...

Bulletin nr : B064 - Schriftelijke vraag en antwoord nr : 0996 - Zittingsperiode : 54


Auteur Veerle Heeren, CD&V (O2321)
Departement Vice-eersteminister en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, belast met de Regie der Gebouwen
Sub-departement Veiligheid en Binnenlandse Zaken
Titel De mogelijke protocolakkoorden tussen gemeenten belast met opvang van asielzoekers en de politiediensten (MV 7558).
Datum indiening21/01/2016
Taal N
Publicatie vraag     B064
Publicatiedatum 29/02/2016, 20152016
Termijndatum26/02/2016

 
Vraag

Bepaalde gemeenten die nu reeds een asielcentrum op hun grondgebied hebben, voorzien in een protocolakkoord met hun politiediensten voor de opvolging van de veiligheidsproblematiek in en rond de centra. Het betreft dan vooral concrete afspraken inzake buurtinformatie, overleg tussen het centrum en de politiediensten, concrete interventieplannen, opvolging of waakzaamheid rond radicalisme en fundamentalisme. U kondigde als bevoegd minister een ontwerp protocolakkoord aan voor de gemeenten waar een nieuw asielcentrum zal worden geopend. Voor bepaalde aspecten overstijgt dit soms het lokale politiebeleid en is de tussenkomst of samenwerking en steun nodig van de federale politie. Zo heeft de dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) onlangs de mogelijkheid gekregen om informatie te raadplegen van de algemene nationale gegevensbank (ANG). Informatie die ook nuttig kan zijn voor de opvolging op lokaal gebied. 1. a) Voorziet u in de mogelijkheid om protocolakkoorden af te sluiten tussen lokale besturen en de federale politie in het kader van de aanpak van de veiligheid in en rond de collectieve opvanginitiatieven en mogelijks lokale opvanginitiatieven door lokale besturen? b) Indien ja, wanneer zal dit ontwerp protocolakkoord worden gepubliceerd? 2. Op welke ondersteuning kunnen zij daarbij van de federale politiediensten rekenen? 3. a) Nu de DVZ toegang heeft tot de gegevens uit de ANG, bestaat er ook wederkerigheid in de informatieuitwisseling tussen beide diensten? b) Zo registreert de DVZ biometrische gegevens van alle asielaanvragers. Zijn die gegevens ook voor de politiediensten toegankelijk?


 
Status 1 réponse normale - normaal antwoord
Publicatie antwoord     B137
Publicatiedatum 28/11/2017, 20172018
Antwoord

1. a) De ondertekening van raamovereenkomsten tussen de collectieve opvangcentra en de politiezones heeft als doel: - de relaties en het overleg tussen de lokale politie en de collectieve opvangcentra te organiseren; - de interventies en de informatie-uitwisselingen op het vlak van de veiligheid te organiseren. De federale politie ondertekent geen akkoord met de plaatselijke besturen. Er wordt niet voorzien om akkoorden te ondertekenen met de Lokale Opvanginitiatieven (LOI). Het protocolmodel werd op 10 december 2015 naar alle directeurs van de opvangcentra Fedasil en de andere partners van de collectieve opvang (Rode Kruis - Croix-Rouge, enz.) gestuurd. De ondertekening van het merendeel van de akkoorden voor de federale centra werd gespreid over het jaar 2016. - Stand van zaken midden 2017: Federale centra: alle protocollen zijn ondertekend, behalve: Klein Kasteeltje (Brussel), Woluwe, Morlanwelz en Florennes. Rode Kruis: In 2015 heeft de Directeur-generaal zijn principieel akkoord gegeven voor wat het Rode Kruis aangaat. Sinds 1 augustus 2016 werden zeven protocollen ondertekend. Rode Kruis: de protocollen voor Overpelt, Linkeroever en Lint werden ondertekend (de andere centra van Sijsele, Mechelen en Leopoldsburg zijn gesloten). b) De protocollen worden niet gepubliceerd. 2. Sinds 1 mei 2016 heeft de federale politie een verbindingsofficier gedetacheerd bij Fedasil, met name om de ondertekening van deze akkoorden te faciliteren. 3. a.)  De informatie-uitwisseling tussen beide diensten verloopt via diverse kanalen. Zo is een personeelslid van de federale politie gedetacheerd naar Fedasil om een vlotte informatie-uitwisseling te garanderen Een illustratie van automatische gegevensuitwisseling is het feit dat de Federale Politie lijsten van asielaanvragers krijgt toegestuurd door de dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Fedasil levert ook lijsten aan met de mogelijke verblijfplaats van asielaanvragers. Daarnaast heeft de federale politie ook toegang tot het programma RAAVIS. In het kader van het huidige dreigingsniveau en als uitwerking van het Plan Radicalisme werd de National Task Force in het leven geroepen waar zowel leden van de Federale politie als van DVZ aan participeren. b) DVZ neemt op een systematische manier de vingerafdrukken van de asielaanvragers. Deze vingerafdrukken worden dagelijks op een geautomatiseerde manier opgestuurd naar de federale politie ter vergelijking en desgevallend verdere afhandeling.

 
Eurovoc-hoofddescriptorOPENBARE VEILIGHEID
Eurovoc-descriptorenGEMEENTE | POLITIE | VLUCHTELING | SOCIALE VOORZIENINGEN | OPENBARE VEILIGHEID | BEVEILIGING EN BEWAKING