...

Bulletin nr : B079 - Schriftelijke vraag en antwoord nr : 0590 - Zittingsperiode : 54


Auteur An Capoen, N-VA
Departement Vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Europese Zaken, belast met Beliris en de Culturele Instellingen
Sub-departement Buitenlandse Zaken en Europese Zaken
Titel Bezoek Indiase premier Modi (MV 10111).
Datum indiening17/05/2016
Taal N
Publicatie vraag     B079
Publicatiedatum 24/06/2016, 20152016
Status vraagAntwoorden ontvangen
Termijndatum17/06/2016

 
Vraag

Op woensdag 30 maart 2016 bracht de Indiase premier Narendra Modi een bezoek aan ons land. Hij nam de tijd om een krans neer te leggen aan het metrostation in Maalbeek en veroordeelde samen met premier Michel de laffe terreurdaden. Modi was in Brussel voor een onderhoud met de leiders van de Europese Unie om de besprekingen over een nieuw handelsakkoord tussen beide grootmachten uit het slop te halen. Daarnaast werd een akkoord gesloten over de samenwerking bij Indiase projecten voor duurzamere energie en drinkwater. De EU is de belangrijkste handelspartner van India. India heeft moeite om haar economie te openen, er bestaan nog altijd hoge tarieven voor de import van buitenlandse goederen en buitenlandse bedrijven krijgen amper voet aan wal voor grote overheidsaanbestedingen. De VS hebben sinds het aantreden van Modi de economische banden versterkt terwijl de export vanuit Europa naar India de laatste vijf jaar is verzwakt. 1. Kunt u een overzicht geven over de bespreking van het handelsakkoord? 2. Wat zijn de grootste struikelblokken in dit dossier?


 
Status 1 rťponse normale - normaal antwoord - Gepubliceerd antwoord
Publicatie antwoord     B080
Publicatiedatum 01/07/2016, 20152016
Antwoord

De onderhandelingen van het bilaterale handels- en investeringsakkoord (BITA) tussen de EU en IndiŽ zijn in 2007 van start gegaan op basis van een onderhandelingsmandaat dat door de Raad aan de Europese Commissie was verleend. Net voor de algemene verkiezingen in IndiŽ van mei 2014, bevonden de onderhandelingen zich in een kritieke fase. De Commissie, die namens de EU onderhandelt, wou nog voor deze verkiezingen tot een politiek akkoord komen maar dat bleek niet haalbaar. Er waren nog te veel onopgeloste punten. Bijgevolg werden de onderhandelingen op pauze gezet in afwachting van een heropstart met de nieuwe regering van eerste minister Modi. Met oog op een herlancering vonden tussen de Indische delegatie en de Europese Commissie in aanloop naar de EU/IndiŽ-topbijeenkomst van 30 maart 2016 twee ontmoetingen plaats. Deze gesprekken zijn positief verlopen en de BITA-onderhandelingen werden ook besproken op de topbijeenkomst zelf tussen de Europese leiders en de Indische premier. Dat was ook het duidelijke en positieve mandaat van de lidstaten, waaronder BelgiŽ. Er werd echter geen formele beslissing tot hervatting van de onderhandelingen genomen. In antwoord op het Europees verzoek, bevestigde IndiŽ zijn wil de onderhandelingen te hervatten, maar kon het nog niet de door de Europese Unie gevraagde verduidelijkingen geven voor een stevige onderhandelingsbasis, gezien bepaalde standpunten nog ver uit elkaar liggen. Aan Indische zijde hadden de verzoeken tijdens de topbijeenkomst vooral betrekking op het aspect mobiliteit bij zogenaamde modus 4-verbintenissen inzake diensten en flexibelere EU houding inzake gegevensbescherming. Van Europese zijde ging de aandacht vooral uit naar de noodzakelijke vooruitgang op het vlak van afbouw van handelstarieven (voertuigen, losse onderdelen, wijn en sterke drank), de bescherming van geografische indicatoren en de toegang tot Indische overheidsopdrachten. Tijdens een bilateraal onderhoud heeft eerste minister Michel voor een hervatting van de onderhandelingen over BITA op een stevige onderhandelingsbasis gepleit en de aandacht van premier Modi op een aantal bilaterale handelsdossiers gevestigd. In de marge van de vergadering van de G20 in september aanstaande is er al afgesproken dat er een stand van zaken wordt gemaakt.

 
Eurovoc-hoofddescriptorBUITENLANDS BELEID
Eurovoc-descriptorenINDIA | HANDELSOVEREENKOMST | BUITENLANDS BELEID | EUROPESE UNIE