...

Bulletin nr : B082 - Schriftelijke vraag en antwoord nr : 1497 - Zittingsperiode : 54


Auteur David Geerts, SP.A (01127)
Departement Minister van Mobiliteit, belast met Belgocontrol en de Nationale Maatschappij der Belgische spoorwegen
Sub-departement Mobiliteit, Belgocontrol, NMBS
Titel Het Delta directierestaurant van de NMBS.
Datum indiening06/06/2016
Taal N
Publicatie vraag     B082
Publicatiedatum 15/07/2016, 20152016
Termijndatum08/07/2016

 
Vraag

Naar verluidt heeft de NMBS een apart restaurant in de directiegebouwen, genaamd Delta, los van de reguliere bedrijfsrestaurants die toegankelijk zijn voor alle andere werknemers van de NMBS. 1. Wat is de kostprijs voor een apart directierestaurant Delta? 2. Door welk cateringbedrijf wordt dit uitbesteed? 3. Hoeveel medewerkers komen hier gemiddeld dagelijks eten? 4. Wat is de kostprijs van het reguliere restaurant bij de NMBS? 5. Door welk cateringbedrijf wordt dit uitbesteed? 6. Hoeveel werknemers komen hier gemiddeld dagelijks eten? 7. Hoe is de regeling bij Infrabel? Hebben zij ook een apart restaurant voor de directie? 8. Ziet u een mogelijkheid om hier efficiëntiewinsten te boeken?


 
Status 1 réponse normale - normaal antwoord
Publicatie antwoord     B090
Publicatiedatum 07/10/2016, 20152016
Antwoord

1. Om de cateringuitgaven te beperken werd het directierestaurant gesloten. De infrastructuur blijft evenwel beschikbaar voor bijzondere evenementen. 2. tot 6. Het directierestaurant staat voortaan enkel in voor: - de bevoorrading van de secretariaten (koffie, melk, suiker, enz.); - broodjes in het kader van werkvergaderingen; - maaltijden met bediening bij bijzondere gelegenheden. Deze dienstverlening werd uitbesteed aan EUREST (Compass Group) voor een proefperiode van twee jaar. Er zijn geen medewerkers of personeelsleden die dagelijks in het directierestaurant komen eten. HR Rail is verantwoordelijk voor de uitbesteding van de vermelde taken. Naast de uitbesteding van de taken van het directiesrestaurant, baat HR Rail een twintigtal restaurants uit die toegankelijk zijn voor alle personeelsleden van de Belgische Spoorwegen. De totale kosten voor deze bedrijfsrestaurants bedragen ongeveer 5 miljoen euro per jaar. Er worden per dag gemiddeld 2.100 maaltijden verkocht. 7. Er is geen apart directierestaurant voor Infrabel. Er wordt enkel een zaal ter beschikking gesteld van de leden van het Directiecomité voor maaltijden tijdens de vergaderingen, dit echter zonder de ter beschikkingstelling van personeel. Infrabel maakt ook gebruik van de directiecatering zoals die door HR Rail wordt georganiseerd. 8. Ten tijde van de uitbating in eigen beheer, vertegenwoordigde de directiecatering een kostprijs van meer dan 2 miljoen euro per jaar. Door de nieuwe organisatie werd het budget beperkt tot ongeveer 600.000 euro per jaar (voedingskosten inbegrepen).

 
Eurovoc-hoofddescriptorVERVOERBELEID
Eurovoc-descriptorenHORECABEDRIJF | VERVOERBELEID | COLLECTIEVE MAALTIJDVERSTREKKING | VERVOER PER SPOOR | LEIDINGGEVEND PERSONEEL
Vrije trefwoordenNMBS