Commission de la Santé publique, de l'Environnement
et du Renouveau de la Société |
Commissie
voor de Volksgezondheid, het Leefmilieu en de maatschappelijke Hernieuwing |
du mardi 23 janvier 2007 Matin ______ |
van dinsdag 23 januari 2007 Voormiddag ______ |
De vergadering wordt geopend om 10.19 uur en voorgezeten door mevrouw Magda De Meyer.
La séance est ouverte à 10.19 heures et présidée par Mme Magda De Meyer.
01 Vraag van mevrouw Hilde Dierickx aan de staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie, toegevoegd aan de minister van Begroting en Consumentenzaken over "zonnepanelen op overheidsgebouwen" (nr. 13757)
01 Question de Mme Hilde Dierickx à la secrétaire d'État au Développement durable et à l'Économie sociale, adjointe à la ministre du Budget et de la Protection de la consommation sur "l'installation de panneaux solaires sur les toits des bâtiments publics" (n° 13757)
01.01 Hilde Dierickx (VLD): Mevrouw de voorzitter, mevrouw de minister, met uw beleid wilt u het plaatsen van zonnepanelen op overheidsbedrijven stimuleren. Wij vinden dat zeker een goede zaak.
Ik had daar wel een paar vragen bij. U bent van plan om daken van overheidsbedrijven te verhuren aan geïnteresseerde bedrijven. Daarbij zou het gebruik van zonnepanelen met fotovoltaïsche cellen worden gestimuleerd. Dit is zeer goed. Ik had echter toch graag geweten hoe het zit met de rendabiliteit en dit zowel ecologisch als financieel. U verhuurt de daken aan de bedrijven. Welk contract wordt daarbij gesloten? Zal dat voor de overheid en voor de bedrijven een win-winsituatie zijn? Zal de Staat daaruit een groot financieel voordeel halen? En op lange termijn? Wij moeten ook weten dat de installatie van die fotovoltaïsche cellen niet goedkoop is en heel wat energie vraagt. De panelen zijn duur in onderhoud en herstelling. De cellen zijn zeer gevoelig voor eventuele steentjes of vogels die er tegenaan botsen.
Pleegt u overleg met de minister die bevoegd is voor de overheidsbedrijven, minister Reynders? Heeft dat overleg al plaatsgevonden? Wat is het resultaat daarvan? Er bestaat een lijst van de bedrijven die in aanmerking zouden komen. Wordt die lijst al vrijgegeven? Welke firma's zijn daarvoor geïnteresseerd? Zijn er al aanvragen?
In het verleden heb ik al gevraagd naar de promotie van groendaken op overheidsbedrijven. Dat is meer een zaak van de Gewesten. Toch wou ik even uw standpunt daarover kennen. Zoals bekend geven groendaken een goede isolatie voor zowel zon als regen. Het is ook minder belastend voor de rioleringen tijdens grote regenbuien omdat het water meer geleidelijk wordt afgevoerd.
Mijn vraag heeft vooral betrekking op de rendabiliteit op ecologisch en financieel vlak.
01.02 Staatssecretaris Els Van Weert: Mevrouw de voorzitter, mevrouw Dierickx, ik dank u voor uw vraag waardoor u mij de gelegenheid geeft iets dieper in te gaan op onze precieze bedoeling.
Wij onderzoeken inderdaad al een tijdje in welke mate we de overheidsgebouwen, de gebouwen van overheidsbedrijven en de gronden die mogelijk nog braak zouden liggen – ik vermoed dat dit heel wat minder het geval zal zijn – beter kunnen inschakelen om duurzame energie en het aanbod aan duurzame energie in ons land op te drijven. We willen hier een duidelijk signaal geven omdat we vaststellen dat we, bijvoorbeeld, vorig jaar pas op de veertiende plaats stonden inzake fotovoltaïsch vermogen in de Europese Unie, wat betekent dat we enkel de voormalige Oostbloklanden achter ons laten. Vergelijkbare landen qua klimaat en aantal uren zon, zoals Duitsland, Nederland en een aantal andere buurlanden, doen het een stuk beter dan België. Het moet duidelijk zijn dat wij wat dat betreft niet achter kunnen blijven. Alle middelen die we kunnen aanwenden om dat verder te stimuleren, willen we ook aanwenden.
We willen dat natuurlijk op een doordachte manier doen. Het is nogal evident dat we vooral moeten zien op welke manier we het best de duurzame energie bij ons verder kunnen promoten. Ondertussen is toch al duidelijk gebleken uit een aantal studies en ook uit de voorstudie die we hebben laten doen om te zien of het interessant zou kunnen zijn, zowel technisch als qua rentabiliteit, om zonne-energie bij ons in te voeren, dat de vooroordelen omtrent het feit dat zonne-energie in een land waar het ook weleens regent, niet zinvol zou zijn, eigenlijk fabeltjes zijn. Zeker met de nieuwe technologie moet het interessant kunnen zijn.
Bovendien – als men het louter vanuit het perspectief van de overheid bekijkt – is het duidelijk dat het ons geen euro zal kosten. Wij zouden eigenlijk een systeem willen introduceren waarbij de ruimte verhuurd wordt aan energieproducenten. Zowat hetzelfde systeem wordt bij de gsm-masten gebruikt: enkel de ruimte wordt verhuurd en alle andere kosten en verantwoordelijkheden voor herstellingen, onderhoud, enzovoort, vallen ten laste van de producenten.
In principe zou het dus iets moeten opleveren voor de overheid. Ik kan vandaag nog niet zeggen over hoeveel het zal gaan, want als wij hiermee doorgaan – dat is uitdrukkelijk onze bedoeling – dan zullen wij moeten werken met een aanbesteding, wellicht zelfs een Europese aanbesteding. Daaruit zal moeten blijken hoe groot de bereidheid is en hoeveel de producenten daarvoor willen betalen. Het zal uiteraard ook afhankelijk zijn van wat wij aan ruimte ter beschikking kunnen stellen.
Dat het systeem als dusdanig kan werken, is wel duidelijk gebleken, ook al in België, weliswaar op kleine schaal. De gemeente Kaprijke bijvoorbeeld heeft voor een van haar gebouwen met een producent een akkoord kunnen sluiten en daarop een installatie laten plaatsen waarvoor zij effectief een vergoeding krijgt. Ook in het Zwitserse kanton Genève bijvoorbeeld is dit systeem al volop ingeburgerd.
Nadat in de krant is verschenen dat wij die plannen koesteren en die studie hebben laten maken, hebben wij al verschillende telefonische oproepen gekregen van bedrijven die in de sector actief zijn, om hun interesse te betonen. Ik heb er vertrouwen in. Als wij samen met de Regie der Gebouwen, met minister Reynders dus, snel tot een overeenkomst kunnen komen en een lijst van gebouwen kunnen opmaken die daarvoor in aanmerking zouden kunnen komen, dan zal dat zeker ook bij ons kunnen werken.
U vroeg of het overleg met minister Reynders reeds heeft plaatsgevonden. Dat was oorspronkelijk enkele weken geleden gepland. Uiteindelijk is het verplaatst naar volgende week. Op 30 januari zal er een bijeenkomst zijn. Ik kan u reeds meedelen dat de minister, wat het principe betreft, bereid en zelfs enthousiast is om hieraan mee te werken.
Ten slotte, wat betreft de groendaken, dat is, zoals u zelf reeds aanhaalde, in eerste instantie een gewestelijke materie. Uiteraard belet niets ons om als overheid in het kader van energie-efficiëntie en dergelijke, onze gebouwen op die manier uit te rusten mocht dat zinvol kunnen zijn. Er moet gebouw per gebouw bekeken worden wat de mogelijkheden zijn en wat het meest zinvolle is.
Het moet niet per se in concurrentie met mekaar zijn. In eerste instantie gaan wij nu na in welke mate wij het verhaal van de zonne-energie, het promoten van zonne-energie en het plaatsen van die fotovoltaïsche cellen op gang kunnen trekken. Niets belet ons om in de toekomst, waar het niet mogelijk is of waar er geen interesse is van private bedrijven om daarop in te spelen, de mogelijkheid van groendaken te bekijken in het licht van milieubewuster omspringen met gebouwen, ook door de overheid. Dat zou ik zeker als suggestie willen meenemen voor de toekomst.
01.03 Hilde Dierickx (VLD): Mevrouw de staatssecretaris, ik heb geen verdere vragen en dank u voor uw uitvoerige toelichting.
Het incident is gesloten.
L'incident est clos.
De behandeling van de vragen en interpellaties eindigt om 10.29 uur.
Le développement des questions et interpellations se termine à 10.29 heures.