11 november 2014: Herdenking wapenstilstand


Herdenking van Wapenstilstand: plechtigheid aan het Graf van de Onbekende soldaat - debat in het halfrond met oud-strijders en kinderen van het 6de leerjaar - foto's


20 september 2014: Open monumentendag


Ter gelegenheid van de 26e editie van de Open Monumentendagen opende het Paleis der Natie – zetel van het Federaal Parlement – zijn deuren op zaterdag 20 september van 10 tot 18 uur.
In de loop van die dag konden de bezoekers ononderbroken de Kamer en de Senaat ontdekken dankzij een afgebakend parcours.
De rode draad van dit parcours was de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.


3 augustus 2014: Albert, Twaalf uur respijt


Op zondag 3 augustus 2014 zagen tal van prominenten en nakomelingen van de Parlementsleden uit 1914 het toneelstuk "   Albert, 12 uur respijt". Het stuk ensceneert de gebeurtenissen die leidden tot de toespraak, precies 100 jaar geleden in ditzelfde halfrond, waarin koning Albert I het Duitse ultimatum afwijst.   Foto's


8 mei 2014: Thematische rondleiding W.O. I, in het kader van de herdenking van de 100ste verjaardag


Op 8 mei vond de herdenkingsplechtigheid van het einde van W.O.II in Europa plaats. Op initiatief van het Federaal Parlement namen 200 leerlingen uit het 5de en het 6de middelbaar van Vlaamse, Waalse en Brusselse scholen, deel aan de plechtigheid die Defensie organiseerde aan het Graf van de Onbekende soldaat ter herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa.

Het Federaal Parlement organiseerde 2 kernactiviteiten:

  • De evocatie van het verzet tijdens de twee wereldoorlogen, met de getuigenis van Baron Roger Coeckelberghs, verzetsstrijder, gevolgd door een gedachtewisseling met de jongeren over het verzet.
  • Avant-première van de   thematische rondleiding : « Het Parlement tijdens de Groote Oorlog ».