...

Schriftelijke vraag en antwoord nr : 0511 - Zittingsperiode : 54


Auteur An Capoen, N-VA
Departement Vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Europese Zaken, belast met Beliris en de Culturele Instellingen
Sub-departement Buitenlandse Zaken en Europese Zaken
Titel Het proces Ingabire Victoire (MV 9425).
Datum indiening18/02/2016
Taal N
Status vraagAntwoorden ontvangen
Termijndatum25/03/2016

 
Vraag

Het proces van Rwandees oppositieleider Ingabire Victoire voor het African Court on Human and People's Rights in Arusha vindt plaats in maart 2016. Volgens de Rwandese oppositie probeert de Rwandese regering haar moraal te breken. Volgens het FDU-Inkingi ontzegt het management van de gevangenis haar toegang tot haar advocaat Gatera Gashabana. Zo zou ze haar verdediging niet optimaal kunnen voorbereiden. Haar advocaat heeft enerzijds de voorzitter van de Kigaalse balie geschreven om in te grijpen en anderzijds de Rwandese regering aangesproken om de inhumane behandeling van zijn cliënt te stoppen. 1. Heeft u uw Rwandese collega's hierover aangesproken of bent u van plan dit te doen? Hoe wilt u dit juist aankaarten? 2. Gaat u hier als lid van de VN-Mensenrechtenraad een extra inspanning voor doen?


 
Status 1 réponse normale - normaal antwoord - Gepubliceerd antwoord
Publicatie antwoord     B067
Publicatiedatum 21/03/2016, 20152016
Antwoord

België heeft het proces in Rwanda in eerste aanleg en in hoger beroep van dichtbij gevolgd, in samenspraak met zijn EU-partners, onder meer Nederland. Over het probleem van toegang van mevrouw Ingabire tot haar advocaten zal onze ambassade in Kigali, samen met onze EU-partners, de bevoegde diensten in Rwanda ondervragen. De vrije toegang van de advocaat tot een gevangene wordt immers ook door de Rwandese wet voorgeschreven. Toen er in het verleden vragen opdoken over de detentievoorwaarden van mevrouw Ingabire, hebben EU-ambassades dat onderzocht en konden de aantijgingen van inhumane behandeling niet worden bevestigd. We zullen het verloop van de procedure voor het Afrikaans Hof voor de Mensenrechten uiteraard met belangstelling volgen. Regionale mensenrechtenhoven, spelen immers een belangrijke rol in het mensenrechtendispositief. België hecht hier, ook als lid van de VN-Mensenrechtenraad, veel belang aan.

 
Eurovoc-hoofddescriptorBUITENLANDS BELEID
Eurovoc-descriptorenRECHTEN VAN DE MENS | POLITIEKE OPPOSITIE | BUITENLANDS BELEID | RWANDA