziekte geen verbreding van de cumulmogelijkheid kan worden toegestaan? Dat kan met de nodige bewijzen worden geattesteerd.
01.02 Minister Bruno Tobback: Mevrouw D’hondt, ik moet zeggen dat ik een beetje verrast was door uw vraag.
In uw voorbeeld, dat ik een heel behartigenswaardig voorbeeld vind, wordt duidelijk gesproken over een cumulmogelijkheid van twaalf maanden, terwijl u het in uw vraag hebt over een cumulmogelijkheid van maximaal een maand.
In de realiteit heeft men inderdaad sinds de inwerkingtreding van het besluit van 20 december 2006 een cumulmogelijkheid van werkloosheidsuitkeringen of uitkeringen wegens ziekte of invaliditeit met een overlevingspensioen voor een totaal van twaalf al of niet opeenvolgende maanden.
01.03 Greta D'hondt (CD&V): Mijnheer de minister, ik stel vast dat ik mij, gezien de snelheid waarmee ik dit weekend heb getypt, heb vergist in de tekst die ik heb voorgelezen. In de tekst is het twaalf maanden en in mijn vraag is het een maand. Het is dus wel twaalf maanden.
01.04 Minister Bruno Tobback: Er is dus wel degelijk een cumulmogelijkheid van twaalf maanden, of het nu gaat over ziekte of invaliditeit of over werkloosheid.
Ik ben mij ervan bewust dat die twaalf maanden een beperking blijven, zoals vierentwintig of zesendertig maanden evenzeer een beperking zouden zijn.
Ik dring er wel op aan dat we, hoe behartigenswaardig de gevallen ook zijn die u naar voren schuift, niet zouden verzeilen in een systematisch opbod. Vergeten we toch niet dat vóór de inwerkingtreding van het besluit van 20 december van 2006 er geen enkele cumulatiemogelijkheid bestond. Sinds de publicatie ervan op 3 januari 2007 in het Belgisch Staatsblad hebben we voor de betrokkenen een immense stap voorwaarts gezet. In concreet betekent het dat bijvoorbeeld een weduwe voor minstens 12 maanden de sociale uitkeringen mag cumuleren. Ze kan die periode zelfs onderbreken en hernemen na een bepaalde activiteit gedurende het jaar van haar ziekte of werkloosheid. Nu de betrokkenen de uitkeringen niet nul maar twaalf maanden mogen cumuleren, is dat toch wel een enorme stap voorwaarts, wat ook de bedoeling is geweest.
Ik ben er mij van bewust dat de cumulatieperiode in sommige gevallen beter 13, 14 of 24 maanden zou zijn geweest, maar er zijn nu eenmaal budgettaire beperkingen aan wat we kunnen bieden. We hebben al het mogelijke gedaan binnen het financieel keurslijf. Is er in de toekomst meer mogelijk, dan wil ik een en ander opnieuw onderzoeken.
Nogmaals, laten we een systematisch opbod “ik bied iedere keer een maand meer dan u” vermijden.
De weduwe waarnaar u in uw voorbeeld verwijst, heeft, voor zover zij vanaf 1 januari 2007 een aantal dagen heeft gewerkt en niet in een periode van schorsing van het overlevingspensioen van voor 31 december 2006 zit, er recht op om gedurende 12 maanden vanaf 1 januari 2007 haar ziekte-uitkering en overlevingspensioen te cumuleren. Dat overlevingspensioen wordt weliswaar teruggebracht tot het maximumbedrag van de inkomensgarantie voor ouderen. Dat is voor haar, mijns inziens, een immense stap voorwaarts. Ik ben er mij eveneens van bewust dat dat in sommige gevallen net niet genoeg zal zijn.
01.05 Greta D'hondt (CD&V): Bedankt voor uw antwoord, mijnheer de minister.
Ik heb in mijn vraag nooit ontkend dat de nieuwe regeling een verbetering betekent. Maar reeds van bij de bespreking in commissie van de maatregel heb ik onderstreept dat de beperking, zij het om budgettaire redenen, niet logisch was. Dat heb ik nog maar eens aangetoond met mijn voorbeeld.
Ik blijf bij mijn standpunt wanneer u zegt dat u budgettair al het mogelijke hebt gedaan. Als er een euro uit te geven is, geeft men die best uit aan de zwaksten in de samenleving. Wat dat betreft, heeft de regering soms wel andere keuzes gemaakt en u weet dat zeer goed. Ik heb het niet alleen over uw departement, ik heb het over de regering.
De kwestie is echter de volgende. U kunt wel zeggen dat de maatregel een verbetering is tegenover vroeger. Maar leg het maar eens uit aan ernstig zieken of zelfs terminale kankerpatiënten dat de cumulatiemogelijkheid stopt! Dat is het menselijke probleem, dat zowel u als mij moet beroeren. Dan verkoopt u niet meer aan de mensen dat we een belangrijke stap hebben gezet. Dat is wel waar en ik ben de eerste om dat te erkennen.
Zeg mij echter eens waar de logica is, behalve de budgettaire logica, dat personen na 12 maanden hun uitkeringen niet meer kunnen cumuleren! Zeg maar eens aan de burgers dat een belastinghervorming na 12 maanden voorbij is, omdat we geen geld meer hebben!
L'incident est clos.
Le développement des questions et interpellations se termine à 10.29 heures.
De behandeling van de vragen en interpellaties eindigt om 10.29 uur.