...

Schriftelijke vraag en antwoord nr : 0016 - Zittingsperiode : 54


Auteur Georges Gilkinet, Ecolo-Groen
Departement Eerste minister
Sub-departement Eerste minister
Titel Leiding van het Europees gemeenschappelijk afwikkelingsfonds (MV 504).
Datum indiening08/01/2015
Taal F
Status vraagAntwoorden ontvangen
Termijndatum13/02/2015

 
Vraag

Volgens bronnen in Duitse regeringskringen heeft de Europese Commissie een shortlist van drie kandidaat-directeurs voor het Europees gemeenschappelijk afwikkelingsfonds opgesteld, zo schrijft de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Dat fonds zal in 2016 worden opgericht en in het kader van de nieuwe Europese bankenunie belast worden met de afwikkeling van Europese probleembanken. Twee van de drie door de Commissie voorgedragen kandidaten zijn bekende Belgische prominenten, namelijk Luc Coene, de huidige gouverneur van de Nationale Bank van BelgiŽ, en Philippe Maystadt, die verscheidene keren federaal minister van FinanciŽn is geweest. Het beheer van dat fonds is een zaak van groot belang voor ons land wegens de situatie van Dexia, omdat de afwikkeling van die bank op de financiŽn van ons land drukt en zal blijven drukken als gevolg van de toegekende staatsgaranties. 1. Door wie wordt de directeur van het Europees gemeenschappelijk afwikkelingsfonds uiteindelijk aangesteld? 2. a) Hebben de lidstaten inspraak bij de keuze van de directeur? b) Zo ja, op welke wijze? 3. a) Wordt een van de kandidaten gesteund door de federale regering en zo ja, welke kandidaat? b) Op welke criteria berust die steun?


 
Status 6 bifurcation - overzending - Gepubliceerd antwoord
Publicatie antwoord     B011
Publicatiedatum 09/02/2015, 20142015
Antwoord

De vraag van het geachte lid wordt toegezonden aan de minister van FinanciŽn gezien deze aangelegenheid tot zijn bevoegdheden behoort (vraag nr. 154 van 4 februari 2015).

 
Eurovoc-hoofddescriptorFINANCIELE INSTELLING
Eurovoc-descriptorenCONTROLEORGAAN | FINANCIELE INSTELLING | EUROPESE ORGANISATIE | FINANCIEEL BELEID | PERSONEELSBENOEMING | EUROPESE UNIE